“31 MART TARİHİ KAÇIRILMASIN”
Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, “GSS ile ilgili yapılandırmamız hale hazırda devam etmekte olup, bununla ilgili GSS tabi sigortalılarımızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak 31 Mart 2015 tarihine gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Bununla ilgili gelir testlerini yaptırmadıkları takdirde primlerinin bizde gözüken borç tutarları neyse o tutar üzerinden hesaplanacaktır. Sigortalılarımızın zor durumda kalmamaları için gelir testlerini muhakkak 31 Mart 2015 tarihine kadar yaptırmaları gerekmektedir. Daha sonra 30 Nisan 2015 tarihine kadar da gelir testi sonucu çıkacak olan G1, G2, G3 ve G0 olarak tespit edilen gelir tespiti rakamlarını ödemeleri gerekmektedir. Burada önemli olan muhakkak sigortalılarımızın mart ayı içersinde gelir testi yaptırmaları gerekmektedir” dedi.
Bugün kadar hiç gelir testi yaptırmayan GSS prim borçlarını nasıl yapılandıracakları hakkında bilgi veren Kaya, “GSS tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, yeniden yapılandırma hakkında maddenin Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içersinde yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gelir testi için başvurmaları durumunda GSS tescilleri, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir. 01 Ocak 2015 - 30 Haziran 2015 tarihleri arası GSS prim tutarları G1: 48.06 TL, G2: 144.18 TL, G3: 288.36 TL’dir. 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle bu kapsamdaki kişilerin GSS primleri, tespit edilen gelir seviyesi esas alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir. Ancak, bu kişilerce önceden pirimi ödenmiş olan süreler güncellenmeyeceği gibi 10 Eylül 2014 tarihiden önce ödenen GSS primlerin iadesi de yapılmayacaktır” diye konuştu.
Borçlarını yapılandıranların sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini ifade eden Kaya, “Borçlarını yapılandırmak için başvuruda bulunan borçlular, yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi ayrıca yapılandırılan tarihten sonra ödeme vadesi geçmiş cari dönemden 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaklardır. Ancak, taksit ödeme süresince tahakkuk eden cari aya ilişkin sigorta primlerini çok zor durum hali olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedeceklerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını da kaybedeceklerdir” şeklinde konuştu.