İnegöl'ün yaşam portalı

Bakkallar Odası'ndan esnafa uyarılar

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl Kırtasiyeciler, Züccaciyeciler, Hırdavatçılar ve Bakkallar Odası Genel Sekreteri Serkan Kurt yaptığı açıklamada, işletme kayıt belgesi, TAPDK ruhsatı süre uzatımı, hijyen eğitimi, yeni nesil yazar kasalar ve terazi beyanı konularında esnaflara uyarılarda bulundu.
2016 yılı itibariyle esnafları yapması gereken işlemlerle ile ilgili hatırlatmalarda bulunan Bakkallar Odası Genel Sekreteri Serkan Kurt, “Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği gıda işletmeleri faaliyete başladıktan sonra işletme kayıt işlemlerini yaptırmak üzere, en geç 30 gün içerisinde yetkili mercie başvurmak ve başvuru tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamak zorundadırlar. Gıda işi ile uğraşan bütün işletmeler vergiyi açtıktan 1 ay içinde İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurarak işletme kayıt belgesi almaları gerekmektedir. Cezalı duruma düşmemek için işletme kayıt belgesini zamanında almaları önemle rica ediyoruz” dedi.

TAPDK RUHSATI SÜRE UZATIMI

Satıcıların süre uzatım ücretlerini en geç 30 Mart 2016 Çarşamba günü mesai saati sonuna kadar kurum sicil numaralarını beyan etmek suretiyle Tütün ve Alkol Piyasası Kurumunun Ziraat Bankası hesabına yatırarak belge sürelerinin uzatılması talebinde bulunmaları için bağlı bulunduğu esnaf odasına başvurmaları gerektiğini belirten Kurt, “Süre uzatım ücretleri ise tütün mamulü, alkollü içki ve etil alkol perakende satış belgeleri il merkezlerinde ve Büyükşehir Belediyesine dahil ilçelerde 255 TL, alkollü içki ve etil alkol perakende satış belgeleri il merkezlerinde ve Büyükşehir Belediyesine dahil ilçelerde 255 TL. Gerekli evraklar; TAPDK ruhsatı, Ziraat Bankası Banka dekontu. İsterlerse esnafımız TAPDK süre uzatım ücretini bize getirirlerse onların adına bizde yatırırız” diye konuştu.

HİJYEN EĞİTİMİ

Hijyen eğitimi konusunda da esnaflara uyarılarda bulunan Kurt, “5 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereği kantin işletmeciliği, meyve ve sebze satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, şarküteri, bakkal ve gıda pazarları satış elemanlığı, aşçı, barmen, kasap, otel ve lokanta yöneticileri, pastacı, garson, berber, kuaför, su satış işletme çalışanları, gıda kontrol elemanı, hububat işleme elemanı, süt işleme elemanı çalışanlarının 8 saatlik gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen eğitimi alması gerekmektedir. Gıda işi ile uğrasan esnafımıza odamız olarak belli aralıklarda esnafımızı bilgilendirerek Hijyen Eğitimleri almaları sağlanmaktadır. Geçmiş zamanda yaptığımız eğitime katılamayan esnafımız ve yeni kayıt olan esnafımız odamıza gelerek ön kayıt yaptırabilirler” dedi.

YENİ NESİL YAZAR KASALAR

Kurt, “Bilindiği üzere 17 Haziran 2013 tarihli ve 2013/56 sayılı genelgeyle yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğunun 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren başladı. Üyelerimizden gelen yoğun talep üzerine, Maliye Bakanlığı ile bizzat Genel Başkanımız tarafından yapılan görüşmelerde yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğunun bir yıl daha ertelenmesi talep edilmiştir. Yapılan bu görüşmeler sonucunda 25 Aralık 2015 tarihli ve 29573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 466 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğu, 2014 yılı satışları/brüt hasılatı 150 bin TL´nin altında olan esnaf sanatkarlar için bir yıl ertenmiş, diğer esnaf ve sanatkarlar için de kademeli bir geçiş süresi öngörülmüştür. Anılan tebliğe göre, yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğu; 2014 yılı satışları/brüt iş hasılatı; 150 bin TL´nin altında olanlar için 1 Ocak 2017 tarihinde, 150 bin TL ile 500 bin TL arasında olanlar için 1 Ekim 2016 tarihinde, 500 bin TL ile 1 milyon TL arasında olanlar için 1 Temmuz 2016 tarihinde, 1 milyon TL´nin üzerinde olanlar için de 1 Nisan 2016 tarihinde başlayacaktır. Açıklanan sürelerden önce kullanmakta oldukları yazarkasaların mali hafızası dolan esnaf ve sanatkarlar, bu yazarkasalarına yeni bir mali hafıza taktırmayacak, söz konusu cihazların usulüne uygun bir şekilde hurdaya ayırmak suretiyle yeni nesil yazarkasa kullanmaya başlayacaktır. Ayrıca 1 Ocak 2016 tarihinden sonra işe başlayacak esnaf sanatkarların yeni nesil yazarkasa kullanma mecburiyeti işe başlama tarihinden itibaren 30 gün, kalkınmada öncelikli yörelere 60 gün olmak üzere başlayacaktır” diye konuştu.

TERAZİ BEYAN BİLGİLERİ

Kurt, “2014 yılı ve daha önceki yıllara ait ölçü tartı işlemlerinde kullanılan her türlü elektronik ibreli mekanik kantar, baskül, hassas terazi, metre, litre, gram ve kilogramların beyan işlemi başlamıştır. Beyan verme süresi 28 Şubat 2016 tarihinde sona erecektir. Beyan ve damga işlemi yapılmayan ölçü tartı aletine 3516 sayılı yasa ve Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır. Gerekli evraklar cinsi, çekeri, seri no´su, markası, imal tarihi yazılı kâğıdı (Hayvan pazarı karşısı Belediye Şantiye Binası) Belediye ek binası Fen İşleri Müdürlüğü Ölçü Ayar Grup Servisine götürülmesi gerekmektedir. Esnafımız mesleği ile ilgili güncel haber ve bilgileri 711 32 62 telefonumuz ve www.inegölbakkallarodasi.com´dan da takip edebilirler” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.