İlçe protokolü ile STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı anma töreni öncesi Gaziler Derneği yönetimi ve üyeleri şehitlik girişinde programa gelenleri kapıda karşıladı.
Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutanı Kerim Kazanasmaz, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başsavcı Osman Köse başta olmak üzere ilçe protokolü ile şehit yakınlarının yoğun katılım gösterdiği program, saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşıyla devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Teğmen Yunus Emre Er; “Bugün; Türk’ün ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin Şehitler Gününü idrak etmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız” dedi.
Jandarma Teğmen Yunus Emre Er; “Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazında aylar boyunca devam eden bir dizi, deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlarda düşman donanmaları çok ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının deniz ile ilgili kısmı 18 Mart 1915 tarihinde düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle Türk topçusu karşısında ağır kayıplar vermesiyle sonuçlanmıştır” dedi.
Er; “Çanakkale boğazını, gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişler, böylece İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelerine ait Anzak adı verilen askeri güçler 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ‘Süngü Tak’ emrini vererek yıllarca Türk Milletinin hafızasından silinmeyecek olan ‘Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir’ sözlerini söylemiştir.
Er; “Böylece o güne kadar tarihin yaşanmış en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrasında ise bu gün Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayacak olan büyük bir zafer kazanılmış ve parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda bırakılmıştır. Çanakkale'yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna ‘Ya şehit ol, ya gazi’ demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir” dedi.
Er; “Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanları ile suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gurunu armağan eden başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum” dedi.
Konuşmanın ardından İstaş Kentaş Ortaokulu öğrencilerinden Beyzanur Kara, ‘Çanakkale’ adlı şiiri okudu. Daha sonra Çimen Cami imamı Cabbar Uzun tarafından şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim okundu. Garnizon şehitliğindeki tören İlçe Müftüsü Kazım Güzel’in yapmış olduğu dua sonrası sona erdi. Daha sonra Zafer kutlamaları, İstaş Kentaş Ortaokulunda yapılan törenle devam etti.