negöl´de yaklaşık 60 yıldır terzi mesleğini icra eden Ziya Çelik, artık insanların giyim de kaliteye değil, ucuzluğa baktığını belirtti. 1958 yılında bu mesleğe başladığını söyleyen Çelik, “Çırak olarak başladığım bu meslekte 1970 yılında dükkan açtım. 59 yıldır bu mesleği yapıyorum. Geçen süre içerisinde artık bu mesleğe ilgi kalmadı. Çırak bulmakta zorlanıyoruz. Gençlerin ilgisi bu mesleğe yok. Artık bu iş büyük işletmelere geçti. Bu mesleği öğrenmek için en az 8 yıl bir ustanın yanında çalışmak gerekiyor. Bunun masrafını da hiçbir usta karşılayamaz. Bugünün şartlarında sigortasını, maaşını karşılayamaz” dedi.
HAZIR GİYİMDEKİ UCUZLUK BİZE YARAMADI
Artık kimsenin kolay kolay elbise diktirmediğini belirten Çelik, “Artık mesleğimizi devam ettirebildiğimiz kadar gideceğiz. Paça, astar, ceket kısaltma, daraltma bunları yapacağız. Şuan zaten işler durgun. Artık kimse kolay kolay elbise diktirmiyor. Kumaş satanlarda fazla kalmadı. Herkes hazır giyime alıştı. Kimse kumaş alıp da, terzi de takım elbise yaptırmıyor. Hem vakit kaybetmek istemiyor hem de hazır giyim daha ucuz olduğu için yaptırmıyor. Bugün takım elbise diktirmek yaklaşık yelekli 600 lira. Hazır giyim de 150-200 lira alabiliyorlar. Kaliteye bakmıyor. İşimi görsün yeter diyor. Hazır giyimde ki ucuzluk bize yaramadı” diye konuştu.
TERZİ MESLEĞİ BİTMEZ
Terzilik mesleğinin bitmeyeceğini ifade eden Ziya Çelik, “Kiminin paçası yapılacak, söküğü dikilecek. Tamamen bu meslek bitmez ama bu işi yapanların sayısı her geçen gün azalır. El emeğiyle yapanlar azalır ama makineyle bu işi yapanlar devam eder” şeklinde konuştu.