İnegöl'ün yaşam portalı

İHL'de 'Aile Sosyal Destek Programı' semineri

İNEGÖL HABERLERİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınan Bursa İl Müdürlüğüne bağlı İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünce, İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik “Aile Sosyal Destek Programı” konusunda seminer düzenlendi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA HAZIRIZ

Okulun çok amaçlı salonunda düzenlenen seminerin açış konuşmasını yapan Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Serpil Noyan, “Bizler Sosyal Hizmet Merkezleri olarak içinde Milli Eğitim Bakanlığının da bulunduğu çeşitli paydaş kurumlar ile birlikte çalışmakta ve bu kurumlar ile çeşitli konuların yer aldığı eğitim faaliyetleri düzenlemekteyiz. Bugün sizler ile birincil olarak buluşma amacımız Sosyal Hizmet Merkezlerinin tanıtımı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından programlanan Sosyal Hizmet Merkezlerinin yürüttüğü, gelecek vaad eden Aile Sosyal Destek Programı hakkında bilgi vermektir. İnsan nasıl yaşayacağını yaptığı seçimlerle belirler. Bireyin yaşamında mutlu ve başarılı olması bu seçimlerin isabetli olmasına bağlıdır. Diğer bir ifade ile insan isteklerine ve olanaklarına uygun seçimler yaptığı sürece mutlu ve başarılı olur. Bu seçimlerin en önemlisi meslek seçimidir. Kişinin seçtiği meslek onun nasıl bir iş ortamında çalışacağını, nasıl bir yaşam süreceğini, nerede yaşayacağını, nasıl bir dünya görüşünün olacağını hatta kiminle evleneceğini belirleyebilmektedir. Siz gençler şu sıralar hayatımızı şekillendiren en büyük kararlardan biri olan meslek seçimi, akabinde üniversite seçimi gibi günümüzde zorlu ve stresli bir süreç olan zaman diliminden geçmektesiniz. Bireylerin kendilerine uygun mesleği seçme sürecinde kişilik özelliklerini ve hayattan beklentilerini ince bir süzgeçten geçirerek karar vermeleri, karar kılınan meslek için en iyi eğitimi alacağı eğitim kurumunu seçmeleri elzemdir. Kişi enerjisini sevdiği ve doyum alabileceği bir meslek alanında kullandığı takdirde başarılı bir kariyer elde etme olanağına sahip olur. Kapasitesini daha iyi kullanır. Birey kendine uygun olan, ve potansiyelini en iyi kullanabileceği bir meslek seçimi yaptığı koşulda daha mutlu olabilir. Günümüzde yanlış meslek tercihleri sonucunda mutsuz olan, çalışma hayatında başarılı olamayan kişiler gözardı edilemeyecek kadar çoğunluktadır. Bireyler kendilerine uygun olmayan meslekleri seçtiklerinde engellenmişlik duygusu yaşarlar, ilgi ve yeteneklerini gösterme olanağına sahip olamaz ya da ilerleme kaydetmekte zorluk çekerler. Eğitim kurumları sadece bireyin hayat standartlarını yükseltecek ve iyi bir meslek sahibi yapacak bilgi ve becerileri vermekle kalmaz. Aynı zamanda toplumların yapılarının, insan ilişkilerinin nasıl olacağının, bireysel ve toplumsal sorumluluklarının neler olacağının, hizmet ettiği toplumun maddi ve manevi değerlerini de öğrencilere aktarır ve davranış haline getirir. Eğitim kurumlarına verilen bu misyonda tek başına olmadıkları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın hedef gösterdiği; güçlü aile, güçlü kadın, güçlü Türkiye, anlayışını amaç edinerek sağlıklı gençlik, sağlıklı aile, sağlıklı iletişim, sağlıklı toplum meydana getirme gibi süreçlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak ve aynı zamanda İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi olarak üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmaya hazırız.” Dedi.

GELECEK ANCAK SİZİNLE HEYECAN VERİCİ.

Noyan konuşmasını şöyle sürdürdü; “2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Sosyal Hizmet Merkezleri; sosyal hizmet müdahalesinin ve takibinin gerçekleştirilmesi, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal hizmetlerin, hizmete erişim kolaylığı esasıyla bir arada ve gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile işbirliği içinde sunulduğu kuruluşlardır. Bizler İnegöl SHM olarak 2016 Eylül ayı itibari ile hizmet vermeye başlamış ve çeşitli meslek elemanlarını bünyesinde istihdam etmektedir. Günümüzde ise 3 psikolog, 2 psikolojik danışman, 4 sosyal çalışmacı, 7 sosyolog, 2 öğretmen, 2 hemşire, 1 tercüman ve 4 şoför olmak üzere toplam 34 personel ile sosyal hizmet modellerini uygulamaya devam etmekteyiz. Müdürlüğümüz açılışından bu güne deyin mağdur ve ekonomik olarak desteklenmeye ihtiyacı olan vatandaşımıza maddi destek sağlamış, aynı zamanda evde bakım, huzurevi, kreş, korumaya muhtaç çocuk, doğum yardımı, Şehit-Gazi ailesi destekleri, engelli kartı hizmetleri kapsamında iş ve işlemleri yürüterek vatandaşlarımıza hizmet götürmüştür, Aile ve Sosyal Destek Programı kapsamında İnegöl ve Yenişehir’ de pek çok hane ziyareti gerçekleştirmiş, bireylerin ihtiyaçlarını yerinde belirlemiş ailelere psiko-soyal açıdan destek vermiş ve toplumun refahını göz önünde bulundurarak iş ve işlemlerini yürütmüştür. Siz gençlerin meslek seçimi sürecinde Aile Sosyal Destek Programı kapsamında görev alan meslek elemanları, söz konusu programın neyi amaçladığı, bu amaç doğrultusunda meslek elemanlarının hangi iş ve işlemleri yürüttükleri hakkında bilgi sahibi olmanız kafanızdaki meslek çeşitliliğini arttırmanız ve sağlıklı karar almanız konusunda olumlu yönde etki edeceğini inanmaktayım. Sizler gibi çalışkan, azimli, pırıl pırıl gençlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde görev almaları bizleri mutlu edecektir. Gelecek ancak sizinle heyecan verici.”.

2 BİN 663 HANE ZİYARETİ

Sosyal Hizmet Merkezi Psikoloğu Betün Kurucu, Aile Sosyal Destek Programı hakkında bilgiler verdi.

Kurucu, “64. Hükumet Programı’nda; Sosyal Yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacak olan Aile Sosyal ve Destek Programı’nın alt yapısını tamamlayacak ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP’i aşamalı olarak hayata geçireceğiz. Aile Sosyal Destek Programımız, devletimizin alandaki yeni gücü olacak. Artık bu programla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşımız devlete değil, devlet vatandaşımızın ayağına gidecek. Böylece ailelerimizin ve dezavantajlı bireylerimizin sosyal yardım ve hizmet ihtiyaçlarını yerinde tespit edecek ve durumlarına uygun olan hizmetlerden yararlanmalarını sağlayacağız. Bilgi İşlem Altyapısı vasıtasıyla sosyal risk haritaları oluşturulması ve ihtiyaçlar doğrultusunda ulusal düzeyde yeni politikalar üretilmesi hedefler arasındadır. ASDEP Personelinin çalışma mekanı Sosyal Hizmet Merkezleri’dir. İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Yenişehir ve İnegöl İlçelerinde toplam 2 bin 663 hane ziyareti gerçekleştirmiştir. Sosyal Çalışmacı, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Aile ve Tüketici Bilimleri konularında da hizmet veriyoruz” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.