İnegöl'ün yaşam portalı

İnegöl Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl´de gıda üretip satan büfelerin gelişi güzel satışlarının önüne geçmek, tek tip uygulama ile görselliği artırmak amacıyla İnegöl Belediye Meclisi düğmeye bastı.
İnegöl Belediyesi Şubat ayı Meclis toplantısı 28’i İmar ve Şehircilik Müdürlüğü olmak üzere toplam 37 maddenin görüşülmesi ile gerçekleştirildi.
Ocak ayı faaliyetlerinin sinevizyon şeklinde izlenime sunulmasıyla başlayan mecliste ilk olarak İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen 28 madde tek tek görüşüldü.

KAMULAŞTIRMADA “BÜYÜKŞEHİR” ÇIKIŞI
Kamulaştırma hususlarında görüşülen maddeler esnasında söz alan MHP Grubu Meclis Üyesi Hakan Ergül, “Büyükşehre bağlandığımız ilk sene kamulaştırmayla ilgili bir konu gelmişti, Büyükşehirin bize faydalı olacağını, kamulaştırmaların Büyükşehir tarafından yapılacağı söylenmişti. 3’üncü seneyi bulduk, bu zamana kadar Büyükşehir’den hiç kamulaştırma oldu mu? Kamulaştırmayı olumlu buluyoruz ama onlardan da bu tarz çalışmalar bekliyoruz” dedi.

KAMULAŞTIRMA BÜYÜKŞEHİRDEN KESİLECEK
Ergül’e cevap veren Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Kamulaştırma oldu, bu kamulaştırmayı da yapıp otopark bedellerinden keseceğiz. Büyükşehre gitmesi beklenen otopark parası gitmeyecek, burası kamulaştırılacak. Mahsuplaştırılacak” şeklinde konuştu.

HİJYEN AYAKLAR ALTINDA
Büfeler ile ilgili düzenleme yapılması maddesinin görüşülmesi esnasında konuşan Başkan Alinur Aktaş, “Kaldırım işgalleri gibi dikkat çeken bir madde. Çevre ve Sağlık Komisyonumuz uzun süre çalıştı. Ben de birkaç toplantılarına katıldım. Arazide tespitler yapıldı. Konu, sanayideki adı büfe olup her türlü yemeğin piştiği, hijyenin ayaklar altında olduğu manzaralara karşı, esnafın işleri de düşünülerek yapılacak değerlendirmelerdir. 250 kişilik yemek yapan büfeler dahi var. Fabrikalara yemek yapanlar var. Büfe deyince paket ürünler satan, çay-tost satan yerler algılardık ama fabrikalara yemek yapan büfelerimiz var” dedi.

120 BÜFE İNCELENDİ, 5’İ KAPATILIYOR
Aktaş’ın ardından söz alan Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Serap Aytemur, “Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak Belediye mülkiyetinde bulunan işyerlerini çevre sağlığı, şehir estetiği, görüntü kirliliği ve amacı dışında kullanılmaları nedeniyle yapmış olduğumuz çalışmalarda 120 işyeri gezildi. Bunlardan bazıları kapatıldı bazılarının da olması gereken standartlara ulaştırılmasına karar erildi. 2 Ocak’ta yapılan toplantıda bu işyerleriyle ilgili karar verildi” diye konuştu.

İNEGÖL’E YAKIŞMIYOR
Amaçlarının kimsenin ekmeğiyle oynamak olmadığını belirten Başkan Aktaş, “1 milyar dolar ihracat yapan İnegöl insanının sağlığını düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Bunlar yeşil alanda konuşlandırılmış yerler. Sosyal ihtiyacı karşılıyorlar ama bunu karşılarken idari yaptırımlarımızı uygulamamız gerekiyor. Bu değişim ve dönüşümün sağlıklı yapılması noktasında kararlar alındı” dedi.

KOMİSYONCA ALINAN KARARLAR
Çevre ve Sağlık Komisyonunca alınan kararları aktaran Başkan Aktaş, “30.06.2017 tarihine kadar 5 adet büfe iptal edilecek. Kira tahakkukları kesildi, 6 ay süreleri var. Süreç dolduğunda tamamen yerlerinden kalkmış olacaklar. Değişim olacaklar, idarenin uygun gördüğü ebatlar çerçevesinde en fazla 24 metrekare kapalı, 24 metrekare de açık alandan oluşabilecek. İhtiyaçların karşılanması doğrultusunda açık alanların da olması gerekiyor. Hâlihazırda çok küçük dokunuşlarla değiştirilecek büfeler de var. 24 metrekare yapmak zorunda değil, 18-20 de olabilir ama genelde uygulaması 24 TL. Kapalı alanlar 8 TL, açık alanlar 4 TL. Acayip fiyatlar var. Bu bir haksızlık, hak gaspı... 24 metrekare ful kapalı, 24 metrekare ful açık yeri olan bir işletme takdir edersiniz ki 250-300 TL’lik bir kirası olacak. Ekibimiz tarafından kazıkları çakılıp kendisine şekli ile ilgili alternatifler sunulacaktır. Tek tip takıntımız yok ama öyle yer vardır 6’ya 4, öyle yer vardır 8’e 3 boyutta uygulanır. İnegöl Belediyesi’nin sağladığı imkânlar dâhilindeki büfe olarak göz önüne gelecek. Buralarda sadece büfe ürünleri satılacak. Döner, sulu yemek, fabrikalara yemek üretimi gibi işlemler yapmak isteyenler bu işin odasına kayıt olup ilgili ruhsatları almalı. Kendilerine; gidip oralarda bu işi yapın diyeceğiz. Dönüşmeyi sağlamak isteyenler bize geldiğinde tüm yıkım, temizlik, proje çalışmaları Belediyemizce yapılacak. Dönüşümü sağlayanlara kolaylık olsun diye bir imkân sağladık. 3’üncü ayda gelip biri dönüşüm istediğinde bunu 20 günde tamamlarsınız. O tarihte yaptı, otomatikman 6 ay kendisinden kira alınmayacak. 6 ay kira tahakkuku yapılmayacak ve kendisine avantaj sağlanacak. Tebligat tarihinden itibaren 30 Haziran sürecine kadar dönüşüm süreci var. 30.06.2017 tarihine kadar dönüşümünü yapanların 6 ay kira tahakkuku var ama bu tarihi geçirenlerin o 6 ay avantajı yok, sadece dönüşümü yapmış olacak. 30.06.2017 bu işle alakalı son tarihtir. Yaklaşık 3-3,5 yıldır gerek devirler gerekse yeni büfelerin tamamı durdu. İncelemelerde bunu gördük. Ellerinde güç olabilecek konuyu iptidai şartlardan, gelişigüzel ortamlardan dolayı kullanamıyorlar. Böyle yerlerden gıda almak çok tercih edilmiyor. Sanayide çalışanlar, işverenler ya da işgörenler buralardan istifade ediliyor ama belirli standartları muhafaza edebilmek için bu işin bir güce kavuşmasını istiyoruz. Komisyonda bulunan 7 arkadaşımızın imzasıyla bu karar onaylandı. Değişim ve dönüşümler zordur, bir çırpıda gerçekleşmez. Konuya itiraz edecekler olabilir ama takdir edersiniz ki şehrimizin, mobilya sanayimizin bu ve benzeri görüntülerle yıpranmaması adına bu uygulama çok gereklidir” ifadelerini kullandı.

KONTROLSÜZ ÜRETİMLER YAPILIYORDU
Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Parti Grubu Meclis Üyesi Alper Taban, “Komisyondaki arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yoğun bir çalışma temposunda bu kararlar alındı. Enine boyuna düşündük, vicdanen de çok rahatız. Şehrimize yakışmayan görüntülerle karşılaştık, tamamını gezdik. Derme çatma eklemelerle büyümüş olan büfeler, kontrolsüz üretimler gördük. Nihayetinde bir büfede olmayan imalatlar yapılıyordu. Sadece uyarı ve ikazlarla bunların sona ermediğini gördük ve meclis kararıyla bunun altını doldurmak istedik. Bunların tamamen kontrol dışı büyüdüğünü gördük. Encümen kararı sonucunda bile gereğini yerine getirmeyen işletmeler var. Göreve geldiğimizden beri ilave 1 tane bile büfe yeri vermedik. Yaptığımız kontroller ve gelen şikâyetler ile önce bir raporlama yaptık sonra konuyu meclise getirdik, meclisten komisyona sevk edildi, nihayetinde sahaya çıkılıp tespitler yapıldı, tüm büfelerin kimlik kartları çıkarıldı, cepheler fotoğraflandı ve büfelerin net bilgilerine ulaşıldı. Sonuç itibariyle bugüne gelindi. Dönüşümün kolay olması için esnaflarımızı da düşünerek 24 metrekare ana alanın haricinde 24 metrekare de açık alan sunduk. İçinde yapılacak faaliyetler belli. Bunlara da uyarlarsa küçük rötuşlarla dönüşümü sağlayacağız. Dış görünümündeki standartlar da sağlanarak sağlıklı bir duruma getirilecek” dedi.

Görüşülen karar meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

İNEGÖL’ÜN LOGOSU YENİLENECEK Mİ?
İnegöl simgesini arıyor ödüllü yarışmanın görüşüldüğü madde esnasında söz alan Başkan Aktaş, “İnegöl Belediyesi’nin logo çalışması yapılıyor. Bunun alternatifleri çıkarılarak halk oylamasına sunulacak. İnegöl debince tarım, köfte, ayçekirdeği, kaplıca gibi birçok değer akla geliyor. Kent Konseyi’nden konu geldiği için bunu değerlendirmeye aldık. Bu noktada bir çalışma yapabilir miyiz gibi bir öneriniz olup olmadığını meclisimize sunuyoruz. Ortaya koyacağımız simge ‘Çınar Yaprağı’ Osmanlı’yı ya da İnegöl’ün eskisini aktarıyor. Mobilya harici bir şey olursa mobilyacı arkadaşlarımız kırılabilirler. Mobilya İnegöl için önemli bir sektör. Bu noktada düşüncesi, kanaati olan varsa dinlemek isteriz” dedi.

AK PARTİ GRUBU SICAK BAKMADI
Berat Ertopuz, AK Parti olarak önerinin geri çekilmesini talep etti. Ertopuz, “İnegöl Belediyesi’nin yapmış olacağı çalışma da zaten logo çalışması olacak. Kent Konseyi’nin simge çalışması biraz karışıklığa sebep olabilir. İnegöl’ü hangisi temsil edecek, nerede kullanılacak? 2 başlılık gibi olacak. O yüzden biz sıcak bakmıyoruz” şeklinde konuştu.

KATKI SAĞLAYABİLİR
MHP Grubu Meclis Üyesi Hakan Ergül ise, “Yarışmada çıkacak sonucun profesyonel firmayla bağdaştırıp bir katkı sağlayabiliriz. Yarışmanın yapılmasında bir sakınca yok, çıkan sonucu çalıştığımız firmanın önüne koyup fikir elde edebiliriz. Yüklü bir maliyeti olmayacaksa…”

Konuşmaların ardından konunun Kültür ve Sanat Komisyonunda değerlendirilmesi için komisyona iade edilmesi meclisin oy birliği ile kabul edildi.

İNEGÖL, TURİZMDE CİDDİ YERLERE GELECEK
Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İstanbul’da gerçekleştirilen fuarlara katılan mobilyacılarımız göğsümüzü kabarttılar. İnegöl ve Türkiye mobilya sektörüne yön verecek güzel bir fuardı. Sonrasında EMİTT’e katıldık. İnegöl Belediyesi, DOSTUM ve Oylat Kaplıcalarının stantları vardı. DOSTUM müthiş ilgi gördü. Ortadoğu ağırlıklı olmak kaydıyla görüşmeler yaptık. Altyapımızı tamamlamakla beraber turizmde güzel şeyler yakalayacağız. Çok heyecanlıyım. EMİTT fuarında ciddi ilgi ve alaka gördük. Bu sene standımız 25 metrekareden 50 metrekareye yükseldi. İnegöl turizmini anlattık. Ülkemizin referandumu konuştuğu durağan günlerden geçiyoruz ama gelecek günler çok daha güzel olacak. Şehrimizi gururla temsil eden tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. Mart ayında İnegöl’ün kendi mobilya fuarı var. Gelecek günler daha güzel olacak” ifadeleriyle meclisi sonlandırdı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.