Açılış programına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gürcistan Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Dairesi Başkanı Temur Tartarashvili, Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Spor, Kültür Bakanlığı Kültür İşleri Daire Başkanı Madona Tevzadze, Gürcistan Devlet Kütüphanesi Müdürü Dr. Mirian Khositashvili, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile vatandaşlar katıldı.
BİZDE İLÇEMİZİN BİR PARÇASI OLDUĞUMUZU DÜŞÜNÜYORUZ
Programın açış konuşmasını yapan İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, “Hepimizin bildiği gibi İnegöl renkli bir çiçek bahçesi. Balkanlardan, Rumeli´den, Kafkaslardan göç etmiş farklı toplumların bir arada yaşadığı güzel ilçemizin bizde bir parçası olduğumuzu düşünüyoruz. Derneğimiz 1977 yılında Gürcü kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere kurulmuştur. Bugüne kadar birçok sosyal ve kültürel alanda çalışmalar yapmış bir derneğiz. Folklor ekibimiz bugün kadar birçok ulusal ve uluslararası festivallerde gösteriler sunmuş, başta Gürcistan olmak üzere, Makedonya, Almanya, Polonya, Arnavutluk gibi ülkelerde başarıyla temsil etmiştir. Bugünde 14´ncüsünü düzenlediğimiz Uluslararası Kafka Folklor Festivalimizi aslında 3 yıldır yapamıyorduk. Hiç istemediğimiz üzücü olaylardan dolayı iptal etmiştik. En önemlisi de yıldönümüne yaklaşmakta olduğumuz 15 Temmuz darbe girişimini toplum olarak şiddetle kınıyoruz. Böyle bir olayın ülkemizde tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum. Biz toplum olarak ülkemizin birliğini, bütünlüğünü, üniter yapısını her zaman desteklemekteyiz ve her zaman devletimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.
SİZİNLE GURUR DUYUYORUZ
Gürcistan Dış İşleri Bakanlığı Diaspora Dairesi Başkanı Temur Tartarashvili ise, “Gürcistan Dış İşleri Başkanı Mikheil Janelidze´nin adına hepinize saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sizinle olmaktan çok mutluyum. İnegöl´de yaşayan Gürcüler yaklaşık 140 yıl önce anavatandan Türkiye´ye daha doğrusu Osmanlı Devletine geldiler, kültürümüzü, dilimizi ve kendi kimliğimizi bugüne kadar korudular. Bunun için bizler sizinle gurur duyuyoruz. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği tarafından Uluslararası Kafkas Folklor Festivali bu sene 14´ncü kez düzenleniyor. Bu festival Gürcistan ve Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri geliştiriyor. Festivali düzenleyen İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğine ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EN BÜYÜK TEMENNİMİZ BİRLİK VE BERABERLİĞİN DEVAM ETMESİDİR
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “İnegöl Kafkaslardan, Balkanlardan, Rumeli´den, Anadolu´nun değişik yerlerinden göçüp gelen insanların güzel bir mozaik oluşturduğu bir şehir. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Bu birlik ve beraberlik Çanakkale´de de, Kurtuluş Savaşında da, birkaç gün sonra birinci yılını tamamlayacağımız 15 Temmuz´da da kendini çok net bir şekilde gösterdi. Tabi en büyük temennimiz bu birlik ve beraberliğin devam etmesi. Kafkas Folklor Derneği, İnegöl´e gerçekten renk katan, hayat veren, kurulduğu günden bugüne kadar önemli işlere imza atan, gerek belediyemizin düzenlediği organizasyonlarda gerekse kendi içinde yaptığı çalışmalarla hem örfünü, ananesini vurgulamaya çalışırken, hem de bu ülkenin birliğine, beraberliğine destek veren önemli derneklerden bir tanesi. Ben bu vesileyle kendilerine teşekkür ediyorum. Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyorum” dedi.
BÜYÜKŞEHİR OLARAK HER ZAMAN YANINIZDAYIZ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Gerçekten güzel bir organizasyon. Sevgi ve kardeşlik kokan, barış mesajları veren ve Kafkaslarla birlikte büyük buluşmayı gerçekleştiren güzel organizasyon. Bugün hep organizasyonlarımız var. Bursa´da 56´ncı festivalimiz var. Bursa´daki festivalde anlamlı. Dedik ki, bu akşam İnegöllü dostlarımızla olalım, Kafkaslı dostlarımızla, Gürcistan´dan gelen heyetlerimizle, ekiplerimizle olalım. Ben bu güzel organizasyonu gerçekleştiren İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneğimize, destek veren başta ilçe belediyemiz ve tüm sponsorlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Her zaman için bu güzelliklere ihtiyacımız var. Her zaman için bu yakınlaşmaya ihtiyacımız var. Ne oluyorsa, uzakta kalmaktan oluyor. Ne kadar yaklaşırsak, ne kadar birbirimizi tanırsak, o kadar dostluklarımız gelişir. Barış gelişir, kavgaya da gerek olmadığını anlarız. Savaşa gerek olmadığını anlarız. Ve barışın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar da kolay olduğunu. Bu insanların bu güzel yüzlerini ancak yakından görerek anlarız. Onun için bu organizasyonları önemsiyoruz. Çünkü bu organizasyonlarla birlikte barışın burada en güzel tohumları ekiliyor. Burada sevgi ve kardeşlik mesajları en güzel şekilde veriliyor. Bizlerde öncelikle dostlarımız, komşu ülkelerimiz, yüzyıllarca aynı kaderi paylaştığımız, beraber ağladığımız, beraber güldüğümüz bu coğrafyamızın değerli komşularımız, ülkelerimiz başta onlarla birlikte olmak, onlarla iyi olmak, 80 milyonluk Türkiye Cumhuriyetinin güçlü olması, bir ve beraber olması, aynı zamanda dostlarımızla birlikte araya düşmanların sokulmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bunun için bu organizasyonlar önemli. Ve bu gibi organizasyonların çoğalması artık inşallah her zamanda olduğu gibi bizimde desteğimizle birlikte olacak” dedi.
BURALARA NE KADAR YATIRIM YAPSAK AZ DİYORUZ
Başkan Altepe, “Tüm yapılan çalışmalarda artık İnegöl Belediyesi gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi de var. Şimdiden sonra İnegöl´ümüzün gelişmesi, kalkınması, her alanda marka olması, bu güzel İnegöl´ümüze yakışan her türlü hizmetin yapılması artık Büyükşehir Belediyemizle birlikte. Bir yandan Büyükşehir Belediyemiz, bir yandan kurumlar, bir yandan ilçe belediyeleri. Yapılacak olan işler, hizmetler çok ama özellikle bizler her zaman yanınızdayız. İnegöl´de ne zaman sıkıntı var, bizler varız. Kar yağdığı zaman pazaryeri çöktüğünde Büyükşehir burada. Beylik hanı yandığında burada. Altyapı, yol yapmak için, markalar oluşturmak için, İnegölspor´a sahip çıkmak için, her türlü tesisleri yapmak için. İki gün önce güzel bir kampanya başlattık. Temiz hava soluyalım, doğalgaz kullanalım diye. Onu Osmangazi, Yıldırım ve İnegöl´den başladık. Çünkü buraların ihtiyacı var. Onun için buralara ne kadar yatırım yapsak az diyoruz. Çünkü güzel İnegöl´ün güzel insanları her zaman bizim yanımızda. Onun için İnegöl için ne yapsak az diyoruz. Her zaman için yatırımlar yapacağız, destekler vereceğiz. Bir yandan bu yatırımları yaparken, bir yandan fiziki olarak gelişirken, bir yandan da bu kültürel bağlarımızı güçlendireceğiz. Onun için bizler Bursa ve İnegöl olarak tüm coğrafyalarda varız. Var olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından folklor ekipleri gösterilerini sundu. İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği ile Batum ve Tiflis´ten gelen folklor ekiplerinin gösterileri festivali izleneme gelenler tarafından ayakta alkışlandı.