300 kilo rekolte beklenen köyde evlerinin bahçesinde ipek kozası ayıklayan mahalle sakinleri, 40 günde 20 bin lira gelir elde edecekler. Hasadı yapılan kozalar, Bursa Koza Birlik'ten gelecek olan yetkililere ürünlerini teslim edecek. Mahallede ikamet eden 5 hanedeki bayanlar, damızlık İpek Böcekçiliği üretimi yapıp, hasadını da kendi elleri ile yapıyorlar. 100 yılı aşkındır süren geleneği devam ettiren yaşlı kadınlar, üretimin git gide azaldığını söylediler.
Yıllardan bu yana damızlık koza üretimi yapan 75 yaşındaki Emine Buran, “45 yıldan bu yana koza üretimi yapıyorum. Şimdi kontrollü üretim yapıyoruz. Önceden kozayı götürüp satardık. Önceden ilaç yoktu daha güzel üretim yapılırdı. Şimdi ilaç kullanımı ile beraber sıkıntı yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda 10 hane koza üretimi yapardı. Şimdi ise 5 hane kaldı. 45 günde koza üretimi yapıyoruz. Satışını yapıyoruz. İlk defa hasat bayrama denk geldi. Mecburen hasat yapmak zorundayız. Bayramı evimizde geçirirken hemde hasat yapıyoruz. Torunlarımız geliyor el öpmeye.” dedi.
Koza üreticisi Ahmet Aygün ise, “Ben kendimi bildim bileli üretim yapıyoruz. Üretimde çok ilaç kullanımı olduğu için koza üretimi yapan hanelerin sayısı da azaldı. İlk defa hasadın ilk günü ramazan bayramının ilk gününe denk geldi. Kozanın zamanı geldiği zaman hasadı beklenmez. Bu nedenle öğlene kadar bayramlaştık öğleden sonra da hasat yapıyoruz. Asıl bayram ürünlerimizi teslim ettikten sonra olacak.” dedi.
İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek’de, “Bu sene hasat biraz sancılı geçti. Aşırı yağışların olması üreticiyi zorladı. Ürünlerimiz yağışlara rağmen kaliteli oldu. önceki yıllarda 10 civarında üretici vardı. Bu sene 5 haneye düştü. Her yıl düşme aşamasında. İşte burada Büyükşehir Belediyesi ve Koza Birlik’e büyük iş düşüyor.” Dedi.
Bu sene koza festivali yapacaklarını aktaran Çiçek, “Büyükşehir belediyemiz söz verdi, festival olacak. İnşallah festival gerçekleşir. Önemli olan üreticimizi motive etmek. İpek böceği İnegöl’ün Bursa’nın gözbebeği.” Diye konuştu.
100 yılı aşkındır yapılan koza hasadının ilk kez bir bayrama denk geldiğine dikkat çeken Çiçek, “Hasat zamanının bayrama denk gelmesi üreticilerimize iki bayram birden yaşattı. İyi oldu. desteklerin biraz daha artmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Rekoltenin üretici sayısının da azalmasıyla düştüğünün altını çizin Çiçek, “Üretici sayısı düştükçe rekolte de düşüyor. Geçen yıl 500 kilo üretim yapılıyordu, bu sene ise 300 kilo rekolte bekliyoruz. Yaklaşık kazanç ise 20 bin lira civarında.” Dedi.
İl tarım müdürlüğünün İhsaniye’de gen kaynaklarını koruma noktasında renkli koza üretiklerini hatırlatan Çiçek, “Geçen yıl bir uygulama ile 4 renkten oluşan koza çıktı ortaya. Fıstık yeşili, sarı, beyaz ve pembe olmak üzere 4 renk uygulaması yapıldı. Çeşitli yerlerde bunu uygulamak istemişler ama bu başarıyı elde edememişlerdi. İlk kez Türkiye’de mahallemizde bu uygulama yapıldı. Fakat bu sene renkli koza üretimine izin verilmedi mahallemizde” diye konuştu.