İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 30´uncusu düzenlenen “Uluslar arası Kültür Sanat Festivali” kortej yürüyüşü ve ardından gerçekleştirilen gala gösterileriyle start aldı. Festivale yurt dışından katılan 10 ülkenin halk dansları ekipleri, İnegöllülere unutulmaz bir festival yaşattı.
30. Uluslararası Kültür Sanat Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Festivale yurt dışından katılan Adige, Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kosova ve Makedonya halk dansları ekipleri ile birlikte İnegöl´deki faaliyet gösteren Bayburtlular Kültür Derneği, Şavşat Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği, Kafkas Folklor ve Kültür Derneği, Bal-Göç Kültür Derneği, Romanlar Kültür Derneği, Ertuğrulgazi Kültür Derneği, Ahıska Türkleri Kültür Derneği´nin halk dansları ekipleri ve İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun da katılımıyla İnegöl AVM önünden başlayıp, Kültür Parkta son bulan kortej yürüyüşünde İnegöllüleri selamladılar. Atatürk Bulvarı ve Park caddesi üzerinden Kültürparka ulaşan halk dansları ekiplerine kortej boyunca protokol üyeleri de eşlik etti.
30. Uluslararası Kültür Sanat Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Festivale yurt dışından katılan Adige, Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Kosova ve Makedonya halk dansları ekipleri ile birlikte İnegöl´deki faaliyet gösteren Bayburtlular Kültür Derneği, Şavşat Kültür Derneği, Rumeli Kültür Derneği, Kafkas Folklor ve Kültür Derneği, Bal-Göç Kültür Derneği, Romanlar Kültür Derneği, Ertuğrulgazi Kültür Derneği, Ahıska Türkleri Kültür Derneği´nin halk dansları ekipleri ve İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun da katılımıyla İnegöl AVM önünden başlayıp, Kültür Parkta son bulan kortej yürüyüşünde İnegöllüleri selamladılar. Atatürk Bulvarı ve Park caddesi üzerinden Kültürparka ulaşan halk dansları ekiplerine kortej boyunca protokol üyeleri de eşlik etti.
FESTİVAL COŞKUSUNA ORTAK OLDULAR
İnegöl Tarihi Mehter ekibinin öncülüğünde gerçekleştirilen kortejde, ilçe halkı da festival coşkusuna ortak oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı kortej vatandaşların da katılımıyla yoğun bir kalabalıkla gerçekleştirildi.
GALA GECESİNE YOĞUN İLGİ
Kortej yürüyüşü ile başlayan festival coşkusu, Kültür Park içerisinde bulunan Açık Hava Gösteri Merkezi´nde (AGM) gerçekleştirilen festival galasıyla devam etti. Gala Gecesi, AGM´yi dolduran vatandaşların yoğun tezahüratları ve alkışları eşliğinde yurt dışından gelen konuk ekipler ile yerel kültür derneklerinin halk dansları ekiplerinin tanıtılmasıyla başladı.
YABANCI DELEGASYONLARA TEŞEKKÜR
Yerli ve yabancı ekipler halka tanıtıldıktan sonra konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yurt dışından halk dansları ekiplerinin haricinde katılım gösteren heyetlere teşekkür ederek, “Öncelikle Uluslararası Kültür Sanat Festivalimizin açılış programına katılımlarıyla bizleri onurlandıran kardeş şehrimiz Adige´den, Tahtamukay´dan gelen Belediye Başkanı sayın Ali Neuzhrok ve beraberindeki Meclis Başkanı ile meclis üyeleri ve Türkiye´den kardeş şehrimiz olan Melikgazi Belediyesi´nin değerli Belediye Başkan Vekilimiz ve Belediye Meclis üyesi misafirlerimize hoş geldiniz demek istiyorum. İnşallah ilerleyen günlerde yurt içi ve yurt dışından gelecek misafirlerimiz olacak, Belediye Başkanı ve Milletvekili düzeyinde. Ve hepsi birbirinden değerli 10 ayrı ülkeden gelen halk dansları ekiplerimize, bu birlik ve beraberlik festivalimize, bu kardeşlik buluşmamıza hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum” dedi.
BU FESTİVAL HEP BERABER TÜRKİYE OLMA, KARDEŞ OLMA FESTİVALİDİR
Geçtiğimiz yıl yaşanan 15 Temmuz hain darbe kalkışmasını anımsatarak konuşmasını sürdüren Aktaş, “Geçen sene bu zamanları hatırlayın. 15 Temmuz gecesi bu şehirde ve bu ülkede gerçekten hiç istenmeyen olaylar oldu. Eğer bize birileri anlatsaydı, deseydi ki bu ülkenin okullarında okumuş, bu ülkeden rütbe almış, bu ülkeden makam almış, maaş almış birileri bu ülkenin silahlarını bu ülkenin insanlarına doğrultacak, inanmazdık. Ama o kadar alçaldılar. Ankara´da, İstanbul´da bu vatanın evlatlarına, masum insanlara, kadınıyla erkeğiyle genciyle ve yaşlısıyla üzerlerine bombalar yağdı. Tanklar yürüdü üzerlerine. 250 vatan evladı şehit oldu. 2193 kişi değişik uzuvlarından yararlanarak gazi oldu. Bizim çocuklarımız yetim kalmasın diye birilerinin çocukları yetim kaldı. O yüzden işte bu festivalin ana teması budur. Bu festival bir kardeşlik festivalidir. Bu festival bir kültür festivalidir. Bu festival hep beraber Türkiye olma, hep beraber kardeş olma festivalidir” diye konuştu.
İNEGÖL´DEN BÜTÜN DÜNYAYA HAYKIRACAĞIZ
Aktaş, festival kapsamında Balkanlardan, Kafkaslardan farklı farklı ülkelerden misafirlerin İnegöl´de konuk edildiğini de kaydederek, “Hiçbirinin birbirinden üstünlüğü yok. Yine farklı farklı yerel derneklerimiz var. Farklı farklı sivil toplum kuruluşlarımız var. Burada halk dansları ekiplerimiz gösteri yapacak. Yine çadır etkinliklerinde derneklerimiz yöresel yemeklerini sergileyecek, yöresel oyunlarını oynayacak ve bu birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe katkı koyacak. Az önce bahsettim Şavşat´tan, Posof´tan, Kayseri Melikgazi´den misafirlerimiz var. Ve yeni misafirlerimizde olacak. Yine Doğubayazıt´tan yetim çocuklar anneleri ile beraber gelecek. Biz buradan bütün Türkiye´ye ve dünyaya haykıracağız. Biz biriz, beraberiz ve kardeşiz. Bunu bozmak isteyenlere de asla ve asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.
FESTİVALE 15 TEMMUZ MOLASI
Başkan Aktaş, “Bu akşam gala gecesi. Yarın festivalimize ara veriyoruz. İnegöl, geçen sene 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında o kadar dik bir duruş sergiledi ki, 13 yıldır Belediye Başkanıyım, 2,5 sene aktif parti yöneticiliği yaptım, 15,5 senedir fiili olarak siyasetin içerisindeyim. Ben bu kadar kalabalıkları hiçbir seçim öncesi ve sonrasında görmedim. Farklı siyasi partilerin el işaretlerini yapan ama derdi sadece vatan olan, bayrak olan, devlet olan ve millet olan bir birlikteliği gördük. Yarın akşam yine aynı şekilde o 250 vatan evladı şehidimiz için, o 2193 gazimiz için, o Çanakkale´de, Sakarya´da, Kurtuluş Savaşında bıraktığımız tüm şehitlerimiz için ve tüm dünyaya birliğimizi ve beraberliğimizi haykırmak için Heykel önünden gururumuz mehter eşliğinde 15 Temmuz Milli İrade Meydanına hep beraber yürüyoruz. Ve akabinde sabaha kadar sürecek farklı etkinliklerle 15 Temmuz´u hatırlıyoruz, anıyoruz ve birlik, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi ortaya koyuyoruz. Nöbet sabaha kadar devam edecek. Ayrıca Alanyurt´tan, Akhisar´dan, Baykoca´dan, Yeniceköy´den, Tathataköprü´den, Cerrah´tan, Kurşunlu´dan gelecek kardeşlerimiz için de ücretsiz servisler hizmet verecektir” dedi.
FESTİVAL İÇİN 6 AY ÖNCE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Başkan Aktaş, “Bu festival öyle koca koca paraların harcandığı, birkaç sanatçı ile geçiştirilen bir festival değil. Bu festival 10 gün boyunca ülkemizin güzel renklerinin, renkli bir çiçek bahçesi olan İnegöl´ümüzün bütün renklerinin bir ebru şeklinde sunulduğu mükemmel bir organizasyon. Ben sizlerin Belediye Başkanıyım. 13 yıldır Allah´a hamdolsun bu şehre hizmet etmeye çalışıyorum. Şunu bilin ki, bu festival için aylar öncesinden çalışmalara başlanıyor. Kardeş belediyelerimiz ile yazışmalar yapılıyor, kültür derneklerimizle toplantılar yapılıyor. Yurtdışından ekipler ile irtibata geçiliyor. 6 aylık bir hazırlık süreci var bu festivalin. Öncelikle bu festivalde emeği geçen Başkan Yardımcım, Kültür Sosyal İşlerden Sorumlu Yardımcım Alper Taban ve Kültür Sanat Komisyonu Üyelerimiz ve Kültür Sosyal İşler Müdürümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu.
SPONSORLARA TEŞEKKÜR
Aktaş, “İnegöl´de üretenler, İnegöl´de değer oluşturanlar İnegöl´e katkı vermeye devam ediyor. Kimisi okul yapıyor, kimisi cami yapıyor, kimisi sağlık ocağı yapıyor. Bu şehrin sosyal hayatına, eğitim hayatına ve her türlü ortamına destek veriyor. Bu anlayışla bu yıl festivalimize sponsor olan firmalarımızı da buradan zikretmek istiyorum. Çilek mobilya, Özdilek, Serra Sünger, Mobilyum, İsko, Küçükçalık, İnegöl AVM, İnegöl Ticaret ve Sanayi Oodası, İnegöl Mobilya Ticaret Merkezi (İMOTİM) kendilerine maddi katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Festivalimiz Pazar gününe devam edecek” dedi.
KARDEŞ ŞEHİR BAŞKANLARINDAN İNEGÖL´E VE FESTİVALE ÖVGÜ
Belediye Başkanı Alinur Aktaş´ın ardından Kayseri Melikgazi Belediye Başkan Vekili Mehmet Savruk sahneye davet edildi. Kısa bir selamlama konuşması yapan Mehmet Savruk, İnegöl Belediyesi´ne organizasyon için teşekkür ederek, bu mutlu günde İnegöl´de bulundukları için sevinçli olduklarını dile getirdi. Ayrıca Tahtamukay Belediye Başkanı Ali Neuzhrok´da kısa bir konuşma yaparak, İnegöl´de bulunmaktan mutlu olduklarını kaydetti.
İNEGÖL´ÜN O DURUŞUNU UNUTMAYACAĞIM
Kaymakam Ali Akça ise, Tarihi Mehter ile festivalin açılış kortejini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yine yarın (Cumartesi günü) Mehterimizle Anıt önünden Demokrasi Meydanına kadar bir yürüyüş daha gerçekleştireceğiz. Akabinde demokrasi nöbeti tutacağız. Aziz şehitlerimizi yad edeceğiz. 15 Temmuz 2016´da İnegöl hain darbe girişiminde o kadar onurlu, o kadar asil bir duruş sergilemişti ki, o duruşu hayatım boyunca unutulmayacaktır. İnanıyorum ki; demokrasi nöbetinde de İnegöllüler olarak üzerinize düşeni yapacaksınızdır. Festivalimizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
EKİPLER İLK GÖSTERİLERİNİ YAPTI
Konuşmaların ardından festivalin Galası gerçekleştirildi. Yurt dışından gelen tüm ekipler ve yerel kültür derneklerinin halk dansları ekipleri 3´er dakikalık gösterilerini İnegöllüler için sahneledi. 19 farklı halk dansları ekibinin gösterisini coşkuyla izleyen ilçe halkı, ayrıca festivalin bir diğer ayağı olan çadır etkinliklerine de yoğun katılım gösterdi.