İnegöl Ziraat Odası üstündeki Muhtarlar Derneği Lokalinde düzenlenen seminerde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Eğitim Uzmanları Ömer Berksun ve Eşref Yılmaz, çiftçilere desteklemelerden yararlanmaları konusunda önemli bilgiler verdiler.
Seminer öncesi bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Amacımız, çiftçilerimizin bu desteklemelerden daha çok yararlanmasını sağlamak. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Yılmayacağız, çalışacağız. Çiftçilerimizin İPARD desteklerinden yararlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
12 MİLYON DESTEK AZ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “İnegöl´de bu güne kadar TKDK aracılığıyla 12 milyona yakın destekleme yapılmış. İnegöl için bu rakam az. Bu rakamın artmasını istiyoruz. İnegöl özellikle seracılık, makineleşme, et-süt, sığırcılık, tavuk desteklemelerinde son derece uygun bir yer. Çiftçilerimizin bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz. Bu gün yaptığımız eğitime çiftçilerimizin katılım göstermesi sevindirici” dedi.
TKDK Bursa İl Koordinatörü Temel Naci Karslı´da, “Birçok defa İnegöl´de toplantılar yaptık. Bugün yenisini yapıyoruz. Artık İPARD programında yeni bir dönem başlıyor. Daha önceki dönemde sağladığımız desteklere ilave olarak, destek sağlanacak alanlar var. Bu toplantılar devam edecek. İnegöl çok büyük bir ilçe, potansiyeli yüksek olan bir ilçe. O potansiyelle kıyasladığımız da, İnegöl´ün yeterli desteği aldığını düşünmüyorum. Her şeye rağmen daha fazla destek alması lazım. Hayvancılıkta yüzde 60-70 oranında hibe desteği sağlanacak. Gıda işleme sanayinde belli alanlara yönelik destekler var. Süt işleme, süt toplama merkezleri önemli. Meyve sebzelerin hasat sonrası zayiatının azaltılması için desteklerimiz olacak. Soğuk hava depolarının inşası, paletleme tesislerinin yapılması için destekler olacak. İnegöl´ün eski adıyla köy yeni adıyla mahallelerinde yapılabilecek destekler var. Fide fidan, süs bitkileri, nane, kekik gibi üretim için proje başvuruları yapılabilir. İnegöl´ün ilgisini çekecek alanlardan bir tanesi de kırsal turizm. Şu ana kadar İnegöl´den kırsal turizm projesi gelmedi. İnegöl´de kırsal turizm bölgeleri var. 25 oda yatak odası kapasitesini geçmeyecek şekilde konaklama tesisleri yapılabilir. Günü birlik yeme içme tesisi, hobi bahçesi gibi şeyler de olabilir. Ortak kullanım için makine ekipman parklarına yönelik destek sağlanacak. Kooperatifler için uygun bir proje. Yaklaşık 230 milyon avroluk bir hibe desteği sağlanacak. İnşallah proje İnegöl´e faydalı olur” dedi.
3 MİLYON AVRO´YA KADAR DESTEK
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Eğitim Uzmanları Ömer Berksun ve Eşref Yılmaz tarafından çiftçilere kişisel başvurularda 30 bin Avro´dan 3 Milyon Avroya kadar yapılabilecek desteklemeler anlatıldı.