İnegöl'ün yaşam portalı

Kalifiye Eleman Sorununa Çözüm; Dörtçelik

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl´de başta mobilya sektörü olmak üzere yatırım sahasının hızla genişlemesine paralel kalifiye eleman sıkıntısı yaşanırken, bu sıkıntının ilacı Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi.

İnegöl´deki kalifiye eleman sorununa çözüm olan Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bugüne kadar sanayiye 6 alanda 10 binin üzerinde kalifiye eleman yetiştirdi. Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin artık İnegöl´de birinci sırada tercih edilir bir okul haline geldiğini ifade eden Okul Müdürü Tayyip Ali Demir, İnegöl sanayisine 6 alanında kalifiyeli eleman yetiştirdiklerini söyledi.

10 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

1965 yılında eğitim öğretime başlayan Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, geçtiğimiz yıl 50. kuruluş yıldönümünü kutladı. Bugüne kadar 10 binin üzerinde öğrenci mezun eden okul, İnegöl sanayisinin kalifiye eleman sıkıntısına en fazla çözüm bulan eğitim yuvalarından bir tanesi. 2000´li yılların başında Endüstri Meslek Lisesi olarak İnegöl´de tek okul olan Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, son zamanlarda açılan Meslek Liselerine rağmen popülaritesini hiç kaybetmedi. Makine, ekipman parkurunu İnegöllü hayırseverler yardımıyla her geçen yıl yenileyen Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İnegöl´deki Meslek Liseleri içerisinde birinci sırada tercih edilen bir okul haline geldi.

6 ALANINDA KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİLİYOR

2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonunda 500´e yakın mezun vereceklerini belirten Müdür Tayyip Ali Demir, “İnegöl sektörünün 6 alanında kalifiyeli eleman yetiştirmekteyiz. Bunlardan Mobilya İç Dekorasyon Tasarım Alanı, Metal Teknoloji Alanı, Elektrik Elektronik Alanı, Makine Teknolojisi Alanı, Bilişim Teknolojisi Alanı, Giyim Üretim Teknolojisi Alanı olmak üzere 6 alanda sektöre kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Özellikle bu sene mobilya bölümünden tasarım dalının öğrencileri, Mobiliyum AVM içerisinde tahsis edilen alanda haftanın iki günü oraya gidiyorlar. Sınıf ortamında işledikleri dersi orada uyguluyorlar. Bildiğiniz gibi Mobilya AVM içerisinde 200 mağaza var. Oraya gelen misafirler de öğrencilerimizi görmüş oluyorlar. Yani yarın bir gün orada keşfedilirlerse, ilerisi için çok daha iyi yerlere gelebilirler. Bunu geçen sene uyguladık ve bu sene de devam ediyoruz” diye konuştu.

OKUL SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Demir, “Bakanlığımızın özellikle üzerinde durduğu Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli adıyla bir protokol var. Bu protokolü biz 4 alanımızda sanayi sektörümüz ile protokol haline getirdik. Mobilya alanında ve özellikle de döşeme alanı üzerinde, öğrencilerimiz sanayiye gidecekler, orada sektörle iç içe, el becerilerini okul ortamından sanayiye taşıyacaklar. Yine bu protokol kapsamında metal, elektrik ve makine alanlarıyla ilgili çalışmalar yapacağız” dedi.

SANAYİ ÖĞRENCİLERİMİZİ KOLLARINI AÇMIŞ BEKLİYOR

Son iki yıldır mezun olan öğrencilere diploma ile beraber iş yeri açma belgesi ve Europass sertifika da verdiklerini ifade eden Tayyip Ali Demir, “1965 yılında eğitim öğretime başlayan okulumuzun geçtiğimiz yıl kuruluşunun 50´nci yılını kutladık. Bu süreç içerisinde 20 binin üzerinde okulumuza öğrenci kaydolmuş ve 10 binin üzerinde öğrencimiz diplomalarını almış. Son iki yıldır da öğrencilerimize diploma ile beraber iş yeri açma belgesi de veriyoruz. Bir de Europass dediğimiz sertifika da veriyoruz. Yani iş bulmaya gittiğinde Europass belgen var mı denildiğinde, belgesini de gösterebilecekler. Okulumuzdan mezun olan öğrenciyi sanayi sektörümüz kollarını açmış beklemektedir” dedi.

MESLEK LİSESİ, MEMLEKET MESELESİ

İnegöl´de Meslek Liseleri ve özel liselerin artmasının sınıflardaki öğrenci sayılarını bir standarda getireceğini belirten Demir, “Akhisar´da okul açılışına gelen Milli Eğitim Bakanımız, ‘Meslek Lisesi, memleket meselesi´ demişti. Dolayısıyla Meslek Liselerine önümüzdeki yıllarda Bakanlığımız da çok önem verecek. Türkiye genelinde Meslek Lisesi olma oranı yüzde 65´in üzerinde olması için çalışmalar var ama Bursa civarında zaten yüzde 65´in üzerinde. Bütün alanlarımızda eğitim öğretim devam etmekte. Meslek Lisesi memleket meselesi konumunda ve İnegöl´de son yıllarda meslek liseleri de arttı. Yoğun öğrenci sayısı belirli bir standarda düşecek. Yani 2 yıl önce bin 800 civarında olan Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci sayısı, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında bin 400 civarında. Yani kademeli olarak bir düşüş var. Yani bu düşüş yanlış algılanmasın, İnegöl´de Meslek Liselerinin artması, özel liselerin açılması, bunu belirli bir standarda getiriyor. Okulumuzun bir de pansiyonu var. İddia ediyorum 5 yıldızlı otel gibi pansiyon. Ama baktığınız zaman bu pansiyonumuzda fazla öğrenci kalmıyor. Sıcak suyundan her şeyine kadar mevcut. Buradan da söyleyeyim; yani bizim okulumuzda okumuyor diye bu pansiyonda kalamaz diye bir kaide yok. Öğrenci farklı okulda da okuyup, gelip bizim pansiyonumuzda kalabilir” diye konuştu.

BİRİNCİ SIRADA TERCİH EDİLİYORUZ

Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin İnegöl´deki Meslek Liseleri içerisinde birinci sırada tercih edilen bir okul olduğunu ifade eden Demir, “Bunun tabi merkezde bir okul olması da var. Bütün alanlarda öğretmenlerimizden yana hiçbir eksiğimiz yok. Hatta norm kadro fazlamız var. Öğrencilerin yetişmesi açısından velilerimiz buna güveniyorlar. Meslek lisesine verdiğim zaman, çocuğum güzel bir eğitim alacak diye bu ümit ile öğrencilerini okulumuza gönderiyorlar. Son iki yıldır Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak öğrenci kalitemiz yükseliyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (1)

hüsamettin 8 Yıl Önce

Allah meslek lisesinin belasını versin mezun oldum iş yok güç yok bide makina mezunu olunca sizi herkes kapacak dediler bize nerdeee işsiz geziyoruz işsiz hep kandırıldık meslek lisesi pişmalıktır.!

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.