İnegöl'ün yaşam portalı

Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor!

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl Sağlıklı Yaşam Merkezi tarafından İnegöl Kent Müzesi çok amaçlı salonunda kadınlara yönelik kanser konusunda seminer düzenlendi.
Sağlıklı Yaşam Merkezi Eğitim Birimi Sorumlusu Ebe Semiha Aksoy´ın konuşmacı olduğu seminere Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Müdürü Dr. Muctebe Mirei ile sağlık ekibi ve kadınlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, “Bursa´daki KETEM´e bayanlarımızı tarama için götürüyorduk. Belediye olarak böyle bir projeyi hayata geçirmiştik. Tek sıkıntımız yol ile alakalı. Sonrasında İnegöl´de KETEM´in açılma durumu oldu. Yerle alakalı bir arayış içinde olundu. Belediye olarak huzurevinin ek hizmet binasını tahsis ettik. Şu an İnegöl KETEM hizmet vermeye başladı. İnegöl halkı tarafından kabul gören bir merkez oldu. Hiç kimsenin ihtiyacı olmasın ama kanserin erken tanısında çok önemli olduğunu biliyoruz. Erken tanının önemi bu tür seminerlerle de anlatılıyor. Adını bile söylemekten itina ettiğimiz hastalığa inşallah kimsenin yakalanmaması dileğiyle. İnegöl KETEM´in her zaman yanındayız” dedi.

Sağlıklı Yaşam Merkezi Eğitim Birimi Sorumlusu Ebe Semiha Aksoy, kanser konusunda kadınlara önemli bilgiler verdi. Kanseri, “Hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması nedeniyle organizmada ortaya çıkan her türlü bulgu ve belirtiler ile bunların klinik sonuçlarına denilir” şeklinde tanımlayan Ebe Semiha Aksoy, “Dünya genelinde kanserden ölenlerin oranı yüzde 7.87. İskemik Kalp hastalığından 7.02, inme hastalığından yüzde 6.25, alt solunum yolu enfeksiyonlarından yüzde 3.2, KOAH´dan 2.97, ishalden yüzde 1.89, AİDS´den 1.59, Diabetten yüzde 1.39, trafik kazalarından 1.26, doğum komplikasyonlarından 1.17´dir” dedi.

Bursa´da kayıtlı kanser hastası sayısının 88 bin olduğunu aktaran Aksoy, “Her yıl yaklaşık 6 bin-6 bin 500 kişi yeni kanser tanısı alıyor. Her yıl yaklaşık 3 bin-3 bin 300 kişi kanserden ölüyor” diye konuştu.

Dünyada ve Türkiye´de en sık görülen kanser türlerinden de bahseden Aksoy, “Kadınlarda en sık görülen kanser türleri Meme kanseri, Rahim-yumurtalık Kanseri, Mide-bağırsak Kanseri, Akciğer Kanseri. Erkeklerde ise Akciğer Kanseri, Prostat Kanseri, Mide-bağırsak Kanseri, Deri Kanserleri. Bursa´da ise kadınlarda en sık görülen kanser türlerinde meme kanseri başı çekiyor. Ardından Kolorektal, Tiroid, Mide, Uterus Korpusu, Akciğer, Over, Beyin ve Sinir sistemi ile Pankreas türleri görülüyor” şeklinde konuştu.

Kanserin belirtilerini de açıklayan Aksoy, “Kanser belirtileri, açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, ben ve siğillerdeki değişiklikler, öksürük ve horlama. Kanser risk faktörleri ise, Radyasyon, sigara, alkol, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite azlığı, UV ışınlar, biyolojik risk faktörleri (yaş, cinsiyet, ırk vb.), çevresel risk faktörleri (Asbest, radon, hava kirliliği vb.). Tüm kanserlerin 1/3´ü önlenebilir, 1/3´ü erken teşhis edilebilir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kanser riskini azaltacak önlemlere de değinen Ebe Semiha Aksoy, “Sigara içmeyin ve bırakın. Alkol alımını azaltın veya uzak durun. Fazla kilolardan kurtulun. Yeşil gıdaları artırın. Kırmızı eti azaltıp, beyaz ete yönelin. Aktif-hareketli olun. Güneş ışığından korunun. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal madde, toksin ve radyasyondan koruyun. Emzirin. Gereksiz ilaç kullanımı ve radyolojik tetkiklerden kaçının. Aşılama programlarına uyun. Tarama programlarına uyun ve testlerinizi aksatmayın” dedi.

KANSER TARAMASI YAPTIRIN

Kanser taramasının, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylere uygulanan, bazı kanser türlerinin erken saptanabilmesini ve daha kolay tedavi edilebilmesini sağlayan programlar olduğunu söyleyen Aksoy, “Taramalar için bugün 1 saat, yarın bir hayat” diye konuştu.

Ölüm nedenlerinin başında meme kanserinin geldiğine işaret eden Aksoy, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ülkemizde yaşam boyu her 8 kadından 1´i meme kanseri tanısı almaktadır. Erken dönemde tespit edildiği durumlarda meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 98´dir. Belirtileri ise; en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Meme yapısı veya şeklinde değişme. Meme derisinde portakal kabuğu görünümü. Meme üzerindeki damarlarda belirginleşme. Meme başında içe gömülme. Meme başında veya etrafında kızarıklık. Meme başında akıntı. Koltuk altında şişlik” şeklinde konuştu.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ

Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapabileceğine dikkat çeken Aksoy, “20 yaşından sonra her kadın her ayın aynı günü kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. 40 yaşından itibaren tüm kadınlar herhangi bir şikayeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa bile 2 yılda bir mamografi çektirmelidir” dedi.

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ

Kalın bağırsak kanserine de değinen Semiha Aksoy, “Risk faktörleri bağırsak kanserinin kesin sebebi bilinmemektedir. Bağırsak kanserleri için bazı risk faktörleri vardır, bunlar Yaş: Bağırsak kanserleri, genelde yaşlılarda görülür. Polipler: İyi huylu tümörlerdir. Erken tanı ve takiple kanserleşmesi önlenebilir. Ailede bağırsak kanseri öyküsü. Genetik bozukluklar. Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı: Normal topluma göre kanser riskinde 10 kat artış vardır. Diyet: Hayvansal yağdan zengin, liften fakir diyetle beslenenlerde bağırsak kanseri riski artmıştır. Sigara: Kalın bağırsak kanseri belirtileri; Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler ishal, kabızlık, bağırsakta tam boşalmama hissi. Dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı). Normalde olduğundan daha ince dışkılama. Genel abdominal rahatsızlık (gaz, kramplar, şişkinlik). Bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı. Sürekli yorgunluk. Bulantı, kusma. Diğer kanserlerde olduğu gibi bağırsak kanserleri de iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu nedenle daha kanserde belirti yokken tümörü ortaya koymalıdır. Kişinin kanser için taranması poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması, bağırsak kanserini önleyebilir. Erken teşhis önemlidir. 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kez dışkıda gizli kan testi yapılır. Dışkıda gizli kan testinizi aile hekimlerinizde yaptırabilirsiniz. 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılır. Günümüzde kanser erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kanserden korunmada en önemli şartlardan biri düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesidir” ifadelerini kullandı.

Rahim ağzı kanseri ile alakalı da bilgiler veren Sağlıklı Yaşam Merkezi Eğitim Birimi Sorumlusu Ebe Semiha Aksoy, kadınlardan gelen soruları da yanıtladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.