İnegöl'ün yaşam portalı

Kargo Ücretine Toprak Tahlili

İNEGÖL HABERLERİ

 Bir çok tarım ürününün yetiştiği verimli topraklara sahip İnegöl´de üretimin daha daha artması için Ziraat Odası tarafından oluşturulan Toprak Su ve Yaprak Analiz Laboratuvarı çiftçilerini bekliyor. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl çiftçisinin tahlile rağbet etmediğini söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Eskiden bilinçli çiftçilerimiz toprak tahlillerini yaptırmak için başka illere gidiyorlardı. Biz bu hizmeti çiftçilerimizin ayağına getirdik. Sadece kargo ücretine tahliller yapıyoruz. İnegöllü çiftçilerden daha çok Bursa´ya bağlı Yenişehir, Gürsu gibi ilçelerden toprak tahlili için başvuranlar oluyor. Çiftçilerimize ayağımıza da beklemiyoruz aslında. Mahalle mahalle gezerek toprak tahlilinin öneminden bahsediyoruz. Daha az toprakla daha çok verimin nasıl alınacağını anlatıyoruz. Üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bu laboratuvarını yapmışken de çiftçimizi bilgili tarımsal ürün yetiştirmesini sağlamak istiyoruz.İnegöl Ziraat Odası Laboratuvar toprak, yaprak ve sulama suyu analizi konularında tarımsal üretim ile iştigal eden üreticilere hizmet vermek amacıyla 2014 Yılında kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Laboratuvarımız bünyesinde Laboratuvar Sorumlusu Bitki Besleme Uzmanı Ziraat Mühendisi Nagihan Emer, Kimyager Pınar Karataş ve 1 yardımcı personel ile hizmet vermektedir. Analizlerde kullanılan metotlar uluslararası düzeyde kabul görmüş metotlar olup, özellikle toprak analiz metotlarının ülkemiz topraklarına uygunluğu, değişik üniversite ve araştırma kurumlan tarafından kanıtlanmış bulunmaktadır. Toprak analizleri, tarım topraklarının verimlilik potansiyellerini ortaya koymak ve üzerinde yetiştirilecek bitkiler için sağlayacakları bitki besin maddeleri düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu amaçla toprak örneklerinde PH, karbonatlar, aktif kireç, eriyebilir toplam tuz, doymuşluk, bünye, organik madde, toplam N, alınabilir P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu analizleri yapılarak, analiz sonuçlan yorumlanmakta ve yetiştirilecek bitkilerin besin maddesi gereksinmeleri dikkate alınarak gübreleme programları hazırlanmaktadır. Böylece gereği kadar gübre verilmesi sağlanarak, son derece değerli tarım topraklarımızın verimlilik dengeleri korunmuş, gübrelemenin çevre üzerindeki olumsuz etkileri giderilmiş, daha fazla, daha nitelikli ve daha sağlıklı tarımsal ürünler elde edilmiş olmaktadır.” Dedi.

BÖLGEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR İHTİYAÇTI

Bitki analizleri (özellikle yaprak), dolaylı olarak bitkilerin üzerinde yetiştikleri toprakların verimlilik durumlarını ortaya koymak ve uygulanan gübreleme programlarının kontrolü ve geliştirilmesi amacıyla uygulanmakta olduğunu aktaran Çelik, “ Yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn, Cu besin elementlerinin analizleri yapılmakta ve analiz sonuçları söz konusu bitkiye özgü sınır değerleri ile kıyaslanarak bitkilerin beslenme düzeyleri değerlendirilmektedir. Su örneklerinde uygulanan analizler özellikle sulama suyu kalitesinin belirlenmesine yönelik olup, sularda pH, EC, katyon (K, Ca, Mg, Na) ve anyon (C03, HC03, Cl, S04) analizleri yapılarak, Sodyum Adsorpsiyon Oranı (SAR), Kalıcı Sodyum Karbonat (RSC) ve Potansiyel Tuzluluk (PS) değerleri hesaplanmakta ve sulama suyu sınıfı belirlenmektedir. Laboratuvarımız ülkemizin tüm bölgelerinde yetiştirilen hemen hemen tüm bitkiler için gübreleme amaçlı taleplere yanıt verebilecek bilgi birikimine sahip bulunmaktadır. Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Laboratuarı bölgemiz için büyük bir ihtiyaçtı.” Şeklinde konuştu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.