İnegöl'ün yaşam portalı

KPSS adayları bu habere dikkat

İNEGÖL HABERLERİ

 Türkiye’de Meslek ve kariyer sınavlarının tecrübeli eğitim uzmanı Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Tolga Bahadır Şimşek, mezun öğrencilerin mesleki yönelimleri, sınavlara hazırlık süreci ve mesleki planlamaya yönelik tüm bilinmeyenlerle ilgili olarak önemli detayları açıkladı. Şimşek, İnegöl’de ikamet eden bu sınavlara hazırlanan öğrencilere akademik anlamda destek verebileceklerini belirtti.


Mesleki eğitimin geleceğini ve paradokslarını, yönelimin ne yönde olacağını, niteliğin kalitenin nasıl artırılacağının sorulması üzerine Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi KPSS ve Eğitim Uzmanı Tolga Bahadır Şimşek, “Konuyla ilgili görüşlerimi belirtirken klasik süreçlerden bahsetmek yerine mevcut yaşanan gerçekleri ve uygulamaları ortaya koymanın bu yolda hedef koyan, öğrencilerimize daha ciddi anlamda motive edip, cesaretlendireceğini düşünüyorum. Öncelikle mesleki eğitim çok geniş ve uzun soluklu bir eğitim modeli olduğunu düşünüyorum. Eğitim merkezlerindeki fiziksel imkanların geliştirilmesi dijital eğitim çağına yatkın eğitim modellerine olan uyumlaşma süreci kalite açısından çok önemli bir payı oluşturmaktadır. Akademisyenlere düşen en temel görev kendi uzmanlık alanına ait bilgi ve becerileri sunmasından ziyade elimizde olan öğrenci kaynağının yeteneklerini keşfetmek olacaktır. Mesleki eğitim süreçlerinde herkesin yapamadığını yapmak temel felsefe olmalıdır. 13 yıllık mesleki geçmişimde yeteneğini keşfettiğim ve doğru yönlendirme ile etkin kariyer ve iş sahibi olan birçok öğrencim ile halen görüşüyor, onlarla gurur duyuyorum. Kamu ve özel bankalarda portföy yöneticileri, İcra Müdürü,Maliye Bakanlığı Gelir Uzman yardımcısı,Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen,Akademisyen ve aklıma gelmeyen nice meslek gruplarında görev alan mesleki eğitim almış,mezun öğrencimin olduğunu söyleyebilirim.Bunun yanında piyasanın ihtiyacını karşılayan nitelikli ara eleman personellerimizde şuanda özel sektörde görevlerini sürdürüyorlar. Ülkemize üreten sorgulayan insan gücünü kazandırmak bizim için en önemli gurur kaynağı olduğunu düşünüyorum. Ama bunun için belki en can alıcı nokta; Keşfetmek…” dedi.
KAYNAK ÖNERİLERİ
Öğrencilere DGS ve KPSS çalışmasını aynı programda yapabileceklerini öneren Şimşek, “Özellikle Türkçe ve matematik dersleri her iki sınav içinde ortak alanlar. Bunun dışında yine KPSS ile ilgili olarak tarih, coğrafya, Türkçe, geometri ve matematik dersleri önem arz etmekte. Biz bu konularla ilgili olarak eğitim uzmanları olarak planlama, rehberlik konusunda her zaman öğrencilerin yanlarındayız. Medeniyet tarihi ve İnkılap tarihi geçen senenin çok seçici dersleri oldu. Sınava girecek olanların bilgiyi entelektüel hale getirmeleri gerekiyor. ÖSYM sistemi ezber sistemden çıktı. Biraz daha bilgiye dayanan bilginin kullanıldığı sorulara ağırlık verdi. Matematik ve geometri aslında kişinin kendi temeliyle alakalı bir durum. Türkçe ile ilgili en fazla yaşanan sorunlar paragraf sorularında oluyor. Paragraf soruları biraz uzun. Aday arkadaşlarımıza Türkçe dersinde paragraf konularına ağırlık vermelerini tavsiye ediyorum. Anlatım bozukluğu ve dil bilgisi önemli. Hızlı analiz önemli. Hızlı okuma kitaplarından yararlanabilirsiniz. Anayasa, güncel olaylar sorulabiliyor. Sosyal medyadan güncel olaylar takip edilebilir. Haberler takip edilebilir.” Şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERİMİZİN HİZMETİNDEYİZ
Üniversitelerin geliştirilebilir araştırma merkezi olmaları sebebiyle, öğrencilerin katılabileceği kişisel gelişim ve mesleki sınavlara yönelik çalışmalar, rehberlik süreçleri yeterli mi? Sorusuna ise Şimşek, “Üniversitelerimizin bu çalışmaları yürütmek üzere kurmuş olduğu sürekli eğitim merkezleri mevcuttur. Kişisel gelişim için geniş kapsamlı eğitim, seminer ve konferanslar düzenlenmektedir. Fakat ilçelerimizde eğitimine devam eden öğrencilerin bu çalışmalara katılma imkanları açıkçası çok etkin olmamaktadır. İlçelerimizde faaliyet gösteren Yüksekokul ve fakültelerimizde Sürekli Eğitim Merkezine bağlı ayrı alt birimler kurulmalı ve bunların mesleki yönlendirme noktasında rehberlik, kariyer merkezleri gibi çalışması ön görülmelidir. Bu alt birimlerin işlerlik kazanması sadece akademisyenliğe ait donanımla değil, Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yapmış olduğu bütün sınavlarla ilgili analiz, bilgi ve tecrübeye sahip olan eğitim uzmanları ile gerçekleşebilir. KPSS-DGS-Öğretmenlik-Müfettişlik-kaymakamlık-Mali Müşavirlik sınavları ile ilgili bütün hazırlık süreçleri açısından halkımıza ve tüm öğrencilerimizin hizmetinde olduğumuzu tüm açık yürekliliğimle söyleyebilirim.” Diye konuştu.

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA ÇOĞALIR
İnegöl genelinde eğitim ve kariyer rehberliğine yönelik çalışmalarınız yoğunlaşır durumda olacak mıdır? Bu konuyla ilgili gençliğimizin kazanımları neler olabilir? Sorularına da Uzman Şimşek şu şekilde cevapladı; “Özellikle bu yıl Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu sağlık, spor ve kültür topluluğunun öğrenci merkezli olarak çok aktif çalışmaları bulunmaktadır. Başta İnegöl belediye Başkanımız olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve Bursa Gençlik Federasyonuna destekleri için çok teşekkür ediyorum. Sosyal kültür öğrenci topluluğu altında kişisel gelişim ve mesleki sınavlara ait seminerler ve sınav analizlerini içeren çalışmalar yapmak hedeflerimiz arasındadır. Burada en temel amaçlardan birisi bu süreçlere yerli halkımızda yer alan hedef belirlemiş genç arkadaşlarımızı da kazanmak ve onları da sürece dahil etmek olacaktır. Eğitim ve kültürel faaliyetlerin İnegöl’de daha iyi ifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakültemizde, Açık öğretim Fakültesinin derslerinin eğitimine 2-3 arkadaşımızın katılım göstermesi en çarpıcı örneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İş hayatında olan ve Açıköğretim Fakültesinde okuyan arkadaşlarımıza Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme fakültesinde ders sunumlarımızın olduğunu bir kez daha buradan hatırlatmış olalım. İnegöl’de yaşayan belirli konularla ilgili bütün öğrencilerimize Üniversitemizin kapısının açık olduğunu belirtiyorum ve Yüksekokulumuzun web sayfasından ve sosyal medya aracılığıyla bütün çalışmaların takip edilmesini öğrencilerimize öneriyorum. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır diyerek herkese saygılar sunuyorum”.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.