Müftü Kazım Güzel, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban ibadeti ile ilgili basın açıklaması yaptı. Güzel, “Kurban kelimesi garube´den gelir. Yaklaşmak… Aslında kurban üç noktada yaklaşmayı, keşfetmeyi ve yaşamayı insanın kendisine kazandırmış olur. Bu noktada insana yaklaşma, yakınlaşma imkânı lütfeder. Kurban, kişinin Allah´a yaklaşmasını, Allah ile kendi arasındaki manaları kaldırıp yakınlaşma vesilelerini ve vasıtalarını keşfetmiş olur. İnsanın diğer bütün varlıklarla olan ilişkilerinde duygu, düşünce, anlayış olarak, kardeşlik hukuku ve ahlakı olarak birbirlerine yaklaşma, kaynaşma ve birbirleriyle tanışıp sevme sevilme ortamı, imkânı hazırlar. Dolayısıyla bir güven iklimi meydana getirir. Nihayet kurban insanın kendisiyle yakınlaşmasını, beden, ruh, duygu, düşünce, his, hayal, irade olarak kendisini keşfetme, kendisine yakınlaşmasını, kendisi içerisinde yalnızlaşmasını değil kendisi, Cenab-ı Hakk ve diğer varlıklarla buluşmayı, keşfetmeyi, yakınlaşmayı sağlayan bir ibadet olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle inşallah bu kurban gerek kendimizle gerek Cenab-ı Hakk ile gerekse diğer bütün kardeşlerimiz ve insanlıkla tanışma, kaynaşma, yakınlaşma, barışma, kucaklaşma mevsimi ve iklimi olarak idrak etme imkânı sağlasın. Kurban kelimesi sadece bir hayvanın boğazlanması olayı değil kurban aynı zamanda kişinin kendisinden, Allah´tan ve diğer varlıklardan uzaklaştıran bağlardan, ihtiraslardan, öfkelerden, düşmanlıklardan, kin, nefret, bencillik, ihtiras gibi kötü düşüncelerden de ilişkisin kesmeyi ifade eder. Kurban kesme olayı bazı hayvan hakları savunucusu kardeşlerimizin hayvanların boğazlanmasından kaynaklanan rahatsızlığına dayalı olarak ifade ettikleri hayvanları telef etme değildir, aksine başka zaman sadece imkânı olanların istifade ettiği bu nimetten imkânı olmayan insanlara da bu nimeti tattırma, istifade ettirme vesilesidir” dedi.
180 ÜLKEDE KURBAN KESİLİYOR
Türkiye Diyanet Vakfı olarak yaklaşık 180´in üzerinde ülkede kurbanların kesileceğini aktaran Güzel, “Tabiri caiz ise her kurban Ümmet-i Muhammed´in tümüne garip, yetim, dul, muhtaç, mağdur kesimine, senede bir defa kurban vesilesi ile et tadan kardeşlerimize birer ikram, sevgi, muhabbet ve kardeşlik vesilesi ve vasıtası olarak ulaştırılıyor. Bu da yeryüzü coğrafyasında ümmet bilincinin ve Müslümanların birbirleri ile kaynaşmasının vesilesi olmaktadır. Kurbanın gerek ferdi gerek ailevi gerek içtimai gerek devlet-millet olarak birçok faydası vardır. Kurban ibadeti kardeşliğimizin tazelendiği, aile bağlarımızın yeniden onarıldığı ve güçlendirildiği, kardeşlik hukukumuzun ve ahlakımızın yaşandığı mevsimler olarak anlaşılmalı, yaşanmalı ve yaşatılmalıdır” diye konuştu.
KURBAN İBADETTİR VE İBADET BİLİNCİYLE YERİNE GETİRİLMELİDİR
Güzel konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kurbanla ilgili 1 Eylül´de bayram idrak edeceğiz. Kurban bayramı olarak ifade ettiğimiz bu bayramda 2 güzelliği bir arada yaşıyoruz. Birincisi haccı yaşıyoruz bir de kurbanı yaşıyoruz. Aslında kurban, hacca gidemeyen provasıdır. Hac yapan kardeşlerimiz kurban bayramı günü kurban keserken her Müslüman onlarla birlikte haccın ruhunu da memleketlerine taşıyarak kurbanlarını kesmektedir. Elbette ki oradaki kurbanın adı başkadır ama nihai noktada buradaki kurban da oradaki kurbanlarla birlikte Ümmet-i Muhammed´in Cenab-ı Hakk´a yaklaşma provasıdır. Kurban ile ilgili söyleyebileceğimiz birkaç husus vardır; kurban ibadettir ve ibadet bilinciyle yerine getirilmelidir. Devlet olarak bugün gerek Müftülüğümüz gerek İlçe Tarım Müdürlüğümüz gerek Belediyemiz olarak kurbanların hijyenik şartlarda kesilmesi ve hayvan haklarına riayet edecek şekilde boğazlanmaları, eziyet edilmemesi, satın alınırken her türlü hile ve aldatmadan uzak durulması, çevre bilincine riayet edilmesi, temizlik hususunda azami gayretin gösterilmesi, hayvan satım yerlerinde gerek hayvanların taşınması gerek kurban edilmesi esnasında her türlü çevre katliamına, kirliliğine ve çevreye zarar verecek hareketlere karşı ibadet şuuru ve bilinciyle hareket edilerek zarar verilmemesi kurban ibadetinin ruhuyla, ahlakıyla birebir ilişkilidir. Tüm kardeşlerimizin bu konuda dikkatli olacaklarına inanıyor ve tekrar bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Hayvanları alırken elbette ki devletimizin belirlemiş olduğu sağlıklı hayvanların alınması, veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların alınarak boğazlanması hususuna da dikkat edilmelidir.”
TATİL GÜNLERİ GİBİ DEĞERLENDİRMEMELİYİZ
“Kurbanı kesen kardeşlerimizin çoğunun durumu iyidir. Dolayısı ile zaten kendileri başka zaman o nimetten istifade etmektedirler. Mümkün mertebe ihtiyaç sahibi. Kurbanın fakirlere ulaştırılması hususunda pay edilmesi, onlara ikram edilmesi noktasında da dikkat edilmelidir. Kurban eti 3´e bölünmelidir. 3´te 1´i çoluk çocuğu ile kendisine bırakılmalı, 3´te 1´i dostlarıyla gelen misafirleriyle yemeli, 3´te 1´i de muhtaçlara verilmelidir. Bazı zengin kardeşlerimizin evinde 2-3 kurban kesilmektedir. Böyle kardeşlerimizin kurban etlerini mümkün mertebe daha muhtaçlara verme hususunda da gayret etmeleri önemlidir. Kurban bayramı günü bizim gerek fert, aile, cemiyet, ümmet olarak gerekse beden, duygu, düşünce, ruh dünyamızda yeniden kendimizi keşfetme ve geliştirme, yeniden kendimizi imar ve inşa etme hususunda önemli bir paya sahip olduğu için bu günleri tatil günleriymiş anlayışıyla tatile giderek kurban ibadetinden de aile ile buluşup bayramlaşmadan uzak yaşama anlayışından kesinlikle sakınılmalıdır. Müslüman kardeşlerimizin akrabalık ilişkileri, kurban ibadetini bizzat yaşama hususunu önemle yerine getirmeleri gerekmektedir.”
VEKÂLETEN KURBAN FİYATLARI BELLİ OLDU
“Diyanet Vakfı olarak kurbanlarını vekaleten yurtiçinde kestirmek isteyen kardeşlerimize 850 TL, yurtdışında kestirmek isteyen kardeşlerimize de 600 TL karşılığında kurbanlar keseceğiz. Kendilerine bu konuda bilgi vereceğiz. Elbette ki bu konuda Müftülüğümüze gelerek vekâleten kurban kestirme işini yaptırabilecekleri gibi diğer taraftan bankalar veya Türkiye Diyanet Vakfımızın kurban hesabına yatırılarak da bu işin yapılması söz konusu olabilecektir. Bankalar 31 Ağustos 2017 tarihinde saat 12´ye kadar bu bağışları kabul edebilecekler, internet bankacılığından ise 1 Eylül 2017 23.59´a kadar bu işlem devam edecek. Online bağış da 1 Eylül 2017 23.59´a kadar devam edecek. İl ve ilçe şubelerimizde 1 Eylül 2017 saat 18.00´e kadar bağışlar kabul edilip yerlerine ulaştırılmış olacaktır. Bu konuda bizim özellikle kardeşlerimizden istirham ettiğimiz husus şudur; kendi evlerinde kurban kesip fazlaca kurban kesecek kardeşlerimizin hiç olmazsa fazla olan kurbanlarını yurtdışındaki kardeşlerimize ulaştırsınlar. Oradaki kardeşlerimizin yaralarını sarma açısından önemli bir konu. Kurban kesme yerleri olarak belediyelerin ilan ettiği yerlerde gerek kurban satma gerek kurban kesme işlemleri yapılacaktır. Bunun dışında çevre kirliliğine sebebiyet verecek bir işlem olmamalıdır”.