Marmara Bölgesinin Tütünleri İnegöl'den
Marmara Bölgesinin Tütünleri İnegöl'den
İnegöl'ün yaşam portalı İnegöl'ün yaşam portalı
İNEGÖL HABERLERİ
Cumhuriyet dönemi öncesinden bu yana tütün üretimi yapılan Çavuşköy mahallesinde tütün hasadı başladı. Neredeyse kırsal mahallenin tamamının tütün üretimi yaparken, Marmara bölgesinin tütünleri sadece İnegöl’ün Çavuşköy mahallesinden karşılanıyor. Tütün üreticileri kilosu 17 lira olan Tütünün fiyatından şikayetçi.
Mahallede 40 hane 550 dekarlık alanda tütün üretimi yapıyor. Her dönümden ortalama 200 kilo alınırken, toplam rekoltenin bu yıl 110 ton olacağı öğrenildi.
Gençlerden yaşlısına kadar tütün tarlasında tütün hasadı yapan mahalle sakinleri bu yıl 1 Milyon 400 bin lira gelir elde edecekler.
FİYATLAR MEMNUN ETMEDİ
Mahalle sakinlerinden çiftçi Ayşe Usüt, 13 yaşından bu yana yaklaşık 50 yıldan beri tütün üretimi yaptığını belirterek, “Çocukluk yaşlarından bu yana yapıyoruz. Oldukça zor iş. Mart ayında tütün ekimi yapıyoruz. Haziran ayı sonu itibariyle hasat yapıyoruz. Bu sene yağışlar iyi oldu. Verim oldukça iyi. Bu sene kilosunu 17 liradan alacaklarını duyduk. Fiyatlar bizi memnun etmiyor. 20 liranın üzerinde olsa daha güzel olacak. Dışarda içmeye hazır tütünün kilosu 100 liranın üzerinde. Biz de kıyılmış tütünün kilosunu 17 liraya veriyoruz. Bu iyi bir şey değil.” dedi.
Çiftçi Şerife Acar ise, “Tüm mahalle kadınları çalışarak bu işi yapıyoruz. fiyatlardan memnun değiliz. Hiç olmazsa 20 lira olsa iyi olur. Özel sektör aldığı için ürünleri fiyatlar artmıyor.” Dedi.
MARMARA BÖLGESİNDE TEK
Çavuşköy Mahallesi Muhtarı Hasan Akalın’da, “Bu seneki tütün hasadımız başladı. Marmara’da tek tütün eken köy bizim mahallemiz. Bu sene rekoltemiz yağışlar nedeniyle çok güzel. Kalitemiz de arttı. 100 yıldan bu yana tütün üretimi yapılıyor. Başlıca geçim kaynağımız tütün. 40 çiftçimiz bu işle ilgileniyor. 550 dekarlık alanda üretim yapıyoruz. Çiftçi başı ortalama 15 dönüm alanda üretim yapılıyor. Bu sene dönüm başına 200 kilo tütün alabiliriz. Geçtiğimiz yıl kilosunu 16 liradan alıyorlardı bu sene 17 liradan satacağız. Fiyatların düşük olması bizi memnun etmiyor. 20 liranın üzerinde olmasını bekliyoruz. İmece usulü hasat yapıyoruz. toplanan tütünler iplere diziliyor ve kurutuluyor.” Dedi.
Paylaş: