6764 sayılı kanununda yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitim Merkezlerinde yeni dönem başladı. Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıran çırak öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek fark derslerini vermeleri kaydıyla çıraklık, kalfalık veya ustalık belgelerinin yanı sıra Meslek Lisesi diploması da alabilecekler. Esnaf oda başkanları ise, düzenleme sayesinde Mesleki Eğitim Merkezlerine ilginin artacağını inanıyorlar.
Bazı meslek kollarında uzun zamandır yaşanan çırak bulma sıkıntısına büyük ölçüde çözüm bulacak olan kanun değişikliği ile Mesleki Eğitim Merkezlerine ilginin artacağını belirten esnaf oda başkanları, 2017-2018 eğitim öğretim döneminde başlayacak uygulama nedeniyle öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezini tercih etmeye davet ediyorlar.
MESLEĞİMİZİN ÖNÜ AÇIK
Mesleki Eğitim Merkezlerindeki yeni düzenlemenin 2017-2018 öğretim yılından itibaren başlamasıyla mobilya bölümlerine olan talebin arttıracağını belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İnegöl´de bizim mesleğimiz herkesin ilgi alanına olduğu için her zaman personel ihtiyacımız oluyordu. Muhakkak bunun önümüzdeki yıllarda Mesleki Eğitim Merkezleri mezun vermeye başladıktan sonra faydası olacağını düşünüyorum. Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan öğrencilerin bu mesleği severek, isteyerek yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bizim mesleğimiz her zaman beşikten mezara kadar işi bitmeyen bir sektördür. Mobilyacılıkta üretimde çalışmakta güzel ve zevklidir. İleride işveren olma ihtimalinin yüksek olduğu bir sektördür. Birçok personelimiz sanayi de işveren olmuştur. Birçok mesleğe göre açılabilirliği daha yüksek bir meslektir. Ben bu konuda zoraki değil, gönüllü olarak Mesleki Eğitim Merkezine gitmelerini öneriyorum. Meslek Liselerinde de okuyan öğrencilerimizin özellikle mobilya bölümünü seçmelerini tavsiye ediyorum. Bu bölümü isteyerek okumalarını ve okuldan mezun olduktan sonra bu mesleği yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü hiçbir meslek kolunda bu kadar kısa zamanda işveren pozisyonuna gelemezler. Mesleğimizin önü açıktır. Marka değeri yüksek bir meslektir. Bütün öğrencilerimize mobilya bölümünü okumalarını tavsiye ediyorum” dedi.
BİRÇOK BERBER VE KUAFÖR TEK BAŞINA ÇALIŞIYOR
12 yıllık zorunlu eğitimin ardından birçok meslek erbabının yaşadığı kalifiye eleman sorununu berber ve kuaförlerinde yaşadığını ifade eden Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erhan Güven, çalıştıracak çırak ve kalfa bulamayan birçok esnafın dükkanlarında tek başına çalışmak zorunda kaldığını belirterek, “İnegöl´de erkek kuaförlerini gezdiğinizde camlarında çırak ve kalfa aranıyor yazısını çokça görürsünüz. Şehir merkezinde 160 tane erkek kuaförümüz var. Bugün ortalama bir işyerinde 2-3 tane kalifiye eleman çalışması gerekiyor. Ama maalesef şuan İnegöl´de birçok işyerimizde yalnız çalışan arkadaşlarımız var. Bunun için böyle bir ihtiyacı karşılamak zorundayız ve özendirmek zorundayız. Çünkü bu meslek diğer mesleklere benzemiyor. Bizim mesleğimiz el becerisi, göz nuru, el emeği dediğimiz güzel sanatlara dair bir meslek olduğundan dolayı bu mesleği özendirmemiz lazım” şeklinde konuştu.
MESLEK LİSESİ DİPLOMASI DA ALABİLECEKLER
Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan değişiklikle bir nebze olsun bu sorunun çözüleceğine inandıklarını belirten Erhan Güven, yeni düzenlemeyle ilgili bilgi vererek, “6764 sayılı Milli Eğilim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun´un 9 Aralık 2016 tarih ve 29913 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda odamızı yakından ilgilendiren bazı değişiklikler yapılmıştır. Bilindiği üzere, çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması, kalfalarında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primlerinin devlet tarafından karşılanması ve çıraklık sisteminde eğitim görenlere devlet desteği sağlanması hususları başta Mesleki Eğitim Kurulları ve Esnaf ve Sanatkarlar şuraları dahil olmak üzere Konfederasyonumuzca ilgili tüm platformlarda yazılı ve sözlü olarak talep edilmiştir. Tüm bu girişimlerimizin neticesinde söz konusu taleplerimize anılan Kanunda yer verilerek hayata geçirilmiştir. 28 Aralık 2016 tarihinde MEB´de düzenlenen 28. Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında, 6764 sayılı kanunla birlikte mesleki eğitimde yapılan düzenlemeler istişare edilmiştir” dedi.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU EĞİTİM
Başkan Güven, “Buna göre, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmış olup, bundan böyle çıraklık eğitimine ilişkin hizmetler Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülecektir. Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptıran çırak öğrenciler, Bakanlıkça belirlenecek fark dersleri vermeleri kaydıyla meslek lisesi diploması da alabileceklerdir. Söz konusu fark dersleri öğrenimleri süresince vermeleri ya da ustalık belgelerini aldıktan sonra açık öğretim lisesi yoluyla tamamlamaları gerekmektedir. Hali hazırda çıraklık eğitimine devam edenler de, mevcut programlar ve mevzuata göre öğrenimlerini tamamlayacaktır. Önceki öğrenmelerin tanınarak belgelendirilmesi geçmişte ilgili meslekte çalışmışlığın belgelendirilmesi ve doğrudan kalfalık veya ustalık sınavına girilmesi ile ilgili hususlar yeniden düzenlenecektir. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere 20´den az personel çalıştıran işletmelerde eğitim gören mesleki eğitim merkezi öğrencilerine ödenen ücretin üçte ikisi devlet katkısı olarak ödenecektir. Belirtilen sürenin 5 eğitim öğretim yılına kadar uzatılmasında Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır. Söz konusu devlet katkısının, süre kısıtlaması olmadan süreklilik arz etmesi için Konfederasyonumuzca gerekli girişimlerde bulunulacaktır” diye konuştu.
Mesleki eğitimde yeni dönem
Mesleki eğitimde yeni dönem
İnegöl'ün yaşam portalı İnegöl'ün yaşam portalı
İNEGÖL HABERLERİ
Paylaş: