Alyans (Gölbaşı) Düğün Salonu’nda düzenlenen programa; Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri, İnegöl Şems ve Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Pamuk ile çok sayıda bay-bayan davetli katıldı.
“ANLATMAK YETMEZ, YAŞAMAK LAZIM”
Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Şems ve Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Pamuk, “Mevlana’yı anlamak ve anlatmak çok zor. Bir saate sığacak bir şey değil. Anlatmak için onu yaşamak lazım. Onu tama olarak yaşamak mümkün değil ama en azından ondan zerre almak mümkün. Onun ahlakından onun öğretisinden bir şeyler elde edebiliriz. Mevlana’nın yolu devam ediyor. Nevşehirli Hacı Abdullah Gürbüz Efendi, bizzat kendisi işaret ederek bu dernekleri kurdurmuştur. Bizim derneğimizin arkasında da ciddi bir maneviyat vardır. Derneğimizi destekleyen Hz. Mevlana bizimledir. İnsanları derneğimize davet ederken ‘Gelin Hz. Mevlana ile tanışın’ diyebiliyoruz. Sadece folklorik bir dernek değil, bu derneğin içerisinde yapılan faaliyetlerde gerçekten nefis terbiyesi, tasavvuf üstadı olma teorileri öğretilir. Bundan bizzat üstadımızın bize manevi olarak yaptırıları ile gerçekleşir. Bugün herkes Mevlana’yı anlatıyor. Hz. Mevlana’yı gerçekten yaşamak lazım, anlatmak yetmez. Onun davranışlarımıza yansıması gerekiyor. Bu da tasavvufu yaşamakla mümkün” dedi. Başkan Pamuk, konuşmasının ardından Hz. Mevlana’nın hayatından örnekler verdi.
“EN ÖNEMLİSİ HAYATIMIZA TATBİK ETMEKTİR"
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban ise, “Hz. Mevlana’nın dediği gibi; ‘Hoşgörüde deniz gibi ol’ diyor… İnegöl Belediyesi olarak işimiz sadece altyapı-üstyapı hizmetleri değil, bunun yanı sıra vatandaşlarımızın kültürel ve sanatsal anlamda etkinlikleri, sosyal belediyecilik anlamındaki etkinliklerimizle ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz. Mevlana’yı anma etkinlikleri de bu kapsamda kutladığımız etkinliklerdir. Bu programı da İnegöl Şems ve Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile icra ediyoruz. Bu program da O’nu anmak ve hatırlamak için çok çok güzel ama en önemlisi hayatımıza tatbik etmektir” şeklinde konuştu.
AŞKI BİLMEDEN MEVLANA’YI ANLAYAMAZSINIZ
“Açlığa sabredersin adı ‘oruç’ olur. Acıya sabredersin adı ‘metanet’ olur. İnsanlara sabredersin adı ‘hoşgörü’ olur. Dileğe sabredersin adı ‘dua’ olur. Duygulara sabredersin adı ‘gözyaşı’ olur. Özleme sabredersin adı ‘hasret’ olur. Sevgiye sabredersin adı ‘aşk’ olur. Mevlana’yı anlamak için aşkı anlamak lazım” diyerek konuşmasına başlayan Kaymakam Ali Akça ise, “Aşkı bilmeden Mevlana’yı anlamak mümkün değil. Aşk olsun diyoruz. Mevlana’yı bir kez daha rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda kürsüye çıkan Serdar Tuncer, Mevlana hikâyeleri ve hayatından kesitler sundu.