İnegöl'ün yaşam portalı

Muhteşem İnegöl Gecesi

İNEGÖL HABERLERİ

 İnegöl’e bağlı mahallelerde yıllardan bu yana süre gelen yok olma noktasına gelen örf ve ananelerinin harmanlandığı, İnegöl türküleri ile halk oyunlarının ilk kez sahnelendiği İnegöl gecesi katılanlara unutulmaz anlar yaşattı.
Önceki akşam Kültür Sarayı çok amaçlı salonunda düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, bazı okul müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Program da Solistler Nilüfer Oğuz ve Rıdvan Sayın, İnegöl türkülerini seslendirirken, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da İnegöl halk oyunlarını başarıyla oynadı. Maden mahallesine ait gelin ağlatması ‘Altın tas içinde kınam ezilir’ ile başlayan program, Dömez yöresine ait ‘Avlıları avlıları, güm güm öter davulları’ adlı türkü, yine Dömez yöresine ait ‘Şapkayı eğdirmeli yaşlara değdirmeli’ ve Tahtaköprü yöresine ait ‘Gide gide gitmez oldu dizlerim’ türküleri ile devam etti. Türküler ve oyun havaları eşliğinde dans ekipleri gösterilerini sundular.
 
TARİHİ YAŞATTILAR
Dömez yöresine ait ‘Kütahya yolunda buldum izini’, Hamzabey ve Dömez yörelerinde söylenen ‘Başındaki gülüdür iki akşam güneşi’ adlı türkülerin ardından Kurşunlu Zeybeği’ni halk oyunları ekibi ‘Şirvan yansın yar yansın’ adlı türkü eşliğinde oynadı. Solistler Rıdvan Sayın ve Nilüfer Oğuz sırasıyla Tahtaköprü yöresine ait ‘Yaylanın yolundayım balım’, Dömez ve Hamzabey yöresine ait ‘Anam bana ne dedi’, Dömez yöresine ait ‘Salgıncılar gelir gizli’ adlı türküleri seslendirdi. Hamzabey, Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl sekmesinin ardından Tahtaköprü yöresine ait ‘Aşçıların edası, cebinde yok parası’ adlı türkü seslendirildi. Yine Hamzabey, Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl güvendesi (karşılama) sonrasında Dömez ve Hamzabey yöresine ait ‘Amanın yeşil dere, yar gitti askere’ adlı türkü seslendirildi. Tahtaköprü yöresine ait Gelinin annesi-gelin çıkarma türküsü sonrası program Hamzabey, Çitli ve Dömez yöresine ait İnegöl çiftetellileri ile sona erdi.
 
Eskiye dönük örf ve ananelerin yaşatıldığı başarılı canlandırmanın ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bu ekip İnegöl dışında da yapacakları bu gösterilerle turnelere gidecekmiş gibi geliyor. Biz eskiden bu düğünlere katılırdık. İyi şekilde hatırlıyorum. Süper bir ambiyans. Arkadaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Bu gece programı kayıtlara da geçti. Kültür Bakanlığı’nda bu gece tescillenecek. 57 dansçımız, 11 saz sanatçımız, 2 solistimiz var. Büyük bir ekip. Burada hem İnegöl’ün yöresel kıyafetlerinin, oyunlarının ve türkülerinin üçü bir arada mizansen şekilde sunuldu. Eminim ki 35-40 yaş arası katılımcılar eskilere gittiler. Gençlerimiz için belki bir şey ifade etmeyebilir. Çünkü düğünler artık iki saatte bitiyor. Emeği olan katkısı olan her kim varsa teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
KONGRE VADİSİ
Müjde veren Aktaş, “2016 Ocak ayında bir ihalemiz olacak. Kültürsanat kongre vadimiz olacak. Kültürpark içerisinde yapılacak. Bu gece bu salonun son programı oldu. Yılbaşından itibaren bu binanın yıkım işlemlerine başlanıyor. Burası meydan olacak.” dedi.
 
Kaymakam Ali Akça ise, “Ben insanların çok çalışması gerektiğine inanırım. Fakat insanların kendilerine zaman ayırması gerektiğine de inanırım. Bu akşam böyle bir gece oldu. İnegöl’ün güzel folklorunu en güzel şekilde bizlere yansıtan ekibe çok teşekkür ediyorum. İnşallah böyle güzel geceleri yapılacak olan kültür vadisinde sizlerle beraber fırsatını yakalarız.” Dedi.
Konuşmaların ardından türküleri derleyenlere plaket takdim edildi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.