İnegöl'ün yaşam portalı

Rahat uyku için hacamat

İNEGÖL HABERLERİ

 Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) tarafından uygulanan ve sünnet olarak kabul edilen Hacamat tedavisi, yazın kavurucu sıcaklarında rahat uyku için birebir. Uzmanlar, hacamat tedavisiyle vücuttan atılan toksit maddeler nedeniyle insanların rahat uyku uyuduklarını söylediler.

İnegöl Devlet Hastanesi Hacamat ve Akupunktur Polikliniği sorumlusu Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Çöl, Sağlık Bakanlığı onaylı poliklinikte hijyenik şartlarda hacamat uygulamasının ağrısız ve sızısız şekilde yapıldığını ifade ederek, genellikle mevsim geçişlerinde uygulanan hacamatın kavurucu sıcaklarda da insanlara büyük rahatlık, rahat uykunun yanı sıra uyku düzeni sağladığını söyledi.

BİNLERCE YILDIR UYGULANAN TEDAVİ

Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Çöl, “Hacamat binlerce yıldan bu yana uygulanan bir tedavi yöntemi. İslam tıbbında uygulanan hacamat daha başka bir özellikle kazanıyor. Peygamber Efendimiz özellikle bunu her yıl mevsim geçişlerinde uygulamayı tercih etmiş, önermiş. Aslında iki şekilde hacamat uygulaması yapılıyor. Birincisi, sünnet uygulaması, kurallar çok katı. Belirli günler ve belli bir saat ile belli bir diyeti var. Uygulanması gereken fiziksel aktiviteler var. Ancak hastalık için olanda bu uygulamaları biraz daha esnetebiliyoruz. Çünkü biliyoruz ki peygamber efendimiz hastalandığında bu uygulamayı hemen yaptırıyormuş” dedi.

HİJYENİK ŞARTLAR

Hacamatın hijyenik şartları taşıyan ortamda yapılması gerektiğinin altını çizen Çöl, “Hastanın tahlillerinde bir sıkıntı yoksa Devlet Hastanemizde bulunan Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış polikliniğimizde hacamat uygulamasını yapıyoruz. Tekrarlayan uygulamalar yapılabiliyor. Aynı bölgeye tekrar uygulama yapmak için bir ay gibi bir süre beklenmesi gerekiyor. Hacamatın, hijyenik ortamda eğitimli kişi tarafından yapılması çok önemli. İnegöl Devlet Hastanemiz, Bursa´da Kamu Hastaneleri içerisinde hacamat uygulamasını ilk başlatan hastanedir” diye konuştu.

AĞRISIZ VE SIZISIZ UYGULAMA

Hacamatın ağrısız ve sızısız bir tedavi yöntemi olduğunu aktaran Çöl, “Cilt temizliği yapıldıktan sonra hacamat uygulanacak noktalar bisturi ile kesiliyor. Dışarıda Sağlık Bakanlığı olmayan alanlarda jilet ile kesiliyormuş, bu sağlıklı bir şey değil. Ağrısız ve sızısız bir uygulamadır. Kesilen noktaların kapatılması gerekmiyor. Çünkü vücut bu durumu kendi kendine kontrol altına alıyor. Yaranın en iyi örtüsü yaranın kendi kabuğudur mantığı ile hareket ediliyor” şeklinde konuştu.

HER YAŞTAN İNSAN YAPTIRAMAZ

“Her yaştan insan yaptırabilir mi?” sorusuna Çöl, “Alternatif ve geleneksel tıp uygulamalarının tamamı, kişinin iyileşme mekanizmasını harekete geçirdiği için belli bir yaş sınırı elbette ki var. Bu mekanizmanın aktif bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Yaş sınırı olarak genellikle 60 yaş veya 65 yaş altındakilere hacamat uygulaması yapılabilir. Afganistan, Hindistan gibi ülkelerde çok küçük yaşta uygulandığı da görülüyor. Ülkemizde böyle bir uygulama tasvip edilmiyor. Bizde uygulamıyoruz. Başvuruları, fizik tedavi merkezimizde yapıyoruz” dedi.

HAMİLELER DİKKAT

Fizik Tedavi Uzmanı Doktor Hüseyin Avni Çöl, hacamatın çok ileri yaş ve çok küçük yaştaki çocukların yanısıra, hamileler, kan sulandırıcı kullananlar, vücudunda iltihap olan, cilt hastalığı olan, kansızlık, açık yarası olanlarda uygulanmaması gerektiğini ifade etti.

RAHAT UYKU

Hacamatın uykuya olumlu etki yaptığını ifade eden Çöl, “Vücudun bağ dokusundaki toksit yük azaldığı için uyku kalitesini de artırır, rahat bir uyku sağlar. Sıcak havalarda, rahat uyku için hacamat önerilir” şeklinde konuştu. 




Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.