KARNE BAŞARININ TEK GÖSTERGESİ DEĞİLDİR
Eğitim öğretim yılının 1. döneminin tamamlandığını belirten Şenol Şahin, “Bursa´da bin 400 eğitim kurumunda 550 bin öğrenci ve 30 bin eğitim çalışanı yarıyıl tatiline girdi. Karne başarının tek göstergesi değildir. Karne, aslında velinin eğitim öğretim çağındaki çocuğu ile ne kadar ilgilendiğinin de bir göstergesidir. Eğitim öğretim boyunca çocukla ve okulla ilgilenilmeyip, yalnızca karne üzerinden değerlendirme yapmak sağlıklı bir yaklaşım değildir. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında, ailelerin karneye belki de gereğinden fazla anlam yüklemeleri etkilidir. Karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışı, karne günlerini hem aile hem de çocuk için stresli hale getiriyor. Her karne dönemi sonunda bazı ailelerde yaşanan karne gerginliği, izleri ömür boyunca silinmeyecek yanlışlara yol açabiliyor. Öncelikle soğukkanlı ve sakin olunmalı. Ailenin karneyi değerlendirirken takınacağı tavrın, çocuğun daha sonraki okul başarısını etkileyeceği unutulmamalı” diye konuştu.
AÇIK 5 BİN, ÜCRETLİ 3 BİNE YAKLAŞTI
FETÖ-PDY soruşturmaları kapsamında KHK´larla Bursa´da bin 300´e yakın öğretmenin meslekten atıldığını, hale hazırda 300 civarında öğretmenin ise halen açıkta beklediğini ifade eden Şahin, “Hal böyle iken, Bursa´ya normal iller arası ve özür grubu tayinleri hariç herhangi bir atama yapılmadığından şuan Bursa´da norma göre öğretmen ihtiyacı 5 bine yaklaşmıştır. Merkezi okullarımız da bile ücretli öğretmen çalışmakta olup öğrenciler bir dönem içerisin de sıklıkla öğretmen değiştirmek durumunda kalmaktadır. 15 Temmuz badiresinden sonra iktidar ve muhalefet partilerinin ve Cumhurbaşkanının birlik, beraberlik, liyakat temalı pek çok açıklamalarına karşın Bursa´da esas olan yandaş ruhu, kendinden olmayanı ötekileştirme ve yok saymadır. Geçtiğimiz günlerde bir okulun salon ve kütüphane açılışında duvar dibinde kurdele tutan ve yandaş sendikanın başkanının ise kurdele kestiği fotoğraf İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayınlanmıştı. İşte bu fotoğraf Bursa Milli Eğitiminin kimler tarafından yönetildiğinin işler acısı göstergesiydi. İnisiyatif kullanamayan yalnızca önüne gelen parti direktiflerine uygulamaktan başka eğitim adına hiçbir çalışma ortaya koyamamış bir müdür fotoğrafı ile Bursa karşı karşıyadır. İradesini ve makamın yetkilerini bir yerlere devretmiş olan Veli Sarıkaya aslında Bursa´da yok hükmündedir. Bursa´da devlet adabı kamu gerekliliği ve makama saygı kalmamıştır. Böyle bir zihniyetin Bursa Milli Eğitimine fayda sağlaması mümkün değildir” dedi.
BURSA´DA EĞİTİM GÜNDEMİ GAZETELERİN 3. SAYFALARINDAN İBARET
Geriye doğru incelendiğinde TEOG sınavları dahil, Bursa´da kamu oyuna mal olacak herhangi bir başarının söz konusu olmadığını belirten Şenol Şahin, “Bursa´da eğitim adına gündeme ancak gazetelerin magazin ve şiddet içeren 3.sayfa haberleri gelmektedir. Bursa Milli Eğitimi, Bursalıların hiçbir zaman gündemine girememiştir. Öyle ki, bırakınız Bursa kamuoyunu eğitim çalışanlarının bile kahir ekseriyeti Milli Eğitim Müdürünün kim olduğunu bilmemektedir. Son yılarda Türkiye´de özel okullaşma oranı yüzde 13´ün üzerine çıktı. OECD´de ortalaması ise yüzde 17 civarında. Bursa´da ise bu oran yalnızca Nilüfer ilçesinde yüzde 40´lara yaklaştı. Bu durum aslında eğitim de fırsat eşitliğinin ruhuna Fatiha demektir. Eğitim Türkiye´de ekonomik ve sosyal statü değiştirmenin en meşru, en adil ve en ekonomik yolu idi. Sınav odaklı eğitimimiz ve ihtiyaca cevap veremeyen kısıtlı, yüksek öğretim imkanları yüzünden şimdi ise ancak parası olanın iyi eğitim alabildiği bir sistem haline dönüştü. Önceden işçinin, köylünün, çiftçinin çocukları da eğitim yolu ile doktor, öğretmen, mühendis, bürokrat olabiliyordu. Şimdi ise istisnalar hariç ancak ekonomik ve eğitim düzeyi yüksek kesimlerin çocuklarına iyi eğitim imkanları sunulmaktadır. Bırakınız özel ile devlet farkını devlet okulları arasında dahi bölgesel farklılık tavan yapmış. Bursa´nın bir tarafı Bangladeş bir tarafı ise Belçika standartları görüntüsü vermektedir. Malum 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan olağan üstü gelişmeler bütün kamu çalışanlarında tedirginlik oluşturmuştur. Bursa´da açığa alınma sayısı bin 600 civarında, ihraç ise bin 300´ü aşmıştır. Kriterlere bakıldığında bir sabit uygulama gözükmeyip kişiye göre değişen uygulamalar bütün kamu çalışanlarında yarın benimde başıma böyle bir şey gelebilir düşüncesini oluşturmuştur. 15 Temmuz ihanetini yaşatanlar ve parmağı olanlar tabiî ki cezalandırılmalıdır. Ancak ifade alınmadan soruşturma yapılmadan yargılama yapılmadan gerçekleştirilen uygulamalar kurunun yanında pek çok yaşı da yakmıştır. Buradan bir kez daha ısrarla herkes için adalet hukuk savunma hakkı ve adil yargılama talep ediyoruz” şeklinde konuştu.