“Abdülhamid Han” konulu söyleşi programının konukları tarihçi – yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ile şair-yazar ve tv programcısı Serdar Tuncer’di. İnegöl halkı tarafından yoğun bir katılımla gerçekleştirilen söyleşi programında Sultan Abdülhamid Han’ın hayatından ilginç olaylar, Sultan’ın tahta çıkış süreci ve tahta bulunduğu süre zarfında ülkenin kaderini etkileyen olaylardan kesitler anlatıldı.
Programda Sultan Abdülhamid’in anlaşılamadığına ve yersiz hakaretlere maruz kaldığına değinen Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, II. Abdülhamid’in son dönem Osmanlı padişahlarının en önemlisi ve en yeteneklisi olduğunu belirterek, “Tarih kitaplarında 1980’li yıllara kadar Abdülhamid Han’dan ’Kızıl Sultan’ olarak bahsedilmesi büyük bir hatadır. Sultan Abdülhamid Han döneminde anlaşılamamış, yersiz eleştiri ve hakaretlere maruz kalmış ancak sonrasında kendisi hakkında yanılanlar pişmanlıklarını yazdıkları yazılarda ve şiirlerde dile getirmişlerdir.” dedi.
Osmanlı’da modern manada bütün müesseselerin (okullar, hastaneler, fabrikalar) kurucusunun II. Abdülhamid Han olduğunu kaydeden Şimşirgil, hafiyelik teşkilatını kurduğu için çok eleştirilen II. Abdülhamid Han’ın 7 milyon kilometrelik Osmanlı İmparatorluğu’nda başta İngilizler olmak üzere diğer düşman devletlere karşı bu teşkilatı kurmasının zorunluluk olduğuna da vurgu yaptı.
“Modern manada bütün mekteplerimizi Abdülhamid Han’a borçluyuz” diyen Şimşirgil, “Osmanlı Padişahları arasında üzerine en çok araştırma yapılan Abdülhamid Han tahta kaldığı süre zarfında hem idari ve askeri hem de eğitim alanlarında hayata geçirdiği yeniliklerle bir nevi bugün ki Türkiye’nin temellerini atmıştır. Abdülhamid düştüğü zaman Yıldız Sarayı’nı yağmalanmıştır. Bir tek mobilya aletlerine dokunmamıştır. Osmanlı’nın deprem haritası ve petrol yataklarının haritasını ilk kez II. Abdülhamid döneminde çıkartılıyor. Dünyanın ilk metrolarından birini yaptırıyor, ilk modern tersaneyi yaptırıyor. İlk otomobili getirtiyor, İstanbul’un ve dünyanın birçok fotoğrafını çektiriyor. Bağdat Demir Yolu hattını kuruyor. Elektrik ve telgraf hatlarını kurduruyor” ifadelerini kullandı.
Abdülhamid Han’ın tahtan indirilmesinde Filistin meselesinin de etkili olduğunu belirten Şimşirgil, “Bunu şuradan anlayabiliriz. Abdülhamid’e tahttan indirildiğini haber vermek için Yıldız Sarayı’na Yahudi Emanuel Karasu ile Ermeni Aram Efendi gidiyor. Bunlar Filistin için korkunç paralar teklif ettiler. Ve daha sonra diyecekler ki biz milyonlarca altına alamadığımızı 240 bin altına aldık. Zira bu adamlar Abdülhamid’e Filistin topraklarını Yahudilere satması için 5 milyon altın teklif etmişlerdi. II. Abdülhamid’in tahtan indirildikten sonra söylediği ‘Benden sonra bu devleti 10 yıl idare etsinler, 100 yıl idare ettik desinler!’ sözü ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. Zira Sultan II. Abdülhamid tahtan indirildiği 27 Nisan 1909 yılından sonra Osmanlı İmparatorluğu da 1918 yılında işgale uğrayıp devlet yıkılmıştır” diye konuştu.
Programda Serdar Tuncer ise; ‘Târihler adını andığı zaman, Sana hak verecek, hey koca Sultan; Bizdik utanmadan iftirâ atan, Asrın en siyâsî pâdişâhına’ dizelerinin yer aldığı Rıza Tevfik Paşa’ya ait ‘Pişmanlık’ şiirini okudu.
Program sonunda bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban; “Bu akşam Serdar Tuncer’in sunumuyla ve tarihçi – yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil hocamızın doyumsuz anlatımıyla medeniyetin mimarlarından Abdülhamid Han konulu program ile ilçe halkımıza tarifi imkansız bir gece yaşattığımızı düşünüyorum. İnegöl Belediyesi olarak kültür sanat etkinliklerimizde bu tür eğitici programlara yer vererek, hemşerilerimizin zamanlarını güzel ve keyifli geçirmelerini sağlamaya da gayret ediyoruz. Bildiğiniz gibi geçen aralık ayında yine aynı konsept ile “Medeniyetin Mimarlarından Fatih Sultan Mehmet Han” konulu söyleşi programını düzenlemiştik. Amacımız tarihimize şekil veren bizi biz yapan tarihi şahsiyetlerimizi yani medeniyetimizin mimarlarını ilçe halkımız ile buluşturmak. Bu akşam Tarihçi – Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil hocamızın eşşiz anlatımıyla, vatanperver bir siyaset izleyen, duruşu, devlet adamlığı ve liderliği ile ufkumuzu açan, bize bıraktığı miras ile hala bu aziz millete ve topraklara yol gösteren Ulu Hakan Abdülhamid Han’ı daha iyi anladığımızı düşünüyorum” dedi.
“Abdülhamid dönemi ile şu an ki dönem birbirine çok benziyor” diyerek sözlerine devam eden Taban şöyle konuştu: “O gün olduğu gibi bugün de iç ve dış mihraklar ülkemizin geleceğine hançer vurmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bizler gözümüzü dört açıp olan biten her şeye vakıf olmalıyız. Zira birileri hiç durmuyor. Abdülhamid Han’ın döneminin özellikleriyle bugünün şartlarının benzerlik göstermesi karşısında geçmişimizden ders çıkararak, bir ulusu yeniden ayağa kaldırmak için canını hiçe sayarak mücadelesini ortaya koyan Abdülhamid Han’ın vizyonunun eşliğinde, yeniden büyük bir güç olarak dünyada söz sahibi olmak adına büyük bir uğraş veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a milletçe sahip çıkalım. Yarınlarımızın daha aydınlık olması için bunun elzem olduğunu lütfen unutmayalım. Bu vesileyle dünyanın en büyük siyasi dâhilerinden birisi olarak gösterilen ulu hakan Abdülhamid Han’ı ölüm yıldönümünde anmamıza, yeniden keşfetmemize ve anlamamıza vesile olan Serdar Tuncer Beyefendiye ve Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil hocamıza böyle güzel bir programa imza atıkları için teşekkürlerimi sunuyor, siz değerli hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”