İnegöl Belediyesi’nin İlçe Tarım Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Ziraat Odası işbirliğinde bilinçli ve kaliteli tarım hedefiyle başlattığı çiftçi eğitim seminerleri, 3’üncü yılında da devam ediyor. Bu yıl yapılan eğitimlerin 13’üncüsü, Pazartesi akşamı Süpürtü Mahallesinde gerçekleştirildi. Çiftçi eğitim seminerine; Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit ile birlikte aynı zamanda AK Parti İnegöl ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi de olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Selahattin Külcü, İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman ile civar mahallelerin muhtarları katıldı.
KIŞ DÖNEMİYLE SINIRLI KALMAYACAK
Süpürtü Mahallesi sakinlerinin de yoğun katılım gösterdiği eğitim öncesi protokol üyeleri mahalle sakinlerine yönelik konuşmalar yaptı. Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kırsal mahalleleri gezerek gelen talepler doğrultusunda çiftçi eğitim seminerleri verdiklerini belirterek “Bunları yaparken Ziraat Odamız, Belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Müdürlüğümüz olmak üzere tarımın tüm paydaşları hep beraber birlik beraberlik içerisinde bu çalışmaları yapıyoruz. Bu akşam 13’üncü kırsal mahallemizdeyiz. Kış dönemi diyoruz ancak bu kış dönemiyle sınırlı kalmayacak. Sizlerden talep geldiği müddetçe biz her zaman sizin ayağınıza gelip bu çalışmaları yapacağız. Çalışmalarımızın İnegöl’ümüze ve siz değerli çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZİN ÇALIŞMALARINI BİLİNÇLİ OLARAK YAPMASI LAZIM
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir ise Halk Eğitim Merkezi olarak yıl boyunca pek çok değişik alanlarda çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Geçtiğimiz yıl 1200 farklı alanda yaklaşık 32 bin kişiye kurslar, seminerler verdiklerini ifade eden Özdemir, “Bu yıl bu hedefimiz 35 bin civarında. Bu rakam ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde, Avrupa ortalamasında yetişkin eğitimi sağlamak. Ben de bir köy çocuğu olarak çiftçilerimize eğitim vermekten çok mutluluk duyuyorum. Çünkü çiftçilerimizin de gerçekten çalışmalarını bilinçli olarak yapmak lazım. Çünkü her alanda ilim ve teknoloji geliştiği gibi tarım ve ziraat alanında da hayvancılık alanında da gelişmeler olmakta. Bu gelişmelerde bilgi sahibi olmamız lazım. Bu anlamda geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamızla beraber köylerimizde hem meyvecilik olsun veya değişik tarımsal ürünler hakkında bilgilendirme çalışmaları, seminerler ve eğitimler yapıyoruz. Ben bu çalışmayı birlikte yürüttüğümüz kurumlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
HUBUBAT HASTALIKLARI ANLATILDI
Süpürtü mahallesindeki bölgedeki üretime uygun bir konu olan hububat hastalıkları hakkında bilgi verileceğini kaydeden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren de “İnşallah elimizden geldiğince tarım şehri olan İnegöl’ümüze en iyi hizmeti vermeye çalışacağız. Tabi bu hizmeti verirken birçok etken var. Nedir bu etkenler? Tarım sektörün farklı farklı paydaşları var. Biz bunu sadece İlçe Tarım olarak düşünmüyoruz. Bünyesinde Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bulunan Belediyemiz var. Bunun vesilesi ile İnegöl’e tarım anlamında farklı farklı yatırımlar yapmayı düşünüyorlar. Ziraat Odamız mevcut. Onlar da farklı etkinliklerle tarıma hizmet ediyorlar. Ve bizim asli görevlerimizden biri olan siz çiftçilerimize bilgilendirme yapacağımız bilgilendirme ve eğitim çalışmalarındaki destekçilerimizden biri de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzdür. Bu paydaşlarımızla birlikte tarımın yeniliklerini sizlere anlatmaya, öğretmeye çalışıyoruz. İnşallah bu akşam da kısaca sizin bölgenize ve uygun olarak hububatta bazı hastalık ve zararlılardan bahsedeceğiz. Eğitimimizin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Eğitimler öncesi son konuşmayı ise Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit yaptı. Yiğit, 3 yıldır düzenli olarak İnegöl Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliğinde kırsal mahalleleri hem ziyaret ettiklerini hem de yeni gelişen teknolojiler varsa bunlar hakkında bilgilendirmeler yaptıklarını söyledi. Yiğit, “Bu akşam da Süpürtü mahallemizdeyiz. İnşallah bu akşam sizlere verilecek bilgiler faydalı olur. Verilen bilgilerin belki yüzde 90’ını siz biliyorsunuz. Malum, bu işin içerisinden geliyorsunuz ama bazen genelgeler değişebilir yada yeni bir teknoloji vardır. Bunlarla ilgili bilgilendirebilir miyiz amacıyla buradayız” dedi.
ÇOCUKLARIMIZI EĞİTİMLİ ÇİFTÇİLER OLARAK YETİŞTİRELİM
Konuşmasında genç neslin tarımdan uzaklaşması konusuna da değinen Eşref Yiğit, “Keşke burada benden daha genç simalar olsaydı burada tarımla ilgilenen. Köylerimiz gerçekten eridi. Çiftçilerimiz yaşlandı ve gençlerimiz çiftçilikle uğraşmak istemiyor. 200 hanelik köyde 30-40 yaşında çiftçi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Keşke bu sayı daha fazla olabilseydi. Sizde belki bunun farkındasınızdır. Birçok aile çocuklarını yaptığı işe yönlendirmiyor. Mutlaka kendi işi değil başkasının yaptığı işlerle ilgili özenti içerisine giriyor. Herkese göre yaptığı iş çok kötü. Kendi işini benimsememe var. Maalesef bu köylerimizde de böyle oldu. Çocuklarımız çiftçilik yapsın ama eğitimli olsun. Çocuklarımız okusun, ziraat mühendisi olsun, ziraat teknikeri olsun ve tarımı bilinçli yapsın. Ama maalesef bu böyle değil. Kimse çocuğunu ziraat alanında okutup çiftçilik yapmasını istemiyor. Hep bir benim çocuk müdür olsun isteği var. Maalesef bu ülkede bu kadar müdüre, masa başında oturacak çalışana ihtiyaç yok. 50 kişiden 3 kişi 5 kişi olur. 45’i işçi olmak zorunda. Son dönemlerde de ülkemizde çok sayıda 2 yıllık üniversite mezunu var. Çocuk okuyor diye babası yazın işte yaptırmamış, okul bitiyor 25 yaşında çocuk bir çıkıyor, iş yok. Hoş geldin dünya. Babası okuyacak benim çocuğum diye tarlayı da öğretmemiş. Çocuklar bunalımda. Tamam çocuklarımız okusunlar ama kendi işlerimizden uzaklaştırmayalım çocuklarımızı. Yaptığımız işle ilgili çocuklarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Zahmet olmadan rahmet olmaz. İnşallah ileriki yıllarda bu böyle olmaz” ifadelerinde bulundu.
BURADA BİLİNÇLİ OLARAK NE EKSEN KARŞILIĞINI ALIRSIN
Eşref Yiğit, İnegöl’ün tarım arazilerinin verimliliğinden de söz ederek şöyle konuştu: “Biz İnegöllüler olarak nere yaşadığımızın, ne kadar kaliteli topraklara sahip olduğumuzun da farkında değiliz. Bu toprağa ne ekersen karşılığını alıyorsun. Ama bilinçli ne ekersen alıyorsun. Bu sene İnegöl’de 15 kişi patatesten kazandı diye 1500 kişi bir sonraki sene patates ekerse kimse kazanamaz. Buralarda meyvecilik daha önemli. Daha az dönümlerde kaliteli üretimler yapılması gerekiyor. Biz bu toprakların değerini bilmeliyiz. Evlatlarımız da bilmeli. Burada geçim sağlanır.”
Konuşmaların ardından ziraat mühendisleri tarafından çiftçilere hububat hastalıkları konusunda eğitim verildi. Eğitim sonrası mahalle sakinlerinin soruları da yanıtlandı.