İnegöl'ün yaşam portalı

Tekrarlayan gebelik kayıpları hakkında

İNEGÖL HABERLERİ

Bebeğini en kısa sürede kucağına almak anne adayının en büyük isteğidir; ancak kimi zaman yaşanan gebelik kayıpları ile bu hayaller ertelenebiliyor.

“Kader” deyip bu tür kayıpları kabullenmek yerine, kayıpların altında yatan nedenlerin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Op.Doktor Afşin Öztaş, tekrarlayan gebelik kayıpları hakkında bilgi verdi.

Tekrarlayan gebelik kayıpları ne yazıkki sık görülen bir problemdir. Bu durum anne adayına ve ailesine ciddi psikolojik bir travma olarak yansır. Bu yazıda TGK hakkında bilgiler bulacaksınız amaç konuyu hastalarımızın anlayabileceği şekilde özetlemek .
TGK nın klasik tanımı 20. Gebelik haftasından önce gerçekleşen 3 ve üzerinde düşüktür. Ancak son zamanlarda hastanın yaşı ve isteği gözönüne alınarak 2 düşük sonrası inceleme önerilebilir. 
TGK nın sebeblerini 7 ana başlıkta inceleyebiliriz:
1-Genetik nedenler: gebelik ürününe ait kromozomal bozukluklar. 
2-Hormonal nedenler: guatr problemleri, polikistik over sendromu, hiperprolaktinemi. 
3-Enfeksiyona bağlı nedenler. 
4-Bağışıklık sistemi ile ilgili problemler. 
5-Trombofili yani kan pıhtılaşması ile ilgili problemler. 
6- Rahimdeki şekil bozuklukları ve rahim ağzı yetmezliği ile ilgili olan durumlar ve son olarakta 7- sigara, alkol,kimyasal sebebler sayılabilir 

Şimdi bu başlıkları kısaca açalım
TGK da çifte kromozom analizi önerilmelidir. Bu sayede TGK nın sebebi bu ise tekrarlama riskinide içeren genetik danışmanlık vermek mümkün olacaktır. 
Endokrin yani hormonal sebeblerden özellikle kontrolsüz diabet riski 3 kat artırmaktadır. Yine ciddi hipertiroidi veya hipotiroidi de araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Enfeksiyonlar uzun zamandır suçlansada ispatlanmış hiçbir enfeksiyon nedeni bulunmamaktadır
Anatomik nedenler %5 sorumlu tutulmaktadır. Bunların da yaklaşık yarısı rahimde perde ve rahmin şekil bozukluklarıdır. Yine özellikle gebeliğin ikinci trimestırında görülen rahim ağzı yetmezliği %10 vakada sebeb olabilir. Bu vakalara rahim ağzına dikiş önerilmektedir. 
Bağışıklık sistemi ile ilgili en bilinen problem antifosfolipid sendromudur, bu hastalığın tedavisinde ise düşük doz aspirin ve kan sulandırıcı heparin kullanılır.Bu iki ilacın kombine edilmesinin APS lu hastalarda gebelik kaybını %54 azalttığı bulunmuştur. 
Trombofililer ise kanın pıhtılaşma eğilimini artıran bir dizi hastalık grubudur. 
TGK aileler için yıpratıcı bir durumdur. Hastaların yarısında belirgin neden bulunmaz ancak bu grup hastalarda tedavi edilmeden bile başarılı gebelik oranlarının olduğu hatırlatılmalıdır.
Son olarak istenen tetkikler: 
Açlık kan şekeri
TSH 
Parental karyotip (kromozom) analizi
Lupus antikoagülan ve antikardiolipin antikor testi 
Trombofili taraması gerekir
Tüm anne adaylarına sağlıklı bir gebelik süreci diliyorum ☺
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.