İnegöl'ün yaşam portalı

Türkiye'nin Çöğürünü İnegöl Karşılıyor

İNEGÖL HABERLERİ

Türkiye çöğür ihtiyacının yüzde 70´ini karşılayan Cerrah mahallesinde hasat başladı. Üretimin yüzde 20´sinin ihracata gittiği çöğürle üreticiler, ülke ekonomisine yaklaşık 10 milyon lira girdi sağlıyor. Sektörün soğuk hava deposuna ihtiyacı olduğunu ifade eden üreticiler, soğuk hava deposu sayesinde hem maliyetlerin düşeceğini hem de sezonun uzayarak daha fazla satış yapabileceklerini belirttiler.

Anaç elde etmek amacıyla kullanılan tohum olan çöğürün, Türkiye genelinde üretimin yüzde 70´inin yapıldığı Cerrah mahallesinde kadın, çocuk demeden herkes çalışıyor. Yaklaşık 40 yıllık tecrübeye sahip olan Cerrah mahallesinde üreticiler, şuanda 20 milyon çöğür ve 700 bin civarında da fidan üretiyor.

TÜRKİYE´NİN YÜZDE 70 İHTİYACINI BİZ KARŞILIYORUZ

Yaklaşık 40 yıldır Cerrah mahallesinde çöğür ürettiklerini belirten Cerrah Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, “Geçmiş yıllarda 35-40 milyon civarında üretim yapıyorduk ama doku kültürü laboratuvarları sektöre girince şuanda 20 milyon civarında üretim yapıyoruz. Ayrıca 700 bin civarında da fidan üretiyoruz. Türkiye genelinde fidancılık sektörünün hammaddesi dediğimiz tohumdan ürettiğimiz çöğürün yüzde 70´ini biz karşılıyoruz. Armut, erik, şeftali, kayısı gibi birçok meyvenin fidan ve çöğürünü üretiyoruz. 2011 yılında bu zamana kadar da çöğürümüz sertifikalıdır” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU ŞART!

Kooperatifimiz 2007 yılında kurulduğunu ve şuanda 65 ortağının olduğunu ifade eden Bayram, “Bizler kooperatiflerin daha da güçlendirilmesini istiyoruz. Cerrah Mahallemizde soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. En büyük sıkıntımız bu. Biran önce yapılmasını istiyoruz. Çünkü çöğürü söktükten sonra tekrar toprağa gömmek istemiyoruz. İşlendikten sonra soğuk hava deposuna koyacağız. Ayrıca satış sezonunu da bu şekilde uzatmış olacağız. Ekstra bir üç ay daha kazanmış olacağız ve üretim maliyeti de bir nebze olsun düşmüş olacak” diye konuştu.

BU İŞ TAMAMEN EL EMEĞİYLE OLUYOR

Üretim sürecinin yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirten Başkan Mehmet Bayram, “Tohum tedarikini kiraz zamanı geldiği zaman kiraz olarak yaparız. Erik zamanı geldiğinde erik olarak yaparız. Üretim yaklaşık 1,5-2 yıllık bir süreyi kapsıyor. Çöğür dediğimiz anaçlar ise bir yıllık bir üretim. Ekim-Kasım ayı gibi tohumlarımızı ekmeye başlarız ve Ocak ayında son bulur. Önümüzdeki yıl Kasım ayında da sökümler başlar. 1 yıllık süre içerisinde de çöğürlerin bakımı için istihdam sağlıyoruz. Bu bacasız bir fabrikadır. Bu iş tamamen el emeğiyle oluyor” dedi.

ÜRETİMİN YÜZDE 20´SİNİ İHRAÇ EDİYORUZ

Çöğürü yurtdışına da ihracat ettiklerini ifade eden Bayram, “Eğer ihracat olmazsa, Türkiye genelinde fidancılık ve çöğür sektörünün durumu daha kötü olur. Çünkü iç piyasa bize yetmiyor. Bu nedenle ihracat olmazsa olmazımızdır. Fidancılık sektörünün durumunun iyi olmasının sebebi ihracattır. Bizlerde Cerrah Mahallesi olarak üretimimizin yüzde 20´ye yakınını ihraç ediyoruz” diye konuştu.

EN BÜYÜK GEÇİM KAYNAĞI; ÇÖĞÜR

Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar ise, “Mahallemizde 40 yıldır çöğür ve fidan üretimi yapılmaktadır. Mahallemizin en büyük geçim kaynağı bu sektördür. Devletimiz tarafından gerekli desteğin verilmesini istiyoruz. Ayrıca sektörün ihtiyacı olan bir soğuk hava deposu istiyoruz. Her türlü meyvenin fidanı ve çöğürü üretilmekte ve aynı zamanda ihracatı yapılmaktadır. Yaklaşık 10 milyon lira civarında ülkemize gelir sağlanmaktadır” dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU İSTİYORUZ

Fidan üreticisi Özgür Yerlikaya ise, “Her yıl 50-55 bin adet civarında ceviz fidanı üretiyorum. Bizim mahallemizde soğuk hava deposu olmadığından toprakla daha fazla uğraşıyoruz ve maliyetler yükseliyor. Özellikle yağmur yağdığında ürünü topraktan sökmekte zorlanıyoruz. Devletimizden mahallemize bir soğuk hava deposunun yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.