Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesi İstişare Kurulu toplantısı İnegöl İşletme Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
İnegöl İşletme Fakültesi dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat’ın yönettiği toplantıya Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mürsel Alper, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İTSO Başkanı Metin Anıl, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, İGİAD, İMOS ve MÜSİAD Temsilcileri, Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım katıldı.
Toplantı da İçerisinde İnegöl İşletme Fakültesi ve Meslek Yüksekokulunun da bulunduğu Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesinde fiziki ve çevresel koşullar iyileştirilerek öğrenciler ile öğretim elemanları ve öğretim üyeleri için cazibe faktörü oluşturup kaliteli eğitim-öğretim yoluyla kentin de sosyal, kültür ve ekonomik dönüşümüne katkı sağlanması için neler yapılabileceği konusunda istişarede bulunuldu.
2 YILDIR ÜNİVERSİTE İÇİN…
Toplantının açılış konuşmasını yapan İnegöl İşletme Fakültesi dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, “Daha önce olan Fakülte İstişare Kurulunun adını değiştirip kapsamını genişleterek Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesi İstişare Kurulu olarak bir araya geldik. Bugün İnegöl’ümüzün yerel yönetimi, üreticiler, ticaret alanında söz sahibi olan katılımcılarımız ve Meslek Yüksek Okulumuzun Müdürüyle beraber bir istişare kurulu toplantısı olarak kendi aramızda İnegöl’de 20 yıldan bu yana var olan mevcut eğitim öğretim kurumunun geldiği nokta ve geleceğine yönelik istişarelerde bulunacağız. Fakülte İstişare Kurulu olarak daha önce bir deneyimimiz oldu. Bu kurulumuzda şuanda aramızda Metin Bey var, Bahadır Bey var. Aramızdan ayrılan rahmetli Hüseyin Ortakçı rahmetle, diğer arkadaşları da şükranla anıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekân dâhil olmak üzere o istişare kurulumuzla 2 hafta bir toplanarak çok güzel konularda ayrıntılı görüşmeler yaptık ve İnegöl’den İTSO, 1. ve 2. OSB, Belediye ve işadamlarının katkılarıyla aşağı yukarı bin metrekare olan bu yer yapıldı, konferans salonu ve kütüphanemiz yapıldı. Geriye dönük tecrübelerimiz olduğu için şuanda da aşağı yukarı 2 yıldır İnegöl’e üniversite kurulması konusunda gündeme gelen artık yavaş yavaş sorun haline dönüşmekte olan bir durumla ilgili zaman zaman çözüm önerilerinde bulunmak durumunda kaldık. Bugün de bu kurul olarak hem o konu hem de genel anlamda istişarelerde bulunmak istiyoruz.” Dedi.
ÜNİVERSİTE EVRENSELLİKLE BAŞLAR
Canbolat konuşmasını şöyle sürdürdü; “İnegöl’de bir üniversite kurulmasıyla ilgili iyi niyetli gayretler var fakat metot olarak bizim önerimiz var olan dokuyu görelim, farkına varalım, fakülte ve Meslek Yüksek Okulun durumunu görüp oradan hareketle buradaki akademisyen ve öğrencilerini görüşlerini alıp sorunlarını dinleyelim. Buradan hareketle eğer söyleyeceksek bir üniversite talebinde bulunalım. Bunun başarı şansı daha yüksek olur. Ama bunları yok sayıp ‘üniversite kurmak istiyoruz’ diye yola çıkarsak başarı şansı biraz daha düşük olur. Mevcut yapı ile nasıl bir geri bildirim var, nasıl bir sosyo kültürel ekonomik yapı söz konusu? Öğrenciler ne diyorlar? 28 yabancı öğrencimiz var. Afrika, Orta Asya, Balkanlardan, Somali’den öğrencimiz var. Bu öğrencilerin bakışı nedir? Bunların İnegöl’e katkısı çok olacaktır. Bunların farkına varalım. Bir üniversite evrensellikle başlar. İnegöl’e üniversite kurmak güzel ama bunun altyapısında ne var onu ayrıntılı konuşmamızda fayda var”.
İYİLEŞTİRİLECEK
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Daha önce Başkan Yardımcımızın da olduğu fakülte istişare kurulu, yerleşke istişare kuruluna dönüştü. Burada şehrin dinamiklerini görüyoruz. Buradaki hazirunun tamamının niyeti müstakil bir üniversite olması. Onun için de mevcudun iyileştirilmesi adına bir takım kararlar alınacak. İlgili yerlere iletilmeye çalışılacak.”
ÜNİVERSİTENİN DEĞERİNİ ANLAYAMADIK
Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Belki bizden daha küçük şehirlere göre fakülte ve yüksekokulun değerini anlayamadık. İnegöl’e önemli değerler katacak çalışmalara ben de katılmak istedim. İnanıyorum ki burada alınacak kararlarla daha güzel işler yapılacak.”
BU ŞEHRE ÜNİVERSİTE ŞART
“İnegöl, 2 OSB, 1 ıslah OSB ile daha güzel şeyleri hak ediyor. Eski Diş Hastanesini yıktık hala ne olacağı belli değil. Bir çalışma başlatamadık. Eski binaları döndürmeye çalışıyoruz. Burası artık bir kampus... Arkada da bir kız yurdumuz var. İnşallah belirli program çerçevesinde burada güzelleştirmeler yapılabilir. Bu şehre bir üniversitenin şart olduğu artık ortaya çıkıyor”.
Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.