Bursa bıçağı müzeyle geleceğe taşınacak

03 Ekim 2017 Salı 18:48
Bursa bıçağı müzeyle geleceğe taşınacak

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin en önemli değerlerinden bıçakçılığı ‘tarihçesinden yapılışına kadar’ tüm yönleriyle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla oluşturduğu Bursa Bıçakçılık Müzesi törenle hizmete açıldı. Türkiye’nin kültür tarihine damgasını vuracak müzenin açılışını Bursa Valisi İzzettin Küçük ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen’le birlikte yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, müzecilik alanında 55 kente danışmanlık hizmeti verdiklerini hatırlatarak, “Göreve geldiğimizde 4 olan müze sayısını, Bursa Bıçakçılık Müzesi’yle 18’e taşımanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz hızla devam eden çalışmalarla Bursa’daki müze sayısını 31’e çıkarmak” dedi.

8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa’yı müzeler şehri haline getiriyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ve Vakıf Kültürü Müzesi gibi eserlerle müze sayısını hızla 17’ye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Bursa Bıçakçılık Müzesi’ni de bu kervana ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Vali İzzettin Küçük ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen’le birlikte Valilik binasına 100 metre mesafede bulunan, iki sivil mimarlık örneği binanın restore edilmesiyle oluşan müzenin açılış kurdelesini kesti.

banner380

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, müze açılışında yaptığı konuşmada, 1700 ve 1800’lü yıllara ait 2 yapının ‘sıfırdan düzenlenerek’ Bursa Bıçakçılık Müzesi olarak kent ziyneti haline getirildiğini söyledi. Şehirle özdeşleşmiş, marka haline gelmiş Bursa bıçağının bir vakıf eserinin restore edilerek müzeye dönüştürülmesiyle gelecek kuşaklara tüm yönleriyle birlikte anlatılacağını söyleyen Başkan Altepe, “Bıçakçılığa verdiğimiz önem, geleneksel hale gelen Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’yla başladı. Ardından Orta Asya Türk demir ustalığının ve göçmen kültürünün buluşmasıyla kendi üslubunu edinen Bursa bıçağının hikayesi, Bıçakçılık Müzesi’ne dönüştü” diye konuştu. Tarih ve medeniyet şehri Bursa’nın aynı zamanda sanatkarların da merkezi olduğunu, Bursa denilince Türkiye’de akla ilk olarak el sanatı olan bıçakçılığın geldiğini söyleyen Başkan Altepe, dede ve baba mesleğinin de bıçakçılık olduğunu kaydetti. Kendisinin de okul zamanlarında bıçakçılıkla uğraştığını hatırlatan Başkan Altepe, “Bugün burada bıçakçılığın serüvenin en güzel şekilde anlatılacağı, gerçekten güzel bir müzenin açılışını yapıyoruz. Müzemizde yer alan bıçakçı dükkanlarında ürünün oluşumunu tüm kademeleriyle görebileceksiniz. Farklı yöre örneklerinin bulunduğu kılıç, yatağan ve bıçak gibi kesici ve delici 250 nitelikli eser ile günümüz bıçak sanatının yaklaşık 1000 civarında örneği burada sergileniyor. Eserlerin sayısı gün geçtikçe artacak, her yıl yapılan tasarım yarışması sonucu elde edilen eserler dönüşümlü olarak bu müzede sergilenecek. Buranın yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Bursa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında, Bursa Bıçakçılık Müzesi’nin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Bursa’nın zengin tarihi ve kültürel birikimiyle geleceği şekillendirecek kapasitede olduğunu kaydeden Vali Küçük, kentin müze sayısını 4’ten 18’e taşıyan, bu alandaki hedefini de 31 olarak belirleyen Başkan Altepe’yi kutladı. Vali Küçük, “Bursa, uzun asırlar sanata ve zanaatkara ev sahipliği yapmış bir şehir. Kapalı Çarşı ve Kozahan bunun en büyük şahididir. Bu alanları korumak ve stilize etmek, gelecek nesillere aktarmak yoğun bir emek istiyor. Burada da Başkan Altepe’ye hakkını teslim etmek gerekiyor. Şehirdeki müze sayısı 4’den 18’e çıkmış. Bu gönül adamlığının işidir. Gayretin, ince bir çabanın işidir. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de yaptığı konuşmada, Bursa’nın kültürel anlamda yeni bir fetih yaşadığını ifade etti. Kentte 20’ye yakın müze açarak dünya bilim ve müzecilik tarihine büyük bir armağan verildiğini vurgulayan Sözen, birkaç müzenin daha kurulmasının planlandığını, böylelikle Bursa’nın her köşeden görülebilecek ve yaşanılacak hale geldiğini söyledi. Müzelerin kurulmasıyla geçmişin yaşanılacağı güzel mekanların oluşturulduğunu kaydeden Sözen, “Bursa, bu konuda uluslararası önü sahip. Bugün hangi uluslararası toplantıya giderseniz gidin, Bursa’nın orada saygın bir yeri var. Müzenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Akyiğit de açılışta söz alarak, yapılan yatırım nedeniyle gurur duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Bursa Bıçakçılık Müzesi’ni resmen ziyaretlere açtı. Açılışın ardından Başkan Altepe, protokol üyelerine müzenin iç mekanlarını gezdirdi. Açılışta, Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi sahne alarak gösteri yaptı.

Anahtar Kelimeler:
BursaMüzesiBıçak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<