3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle engelli vatandaşların bazı sorunları da gündeme geliyor. Üçel Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sözer Özbek ve Altunkalp Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayhan Altunsoy, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle, topluma kazandırılmak istenen engelli vatandaşların sorunlarını gündeme getirerek, çözüm önerileri sundular.
ONLARIN VARLIĞI BİZİ RAHATSIZ EDİYOR MU?
Altunkalp Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayhan Altunsoy, “Bir otobüs düşünün engelli bir vatandaş otobüse biniyor. Kart okutması gerekiyor. Ama elleri olmadığından durumunu anlatıyor, yaşanan diyalogu hep birlikte televizyonlarda izledik. Bunlar gibi gün içerisinde ülkemizde belki defaatle yaşanan bir durumdur. Toplu taşıma araçlarını kullanan özel gereksinimli bireyler olmasından ötürü hızla araçlara binemiyorlar. Engelli vatandaş özrünün ona verdiği engelini mi düşünsün, yoksa görevlinin ona bu sebepten ötürü yaptığı ayıba nasıl cevap verebileceğini mi? Bu tür davranışlara hassas duyarlı olan vatandaşlar tepki vermektedir ve üzülmektedirler, ama inanın katı yürekli bu tür insanlar özür dilemekten bile imtina etmektedirler. Bireysel bir tavır olmaktan ziyade, giderek yalnızlaşan ve bencilleşen modern zaman içerisinde insanların topyekûn tavrı olarak belirginleşiyor. Toplum olarak engellileri hayatımızda çevremizde olduğunu kabul edebiliyor muyuz.? Engellilere yönelik toplumsal bilincimiz insana verdiğimiz saygıyı ve hizmeti adaletli olarak hiç ayrım yapmadan engelliye de verebiliyor muyuz? Kısacası onların varlığı bizi rahatsız ediyor mu? Olay bu soruları akla getiriyor.” Dedi.
EMPATİ KURARAK HAYATTAKİ ÖNCELİKLERİN ONLARA VERİLMESİ
Birçok sebeplere bağlı olarak engelli olma halinin insanın her an karşılaşabileceği durumlardan biri olduğuna dikkat çeken Altunsoy, “Sağlık sorunları, sürekli tedaviler problemleri, kişisel bakımları, eğitimleri sorunları, toplumsal baskılar, aile içi sıkıntılar, duyarsız bilinçsiz önyargıyla yaklaşımlar, ailelerin yıllarca belki ömür boyu mücadele edecekleri durumlardır. Engelli bireye sahip olan anne ve baba bu sorunları daha birey dünyaya gelirken yaşamaya başlar. Aileler bireyin her an korunma ve ihtiyacını karşılamak zorundadır. Engelliler duygusal olarak hassastırlar. Engelli olan birey her an o yetersizliğin vermiş olduğu çaresizlikle karşı karşıya kalabilmektedir. Sürekli bakım sürekli takibe ve yardıma ihtiyaç duyabilmektedirler. Özel gereksinimli bu bireyler, çevrelerinde saygı ve değer görmeleri gerekir. Hayatları boyunca başarısızlık yaşamış olmaları; takdir edilmeme fırsat verilmeme nedenleriyle, acınarak veya, hayıflanarak bakılması ve hizmet edilmesi sonucunda özgüven eksikliği, psikolojik sorunlar, davranış problemleri, içine kapanma yada saldırgan davranışlar göstermektedirler. Toplum olarak bu bireylerle empati kurarak hayattaki önceliklerin onlara verilmesi ve hayatlarını kolaylaştıracak işlevlerin yerine getirilmesi önemlidir.” Diye konuştu.
HAYATIMIZDA ONLARADA YER VERMELİYİZ
Şehir hayatında yer alabilmeleri için sosyal ve kamusal alanların bu durma göre düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Altunsoy, “Toplumsal olarakta, özel gereksinimli bu bireylere yönelik kaldırımlarda, yollarda yapılan yürüme şeritlerinin ve rampaların kullanmasını engelleyen tutum ve davranışlardan kaçınmanın insani bir görev olduğu bilincinde olmalıyız. Maddi imkânları zayıf bu bireylerin ve ailelerinin tedavi ve eğitim giderleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır. İnegöl’de faaliyet gösteren kuruluşların ve derneklerin faaliyetleri takdir edilecek durumdadır. Engellilerin sorunlarına sahip çıkarak onların eğitimsel, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda bireylerimize hizmet eden İnegöl Belediyesi, Sivil Toplum kuruluşları, İZED, Eğitim uygulama okulu, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, halk eğitim merkezi, Yenice Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadırlar. İnegöl de, sokak ve caddelerin engelli vatandaşların durumları dikkate alınarak düzenlemeler yapılmaktadır. Yapılan düzenlemelerin amacına ulaşması için toplumsal olarak da bilinçli olup, kullanım alanlarını işgal etmemeliyiz ve engellememeliyiz. Özel gereksinimli bu bireylerin varlığı bir yük ve eziyet olmamalıdır. Onların psikolojik, sosyolojik, ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, hizmet ve tedbirler almalıyız. Toplum olarak empati kurabilmeliyiz. Hayatımızda onlara da yer vermeliyiz” ifadelerini kullandı.
ENGELLİLERİN TEST SORUNU
Uluslararası engelliler gününü kutlayan Üçel Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Sözer Özbek, 2007 yılında çıkan engelliler yasasıyla beraber 80 yılda yapılamayan çalışmaların yapıldığını belirterek, “Engelliye evde bakım, sakatlılık maaşının anlamlı artışı, vergi muafiyeti gibi devrim niteliğinde çalışmalar yapılmıştır. Yerel olarak İnegöl’de ise İnegöl Rehberlik Araştırma merkezi, eğitim uygulama okulları, rehabilitasyon merkezlerinin hizmete açılmasıyla ilçemiz, bir çok ilin önüne geçmiştir. Ancak hala günümüz de bir çok engelli İnegöl Devlet Hastanesinden, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi, Dörtçelik Çocuk hastanesine sevk edilmekte, aileler yılda 4 defa Bursa’daki hastanelere gitmek zorunda kalmakta, ailelerin engelli çocukları için alacağı engellilik testi için süre verilmekte. Aileler bu nedenle sevk zinciri arasında kaybolmakta. Engelli raporu almak için bu süre içerisinde rehabilitasyon merkezlerinden yararlanamamaktadır. Ayrıca diğer engelli haklarından faydalanamamaktadır. Ailelerin bir kısmı ‘biz o raporları almak istemiyoruz. Çok yoruluyoruz. İşlerimizden izin alamıyoruz. Bursa’ya gidemiyoruz’ diyerek engelli çocuklarının eğitimlerine son vermekte kaldığını görmekteyiz. Bu konu çözümsüz değil.” dedi.
3 ÖNERİ
Engelli raporlarını alma da ilk olarak yapılması gereken testin daha kolay bir şekilde halledilmesi noktasında çözüm önerisinde bulunan Özbek, “İnegöl Devlet Hastanesi bünyesi içerisinde bu sorununun halledilmesi. Çok güzel bir hastanemiz var. İnegöl Devlet Hastanesinde görevlendirilecek olan çocuk nöroloji ve çocuk psikiyatristi, ayda bir defa testler için gelebilir. Bu engelli testleri devlet hastanesi bünyesinde yapılabilir. İkinci önerimiz ise; İnegöl Devlet hastanesinde yapılamayan testler nedeniyle Bursa’ya sevk edilen İnegöllü çocuklarımız için öncelik verilebilir. Bursa’ya gidildiği zaman randevu alma süreciyle alakalı bir öncelik sağlanabilir. Üçüncü önerimiz ise; İnegöl Selçuk Teşik Rehberlik Araştırma Merkezi bünyesinde bu testler yapılabilir. Engelli ailelerinin en büyük sıkıntısı budur. Bu konuya da basit çözüm önerileri halledileceğine inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 03.12.2014 18:09