Türkiye genelinde bazı bölgelerde yaşanan şap hastalığı İnegöl’e de sıçradı. İnegöl’e bağlı 3 mahalle de görülen şap hastalığı nedeniyle İnegöl hayvan pazarı 3 hafta boyunca kapatıldı. 18 bin 500 büyükbaşı hayvanın yetiştirildiği İnegöl’ün 3 mahallesinde görülen şap hastalığı nedeniyle İlçe Hayvan sağlık zabıtası komisyonu İnegöl hayvan pazarının 3 -24 Aralık tarihleri arasında kapalı tutulmasına karar verdi. 3 mahalledeki hayvanlar karantina altına alındı.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi Şaban Çetizli, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mesut Karıman’dan oluşan komisyon İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde bir araya gelerek kararı açıkladılar.
3 MAHALLE DE ŞAP VAR
Açıklama yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, "İlçe Hayvan sağlık zabıtası komisyonu olarak burada İnegöl ilçemizde vuku bulan şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla alınan komisyon kararını duyurmak için toplandık. İnegöl geçiş güzergâhında. Her ne kadar biz şap aşısını ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki defa uygulasak da bazı mihraklarda eksik olan veya geçiş güzergâhında olduğundan, sevkiyatın yoğun olmasından mütevellit ister istemez hayvanlar şap hastalığına açık. Dolayısıyla böyle bir duyum aldık ve yapılan kontrollerde ilgili kurumlarla beraber hayvan pazarımızı 3 hafta süreyle hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kapatma kararı aldık. Hayvan pazarını bugün itibariyle 3.12.2015 tarihinden 24.12.2015 tarihine kadar kapatmış bulunuyoruz. Buradaki amaç genel itibariyle birkaç yerde olan salgının yayılmasını önlemek. Şuanda Alibeyköy, Hamitabat ve Konurlar köyünde var. Dolayısıyla şap hastalığı bir hayvanda olsa bile veya böyle bir tespit olduğunda mutlaka tedbir alıp kordon oluşturmak zorundayız. Herhangi bir mağduriyetin oluşması mümkün değil. Bu üreticilerimizin menfaati için alınmış bir karardır. Hastalığın görüldüğü işletmeler karantina altında. Ayrıca kordonu da genişlettik. Nokta kadar bir risk varsa önlem alıyoruz" dedi.
BURSA HAYVAN PAZARI KAPATILMALI
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi Şaban Çetizli ise "Zamanında müdahale ve erken teşhis yapılmıştır. Bu şap hastalığı 15 günde ortaya çıkmadı. Biz Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak Türkiye genelinde yaptığımız çalışmada önce Hatay bölgesinde, Antep’te, Van’da ve Kars’ta olduğunu tespit ettik. Eylül ayı sonunda görüldü bu hastalık. Çok şükür 4 yıldır ülkemizde böyle bir hastalık yoktu. Ancak her nedense bu yıl hızlı bir şekilde Suriye hattından gelen hayvanlardan kaynaklandığını gördük. Tedbirler hızlı bir şekilde alınmıştır. Ancak ilçelerdeki hayvan pazarlarının kapatılmasıyla bu işin çözüleceğini zannetmiyorum. İlçe pazarı kapatılıyor ama Bursa merkez kapanmıyor. Ana merkezin kapanması gerekiyor. Bu da bir eksikliktir. Buradaki hayvanları Bursa’da pazarlamaya çalışıyorlar. Bunun da tedbirlerinin alınması gerekiyor” dedi.
Son Güncelleme: 01.12.2015 13:07