İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Bayramı nedeniyle İnegöl'de görev yapan yerel ve ulusal gazete temsilcileri ile kahvaltı programında bir araya geldi.
Düzenlenen programa İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İnegöl'de görev yapan yerel ve ulusal gazete temsilcileri katıldı.
Düzenlenen kahvaltı programının ardından açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Gazeteciler ile ilgili 3 ayrı tarih var. Bunlardan biri 21 Ekim tarihi. Öncelikle Gazeteciler Bayramınız kutlu olsun. Cenabı Allah bu görevi sağlık ve sıhhatle yapmayı nasip etsin. Gazetecilik zor bir meslek ve zanaat. Allah yardımcınız olsun. 21 Ekim 1860, ilk özel gazetenin çıkarıldığı tarih. Bugünde Bayram olarak ilan edilmiş. Bizde hem kahvaltıda bir araya gelelim istedik. Arkadaşlar mobilya fuarımız başladı biliyorsunuz. Beraberinde, 3 gün öncesinde de Ertuğrul Gazi Mobilyacılar Caddesi'nde bir mobilya festivali söz konusuydu. İlk olmasına rağmen sayın Başbakan Yardımcımızın katılımı ve canlı yayınla Mobilyayı İnegöl'den alın söylemi bize güç verdi açıkçası. Festivaller ve fuarlar bazen daha geniş kitlelere açılmak için, bazende sıkınıtlı sektörlerin önünü açmak için yapılır. Hepsi sektörün menfaatine olan durumdur. Allah'a şükür türlü sıkıntıların olduğu dönemde bunlar sektör temsilcilerine bir açılış sağlayacaktır. Ben her fuarda 2. günden itibare esnaf arkadaşları arayıp soruyorum ve genel anlamda olumlu şeyler duyuyorum. Dolayısıyla fuarın her halükarda, sektöre fayda sağlayacağını ifade ediyorlar. Yine önemli bir gelişme, oylattaki yeşil enerji pojemiz. Atık Termal suyun düşüşünden istifade ederek enerji üretmek, ısısını alıp oylatı ısıtmak projesi kurulun dikkati çekmiş, hocalarımız sizi kutluyoruz dediler. Bende proje ile ilgili tüm detayları anlattım. Bu projenin oylata getirisi 400-450 Bin TL civarında ki, bu sistemin kendini 3-3.5 yıl içinde amorti etmesidir. Sistemin sağlıklı ve işler durumda olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.
İnegöl Belediyesi'nin tarım sektörü ile ilgili çalışmalarından bahseden Aktaş, "Arkadaşlar tarım fuarını bitirdik kısa süre önce, onunla ilgilide söylemler oldu. Akabinde Bursa Tarım Fuarı vardı. Özellikle gittim orada İnegöl'den katılan 10 üretici firmamızı ve 5 ekipman satan firmamız ile hasbıhal ettik. Dönem itibariyle sıkıntılı olduğunu ama herzeye rağmen yeni müşteriler edindiklerini söylediler. İnşallah ihracat konusunda ilk siparişimi aldık Suudi Arabistan ve Sudan'dan. Tarımda da ciddi açılımlara ihtiyacımız oldu. Bu arada gıda yem kontrol estütüsü ile çok değerli müdürümüz ile ortak bir proje çalışıyoruz. Yaklaşık 1 milyon TL'lik bir proje. Amacı ise tarımda ihracaat ile ilgili teknikleri öğretmek ve destek almak. Avrupa Birliği destekli bir proje. Çok kısa bir zaman içerisinde çok ciddi sonuçlar vereceğini ve açıkçası tarım sektörünün İnegöl'de ciddi rakamlara imza atacağını düşünüyorum. Tarım ve Turizm bizim yeni yüzümüz. Şuan ekonomik katma değer olarak diğer sektörler kadar etkilemiyor olabilir. Nasip olursa Bursa Turizm tanıtma platformunu Pazartesi burada ağırlıyoruz. Yemek ve istişare toplantımız var. İnegöl'ü artık daha fazla anlatıp, 100'leri değil 1000leri ağırlamamız lazım. Özellikle DOSTUM başlığı altında binlerce insanı burada ağırlayarak inşallah güzel işlerin yapılmasına öncülük eder. Yeni belediyecilik anlayışı da bunu gerektiriyor" dedi.
"Devam eden projelerimiz var" diyerek konuşmasını sürdüren Aktaş, "Allah'a hamdolsun İnegöl Belediyesi, özellikle dönemim içerisinde projelerini çok önemseyen ve bunu da ortaya koyduğu seçim beyannameleri ile takipçisi olan, ince ince hesaplarını yapan ve önemli işlere imza atan bir kuruluş. Şekibe İnsel Doğal Yaşam Çiftliğimiz %90'larda Kasım başı gibi açacağız. Ay Çiçeği Masal Köyü Parkımız artık bitti, oda Ekim sonu yada Kasım başı gibi açılacak. Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezimiz %85 oranda. Sayın Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Onun destekleri ile 580 Bin TL civarında Orman ve Su İşleri Bakanlığından destek aldık. Akhisar-Huzur Mahallesi kapalı pazaryerimiz %50'lerde. Mehmet Çıracı Katlı Otoparkımız bitti. Mahalle Konağı restorasyonumuz yine son aşamalarda. DOSTUM Kamp Eğitim Merkezi 1 ay içinde bitecek. Üniversite Bahçemizi düzenledik, çok teşekkür ediyorum başta İTSO olmak üzere destek verenlere. Kemal Özkan parkımız henüz yeni başladı ama o bölge çok ciddi bir değişime uğrayacak. Cerrah Meydan parkımızda aynı şekilde devam ediyor. Daha önceden açtığımız ürün toplama merkezi derken diğer projelere çok fazla girmiyorum. Tecrübeli bir ekibimiz var,arkadaşlarımız çok sıkı takibini yapıyor. Elde ki kaynakları da maksimum verimlilik ile kullanıyoruz ne bir müteahhit ne bir çalışanımıza mahcup olmuyoruz .İnegöl Belediyesi doğumda ölüme kadar dokunulması gereken her alana dokunuyor. Çok başarılı ve çok güçlü bir belediye var. İnşallah yeni hizmet binamız ile birlikte bu kurumsallığımızı net bir şekilde ortaya koyacağız. Bu arada yazılım programımızı değiştiriyoruz. Yeni bina ile beraber muhteşem bir çıkış yapacağız. Vatandaşın belediyeye gelmeden yapacağı işlemler, belediyenin kaçak ve kayıpların önüne geçen mükemmel bir sistemi orada hayata geçireceğiz. Genel anlamda, çalışmalarımız ile ilgil bir motivasyon problemimiz yok. İnşallah son 1.5 yıllık süreçte yapacağımız çalışmalar, hem mali açısından hem diğer yönlerden taviz vermeden süreci hayırlısı ile tamamlamayı cenabı Allah bizlere nasip etsin. Sizlerde bizleri takip ediyorsunuz, yazılarınız ile destek veriyorsunuz, yeri geliyor eleştiriyorsunuz. Şunu ifade etmek istiyorum, teknolojinin çıldırdığı bir dönemde, sosyal medya marifeti ile artık hiç bir şey gizli değil. Tabii bu arada dönem dönem fütursuzca, aslı astarı olmayan, kırıcı ve ahlaki değerlere sığmayan paylaşım ve yaklaşımları da görüyoruz. Yazdığı, kişinin kendisini bağlar. Bu dünyanın öbür dünyası da var. Rabbim karşısında hesap veremeyeceğiz bir suçla çıkarmasın. Özellikle Gazeteciler Bayramı'nı vesile kılarak bir araya gelmek istedim. Dönem dönem şaka takılıyoruz, bir birimize nazirelerde bulunuyoruz, sizlerin önemli bir toplumsal görevi yerine getirdiğinizi, iyi niyetle ve samimiyet ile yapılan eleştirilerinde bizim için övgülerden çok daha kayda değer olduğunu da belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanlığına isminin geçtiğine ilişkin soruları yanıtlayana Aktaş, "Arkadaşlar, sayın genel başkanımız ve Cumhurbaşkanımızın, parti üst yönetimimizin yaptığı değerlendirmeler var. AK Parti bir anket ve araştırma partisi. Kamuoyunu iyi araştıran bir parti. Buna dair tedbirlerini alan bir parti. Bu veriler benim elimde yok. Kendi belediyemiz ile ilgili var. Arkadaşlar AK Parti bu işi o kadar bilimsel yapıyor ki, bizim bütün bütçelerimiz kuruş kuruşuna yazılıyor ve genel başkan yardımcımız bizzat konular ile ilgili uyarılarda yada övgülerde bulunuyor. Ben işin Büyükşehir ile ilgili verileri bilmiyorum. Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde genel merkezimizin, genel başkanımızın aldığı kararları tartışmak benim haddime değil. Genel anlamda bir yere yapıştırılmak, uygun bulunmak güzel bir şey ama AK Parti bu süreçlerin tamamını kavga gürültü yapmadan, prosedür neyi gerektiriyorsa yapıyor. Bu hamlelerin hepsi gelecek adına daha iyi olması, 16 yaşını tamamlamış bir AK Parti'nin takdir edersiniz ki belirli bir revizyonları ve sıçraması gerektiğini genel başkanımız biliyor. Belirli düşüş ve kayıp,kaçakları engellemek adına. Konu çok hassas bir konu benim çok yorum yapmamı gerektirecek bir konu değil . Biz gecemizi,gündüzümüzü işimizle alakalı seferber etmişiz. Seçilmiş İnegöl Belediye başkanıyız, görevimi tamladığımda İnegöl'de en uzun süre belediye başkanlığı yapmış olacağım .Rabbim hayırlısıyla bu görevleri yapmayı ve bu gemiyi limana sağlıklı bir şekilde yanaştırmayı nasip etsin. Her şeyin sonunun hayırlı olmasının çok önemli olduğu ifade etmek istiyorum, hayırlısı ile inşallah bir gün bu işleri noktalayarak birilerine devretmeyi cenabı Allah bizlere nasip eder" ifadelerini kullandı.
Kentsel dönüşümün gerekli olduğunu vurgulayan Aktaş, "Kentsel dönüşüm çok konuşulan bir konu. Bursa'da konuşuyor, İnegöl'de konuşuyor ama konuşmak önemli değil, icraat önemli. Ortada bir vaka var, işin bir vatandaş,bir kamu birde müteahhit boyutu var. Siz 150 daire inşaatı yıkıp yerine 450 daireyi izin veriyorsanız bunun adı yenilenme gibi gözükebilir ama bu o şehri felç etmektir. Bu değişimi ve dönüşümü sağlıklı yapmak lazım. Bizde her ne kadar birileri kabul etmese de, Bursa'dan İnegöl'e şehrin girişinde yapılan Batıkent bir kentsel dönüşümdür. Orada fabrikaları yıktık çevre yolu açtık ve oradaki boş alanlar birleştirilerek kentsel dönüşüm yapıldı. Şuan meclisten geçen hastane karşısında kentsel dönüşüm var. Hamidiye ve Mahmudiye Mahallelerinde parsel bazlı kentsel dönüşümler var. Ama bizim esas arzu ettiğimiz ada bazlı kentsel dönüşümler. Allah'a hamd olsun vitrin anlamında güzel bir şehiriz. Belirli bölgelerimiz artık eskimeye yüz tuttu. Bunlardan biride eski Hayvan Pazarı dediğimiz bölge. Hala çok dolu olduğu için ki o gün %83 hayır denilmesini de buna bağlıyorum. Sanayinin dışa taşınması gerektiğinden dolayı yakın zamanda orada da bir kentsel dönüşüm olacağına inanıyorum. İnegöl bundan sonraki süreçte yeni İnegöl'e geçmeye başlıyor" diye konuştu.
Bursa Valisi İzettin Küçük'ün yeni fuar alanı ile ilgili konuşmasının sorulması üzerine Aktaş, "Ben devletin koskoca valisi ile ilgili konuşmak haddime değil. Vali beyin kendi kanaati. Bursa'da ki ticaret odası özellikle onların yaklaşımının ne olacağını bilmiyorum. Ama bir İnegöllü olarak ben bundan keyif alıyorum. Bu manada ben genel bir karar olduğunu zannetmiyorum. Bu mesele İnegöl meselesi değil,memleket meselesi. Öncelikle fuar ile ilgili çalışmalar tamamlanırsa ondan sonraki süreçte daha modern bir alanda kullanılacağını düşünüyorum. Fuar ile ilgili biz yaklaşık 80 bin dönüm alanı verdik, su parası denebilecek bir rakamla bir yerin tahsisini gerçekleştirdik. Mevcut yerinde süresini uzattık 3 sene boyunca. Sizler bilmiyorsunuz ama birileri kendince benim sanki fuarla alakalı farklı niyetlerim varmış gibi tavır sergiliyorlar. Ben mobilyacının önünü açmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, bundan sonrada yapacağız. Bireysel olarak sorulduğunda bu konular ile ilgili görüşlerimi belirtiyorum. Herhangi bir firmaya ortaklığım yok ama ben bir mobilyacıyım,yıllarca bu işi yaptım. İnegöl'ün artık 364 gün fuar olduğunu herkesin kafasına yerleştirmesi lazım. İnegöl'ün ben bir kaç bina ile sektörün kısıtlanacağını zannetmiyorum. Bizim Turzim ile ilgili yaptığımız çalışmaların en çok faydasını göreceği yer mobilya sektörüdür" dedi.
İnegöl'de yaşayan vatandaşlar tarafından tepkilere neden olan İshakpaşa Camii çevresine ki çalışmalar ile ilgili soruları yanıtlayan Aktaş, "Her camiinin bahçesinde tuvalet vardır. Ama İshakpaşa Cami'nin yanında bir tuvalet yanlıştır. Amacım burada Recep Altepe başkanımızı veya ekipteki arkadaşlarımızı eleştirmek değil. Vatandaşımızın bu konudaki tepkilerini bizde mümkün olduğu kadar ilgililere ilettik. Gönlüm müsterih.Proje, koruma kurulu tarafından geçmiş bir proje, koruma kurulunu anlamakta güçlük çekiyorum. Ben 2 tanede kapalı mekanı kaldırtırdım bu arada, detayları önemli değil fazla. Birileri kendisine yönelik yapılmış olarak algılayabilir. Bu eleştiriler çerçevesine konuyu biz Recep başkanımıza ilettik, ekibi tekrar gönderdiler. Son toplantıda ben biraz sert dille konuştum. Eleştiri alıyoruz, çok güzel bir çalışma. Özellikle cami yanındaki tuvalet,yeşil alanın azaltılması ve çalışmanın uzaması tepki aldı. Bir an önce oraların toparlanması lazım. Basit bir çalışma değil. Bu noktada her yapılanda eksikler olur, bu projeye sahip çıkmak bizim için sevindirici. Eğer yanlış bir şey varsa vatandaş söylemleri ile dile getiriyor. Ama şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, tepkilerimizi özellikle tuvalet ile ilgili dile getirmiştik" şeklinde konuştu.