İnegöl Belediyesinin, merkezdeki yapılaşmanın önüne geçerek, İnegöl´ü Akhisar mahallesi, Karalar ve Şehitler mahallesi sınırlarındaki alana yayma amacıyla hayata geçirmek istediği “Yeni İnegöl Projesi” kapsamında bu bölgedeki araziler imara açılırken, yapılan spekülasyonlar arsa fiyatlarını uçurdu. Müteahhit eliyle şuana kadar o bölgeye değer katacak bir proje hayat bulmazken, arsalar al-sat yöntemi ile birilerini zengin ediyor.
TEK BİR TUĞLA KOYMADAN
İnegöl´ün yoğun göç alması dolayısıyla zaman zaman problemlerde oluşurken, o problemlerden bir tanesi de konut ihtiyacı. İnegöl merkezinde yeni arsa üretme imkanı olmamasından dolayı İnegöl Belediyesi “Yeni İnegöl” projesi adı altında Akhisar, Karalar ve Şehitler mahallesi üçgenindeki arazileri imara açarak yeni yapılaşmanın bu bölgeye kaymasını planladı.
Hem gelişen sanayi ve artan nüfusun ihtiyaçları hem de tarım alanlarının hızla talan edilmesine engel olmak için, üç ayrı proje ile kentin uzun vadeli planları çizilirken, Türkiye´nin önemli sanayi merkezlerinden birisi ve mobilya sektörünün merkezi olan İnegöl´de bazı fırsatçılar yeni İnegöl bölgesinde İnegöl´e değer katacak projeler üretmek yerine, arsa alım-satımları ile para kazanma yolun tercih ediyor.
AL-SAT YAPAN KÖŞE OLDU, KONUT YAPAN YOK
İnegöl´ün yeni büyüme alana olarak açıklanan Yeni İnegöl bölgesinde arsa fiyatları durmadan yükselirken, henüz ticari bir konut projesi hayat bulmuş değil. İnegöl´ün artan nüfus yükü düşünülerek, yeni imar alanı olarak belirlenen Yeni İnegöl bölgesinde arsalar sürekli fiyat artışından kaynaklanan kârlılık sebebi ile 2 hatta 3 kez el değiştirirken, henüz bir ticari konut projesi temeli atılmış değil. Özellikle son 3 yıldır, Yeni İnegöl Bölgesindeki arsalar yüksek fiyatlarına rağmen, ileriye dönük yatırım amaçlı tercih ediliyor. İnegöl merkez ve Alanyurt bölgesindeki ticari konut alanlarının neredeyse tükenmesine rağmen, Yeni İnegöl Bölgesinde inşaat sektörü hareketliliği bir türlü başlayamadı. Son tüketici olarak yüksek fiyatla arsa alan ve birikimlerini değerlendirmek isteyen vatandaşlar ise, inşaatların başlayacağı günü umutla bekliyor. Bu yılda inşaat sektörü için en hareketi zaman olan yaz ayları sona ererken, yatırımcılar için umutlar başka bahara kaldı.
İnşaat yapacak arsa bulamayan müteahhitler ise, yeni projeler üretmek yerine tercihlerini İnegöl merkezde bulunan eski yapıları yıkıp, yenisini yapmaktan yana kullanırken, Yeni İnegöl bölgesi için proje satışı yapan yok. Henüz bir ticari konut projesi olmamasına rağmen arsa fiyatlarının sürekli yükselmesi ise al-sat yapanlara kazandırmaya devam ediyor.
BELEDİYE GEREĞİNİ YAPIYOR, MÜTEAHHİTLERİ BEKLİYORUZ
Akhisar Mahallesi Muhtarı Metin Kelebek, “2014 seçimlerinde göreve gelmiştik. Daha önce de yeni İnegöl bölgesinde uygulanan proje ile TOKİ konutları meydana gelmişti. TOKİ bölgesi geçtiğimiz yılda da Baykoca ismini alarak ayrı bir mahalle oldu. Akhisar´ın arazisinin geneli imara açıldı. Fakat burada imara açılan yerler devamlı ticari anlamda el değiştirmekte, yapılanma meydana gelmemektedir. Bizim temennimiz bu imara açık olan arazilerde bir an evvel yapılaşma meydana gelmesi, nüfusunda burada artmasını talep ediyoruz. İnegölspor tesislerimizin bu bölgede yapılması, her iki mahallenin hizmet alabileceği kapalı Pazar alanı projesi de var. Bu anlamda belediyenin ve devletin gerekli sosyal tesisleri yapmasına rağmen nüfusun biraz daha artmasını istiyoruz” dedi.
MÜTEAHHİTLERE ÇAĞRI
İmara açılması nedeniyle arazilerin oldukça değerlendiğini aktaran Kelebek, “Arazi fiyatları artıyor ama fiyatlarda bir nokta da şişip kalıyor. Ama burada yapılaşma meydana gelirse kaliteli bir yaşam meydana gelecek. Akhisar mahallesinin nüfusu şunda 10 bini geçti. Eğer inşaat anlamında yapılaşma başlarsa nüfus çok ve çok artar. Yanılmıyorsam yeni İnegöl bölgesi projesinin nüfusu 150 bin diye biliyorum. Ama maalesef şuanda iki mahallenin toplamı 20 bine yakın bir nüfus” dedi.
NÜFUS YAVAŞ ARTIYOR
Baykoca Mahallesi Muhtarı Recep Kelebek ise, “Nüfusun artmasının eksikleri var. Yeni İnegöl projesinde yapılaşmanın durduğunu gördük. Tarlaların arsaya dönüşmesinden kaynaklanan bir ticari mantık var. Burada İnegöl Belediyesi ve Başkanımız Alinur Aktaş´ın birçok gayretini gördüm ve yaşadım. Yeni İnegöl projesinin oluşmasında Belediye Başkanımızın büyük emeğinin geçtiğini biliyorum. Baykoca mahallesi çok yavaş gelişiyor. Birinci ve ikinci etabımız bitti. Şuan ki nüfusumuz 6 bin 500” dedi.
3. ETABA TALEP VAR
TOKİ 3. etap taleplerinin olduğunu aktaran Kelebek, “Ev sıkıntısı var, talep oldukça fazla. Burada ne kiralık nede satılık ev kaldı. Ciddi bir sıkıntı var. TOKİ´nin 3. ve 4. Etap çalışmalarına yönelik talepler var” diye konuştu.
MÜTEAHHİTLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
150 bin nüfuslu Yeni İnegöl Projesine müteahhitlerinde destek vermesi gerektiğinin altını çizen Kelebek, “Müteahhitler burada yapılaşmayı sağlarsa, talebin hızlı bir şekilde artacağını düşünüyorum. İnegölspor tesisleri yapılıyor. Sağlık ocağımız, okullarımız var. Sosyal donatı alanlarımız da var. Belediyemizin hizmetlerinde ve devletin hizmetlerinde bir eksiklik görmüyorum. Müteahhitlerinde bu konuya el atıp, Yeni İnegöl Projesinin daha hızlı bir şekilde gelişmesine katkılarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 28.10.2016 11:20