Mobilya ve köfte şehri olduğu kadar verimli toprakları ile meyvecilikte de öne çıkan İnegöl´de üretilen armut hasadı başladı. Rekoltenin düşüklüğünden yakınan çiftçi, fiyatlardan memnun.
İnegöl´den Türkiye´nin çeşitli illerine gönderilen Santa Maria cinsi armudun hasadı başladı. Çeltikçi mahallesinde bin dönümlük alanda üretimi yapılan armut üreticiyi sevindirdi. Çeltikçi Mahallesi Muhtarı ve armut üreticisi Rıdvan Uslu, rekoltenin bu sene az olduğunu fakat fiyatların sevindirici olduğuna dikkat çekti.
KALİTE ÇOK İYİ
Mobilyada olduğu gibi İnegöl´ün meyvecilikte de öne çıkan bir yerleşim birimi olduğunu belirten Çeltikçi Mahallesi Muhtarı ve armut üreticisi Rıdvan Uslu, “Çeltikçi mahallemizde kiraz hasadımızın ardından armut hasadımız başladı. Yaşanan soğuk havalar nedeniyle bu sene rekoltemiz düştü. Geçen seneye kadar 50 ton armut toplayan bir çiftçimiz, bu hasat döneminde 30 tonda kaldı. Soğuk havalar rekoltemizi düşürdü. Baharda yağışların yoğun olması bazı yerlerde lekeler oluşturdu. Fakat bu sene kalite konusunda üst düzeydeyiz” dedi.
FİYATLAR SEVİNDİRİCİ
Rekoltenin üzdüğünü fakat fiyatların çiftçinin yüzünü güldürdüğünün altını çizen Uslu, “Fiyatlar çok iyi. Kilosu 1.5 ila 2 lira arasında alınıyor. Verim düşüklüğü ilaç, gübre ve mazot parasını ancak karşılar gibi duruyor. Geçen seneye kadar 15 tonun üzerinde verim aldığım bahçemden bu hasat döneminde 5 ton civarında ancak verim alabildim. Rekolte konusunda yüzde 50 oranında bir düşüş söz konusu. Buna da şükürler olsun. Çiftçiler olarak şükretmesini bilen insanlarız” diye konuştu.
REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ
Çeltikçi mahallesinde bin dönüme yakın alanda armut üretiminin yapıldığını belirten Uslu, “500 ton civarında rekolte beklentimiz var. Tabi bu da çiftçi için bir büyük kayıp demektir. Deveci armutlarımız da yetişiyor. Deveci cinsi armutların hasadı da Ekim ayında başlar” şeklinde konuştu.
DARBE GİRİŞİMİ MEYVECİLERİ ETKİLEDİ
Darbe girişiminin çiftçileri de olumsuz etkilediğini savunan Muhtar Uslu, “Topladığımız armutları tüccarlara satarken sıkıntı yaşıyoruz. Tüccarlarda bu olaylardan dolayı isteksiz alım yapıyorlar. Daha önce isteklilerdi ama bu 11 günlük süre içerisinde biraz çekiniyorlar” ifadelerini kullandı.
GÜNDÜZ TARLADA GECE DEMOKRASİ NÖBETİNDE
Son olarak Muhtar Uslu, “Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Türkiye olarak çok şeyler geçti başımızdan. İnşallah Cumhurbaşkanımız başımızda olduğu sürece bu sıkıntıları atlatırız. Demokrasi nöbetlerimizi tutmaya devam edeceğiz. Gündüz tarlada ürünlerimizi topluyoruz, gece de meydanlarda nöbetimizi tutuyoruz. Bu topraklar, bu devlet bizim. Bu toprakları bizim atalarımız çok zahmetle almışlar. Parti, insan ayırmaksızın toprağımıza sahip çıkmak zorundayız” dedi.
EDEBEYDE REKOLTE DÜŞTÜ
Edebey Mahallesi Muhtarı ve armut üreticisi Resül Kayman ise, armutta rekoltenin Edebey mahallesinde yüzde 30´ler seviyesine kadar düştüğünü belirterek, ürünlerin kaliteli olduğunu ifade etti. Geçen yıl 10 bin ton ürün hasadı yaptıklarını aktaran Kayman, bu yıl ise 3 bin ton rekolte beklentilerinin olduğunu sözlerine ekledi.
Son Güncelleme: 26.07.2016 20:20