Bursa Tabip Odası: Hava kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor

21 Nisan 2017 Cuma 09:53 2017-04-21 09:57:50
Bursa Tabip Odası: Hava kirliliği insan sağlığını tehdit ediyor

 Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye´nin Muş´tan sonra havası en kirli ikinci ilinin Bursa olduğunu ifade ederek, “Partiküler madde konusunda özellikle İnegöl risk altında. İnegöl ve Kestel´de kükürt kirliliği gözleniyor” dedi.

banner380
Çevre Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 80´i kalp hastalıkları ve felç, yüzde 20´si ise solunum hastalıkları ve kansere bağlanmaktadır. Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30 temel kirletici var. Partiküler maddeler, gaz formundakiler dioksin, furan gibi kalıcı organik kirleticiler, kurşun, civa, arsenik gibi kimyasal maddeler bunların arasında en tehlikeli olanları” dedi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ SINIR DEĞERLERİNİN 5 KAT ÜSTÜNDE

Pala, “Ağır sanayinin kıskacı altında bulunan Bursa´da PM10 değerleri Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinin 5 kat üstünde. Partiküler madde konusunda özellikle İnegöl risk altında. İnegöl ve Kestel´de kükürt kirliliği gözleniyor. Kentin tamamında çok yüksek partiküler madde kirliliği gözleniyor. Azot oksit kirliliği de yine Bursa´da risk oluşturacak düzeydedir. Yüksek kirlilik ilimizde gerçekleştiği halde buna karşı bir eylem planının yürürlüğe geçmemiş olması insanlarımızın erken ölmesine neden olacak bir etkendir. Ulusal sınır değerinin 2, Dünya Sağlık Örgütü değerinin 5 katı üzerinde bir kirlilik var. Türkiye´nin Muş´tan sonra en kirli kenti Bursa´dır. Başta çocuklar olmak üzere bu kentte yaşayanların erken ölmelerine kimsenin seyirci kalmaması gerekir"  dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Çözüm önerilerini de sıralayan Pala, “Endüstriden kaynaklanan kirliliği izlemek için organize sanayi bölgelerinin çevresine yeni istasyonlar kurulmalı. Ölçüm istasyonlarında tümünde temel kirleticiler ölçülmeli. Havayı kirleten endüstri tesisleri etkin bir biçimde izlenmeli ve bu konuda kamuoyu bilgilendirilmeli. Havayı kirleten endüstri tesisleri caydırıcı biçimde cezalandırılmalı. Yeni kirletici kaynaklarına izin verilmemeli. DOSAB kömürlü termik santrali, Bursa Çimento´nun kapasite artırımı, yeni çimento fabrikaları ve atık yakma tesisleri bu kirliliği artıracak yatırımlardan vazgeçilmeli. Evsel ısınma amaçlı kömür yakılması önlenmeli. Trafikten kaynaklanan kirliliği azaltmak ve önlemek için toplu ulaşım yaygınlaştırılmalı. Araç emisyonları etkin bir biçimde denetlenmeli, sağlıklı kent planlama ilkeleri benimsenmeli" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 21.04.2017 09:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<