Çifçilere özel panel

12 Eylül 2017 Salı 18:50
Çifçilere özel panel


İNTARF 2017 Tarım Fuarı’nın ikinci gününde çiftçilere yönelik düzenlenen “İnegöl’de Tarım Ürünleri İhracatı” panelinin konuşmacıları İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziraat Mühendisi İbrahim Ekren ve Uludağ Üniversitesi Uluslararası Ticaret Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Osman Barbaros Kemer oldu.

banner380

İnegöl’de tarımsal ihracatın geliştirilme yolları, tarıma dayalı sanayi, İnegöl tarımında markalaşma, İnegöl’ün tarımsal ürün pazarlamadaki sorunlarının konuşulduğu panele üreticilerin de ilgisi yoğun oldu.

“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ PAZARLAMA”
Panelde ilk konuşmacı olarak İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren söz aldı. İnegöl’de tarımsal üretimin özellikle meyve üreticiliği ağırlıklı olduğunun altını çizerek sözlerine başlayan Ekren; “İnegöl’ümüz meyve yetiştiriciliği konusunda çok üst düzeyde özellikle Armut, Elma, Şeftali, Kiraz ve son dönemlerde Çilekle beraber meyvecilik konusunda çok ileri yerlere ulaşmış durumda. İnegöl olarak üretim adına hiçbir sıkıntımız yok. Her ürünü en iyi, en iyi kaliteli bir şekilde üretiyoruz. En büyük sıkıntımız pazarlama eksiğimiz” dedi.

İnegöl Belediyesi, Ziraat odası, akademisyenler ve STK’lar işbirliğiyle tarım ürünlerindeki pazarlama sorunun çözüme ulaşacağına inandıklarını dile getiren Ekren; bu konuyu en kısa zamanda çözüme kavuşturup çiftçimize en iyi kazancı en iyi getiriyi sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

İnegöl’de kaliteli tarım ürünleri üretildiğini vurgulayan Ekren; “Dünyamızın gıda tüketim alışkanlıkları değişmekte malumunuz tarım sektöründe kaliteli ürün yetiştirebilmek için aşırı derecede kimyasal kullanmamız gerekiyor. Bizim bu kimyasalları en aza indirip daha doğal, insan sağlığına daha az etki edebilecek ürünler konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak önümüzdeki sezonda bu konuyla alakalı olarak eğitim çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz” şeklinde konuştu.

SANAYİ ve TARIM BİRLİKTE İLERLEMELİ
Panelin ikinci bölümünde ise Uludağ Üniversitesi Uluslararası Ticaret Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Osman Barbaros Kemer konuşmacı olarak söz aldı. Konuşmasına ülkemizdeki iktisadi gelişme yolları ile Dünya ülkelerinin iktisadi gelişme yolları arasındaki farklılıkları değerlendirerek başlayan Kemer; “Hiçbir ülke tarım sektörünü geliştirmeden iktisadi kalkınmasını başaramaz. Bugün Amerika Birleşik Devletlerine baktığımızda bir sanayi ülkesi değildir. İleri tarım ülkesidir. İleri tarım ülkesi demek, tarımsal teknolojiyi uygulayarak verimliliği maksimum seviyelere çıkarmak demektir. Tarımsal teknoloji nerde üretiliyor? Sanayi sektöründe. Demek ki sanayi ve tarım birlikteliği tartışmasız günümüzün iktisadi kalkınma gerçeğidir” dedi.

Türkiye’nin kalkınma politikalarından da bahseden Kemer, sanayi yoluyla büyüme ve tarıma dayalı sanayileşme gibi pek çok konunun ülkemizde geçirdiği süreçleri değerlendirdi.

“Günümüzde Türkiye toplam ihracatının %85 fazlasını sanayi ürünleri, %15’ini ise işlenmemiş tarım ürünleri ve madencilik ihracatı oluşturuyor” diyen Kemer, İnegöl’ün ihracattaki başarılarına dikkat çekerek, bu başarının tarımsal ürünlerde de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

İNEGÖL’ÜN TARIM ÜRÜNLERİ TANINMIYOR
Konuşmasının son bölümünde tarımda markalaşma sorunlarına değinen Doçent Doktor Kemer; “Bursa yöresinde yetiştirilen elmanın %25, armudun %30 şeftalinin ise %40 İnegöl’de üretiliyor. Bursa pazarlarında İnegöl ürünleri satılıyor fakat satılan ürünler İnegöl ismiyle satılmıyor. Bu küçük örnekten de anlayacağımız üzere markalaşma konusunda yapacak çok işimiz var. İlk etapta Türkiye’nin dört bir köşesinde İnegöl şeftalisini, armudunu, elmasını tanınır hale getirmek ardından ise bu tanıtımı uluslararası düzeye taşımak en büyük gayemiz olmalı ” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<