İnegöl Belediyesi, endüstriyel atıkların gelişi güzel bertarafını önlemek ve yaşanacak çevre probleminin önüne geçebilmek amacıyla Zabıta Müdürlüğü bünyesinde yeni bir birim oluşturdu. Kurulan özel ekiple endüstriyel atık konusunda etkin bir denetim yapılacak.
İnegöl’de uzun süredir aşılamayan endüstriyel atıkların gelişi güzel bertarafıyla ilgili İnegöl Belediyesi yeni bir adım attı. Zabıta Müdürlüğü bünyesinde endüstriyel atıkların beratafının denetimlerini sürdürecek özel bir ekip kuruldu. 7 gün 24 saat sıkı bir denetimi sürdürecek olan ekip sivil veya üniformalı olarak her an sahada bulunacak ve yapılan ihlalleri tespit ederek yasada öngörülen şekilde cezalar uygulayacak. Bu ekiple birlikte endüstriyel atık kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor.
DEFALARCA UYARILDI
İnegöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü bünyesinde kurulan ekiple ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban makamında bir açıklama yaptı. Zabıta Müdürü Osman Kalkan’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Taban, İnegöl Belediyesi olarak hayata geçirdikleri projeler ile şehrin çehresini değiştirirken, vatandaşların yaşadıkları şehirden mutlu olabilmeleri adına her geçen gün artan hizmet ağı ile de örnek bir belediyecilik anlayışını ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi. Belediye olarak merkez ve kırsal ayrımı yapmadan her yeni güne başlarken yaşadıkları şehre duydukları hizmet aşkı ile çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini vurgulayan Alper Taban, “Biz aklımızı, gönlümüzü ve belediyecilik birikimimizi ortaya koyarak şehrimizin çevre dostu ve yeşil alanlarıyla marka bir kent olma yolunda ilerlemesi adına yeni bir oluşumun tanıtımı için bugün sizlerin huzurundayız. İnegöl, gelişen sanayisi ve artan nüfusu ile endüstriyel atık üretme potansiyeli yüksek bir şehirdir. Bu potansiyel ilçemize ekonomik manada artı değer katmasının yanı sıra çevre sağlığı ve çevre temizliği noktasında olumsuz olaylara da neden olmaktadır. Endüstriyel atık dediğimiz yani çeşitli sanayi kollarının üretim sonrası veya aşamasında elde ettiği ürünlerden arta kalan ve doğaya zarar veren endüstriyel madde ve materyallerin bertarafı konusunda sorunlar yaşamaktayız. Daha önce pek çok kez bu konuyla ilgili gerek düzenlediğimiz basın toplantıları aracılığıyla ve gerekse yazılı ve sözlü olarak esnafımız uyarılmış, bu durumun hukuki gerekçeleri ve uyulmaması neticesinde doğacak sorumluluk üretim faaliyetinde bulunan esnafımıza defaatle izah edilmiştir” dedi.
ÖZEL EKİP SAHAYA İNDİ
Endüstriyel atıkların kesinlikle bir evsel atık olmadığının da altını çizen Taban, “Bundan dolayı endüstriyel atık üretenler, ürettikleri atıkları 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince bertaraf etmek veya ettirmekle sorumludur. Endüstriyel atıkları Çevre Bakanlığından lisans almış ve bertaraf izni olmayan kişiler tarafından ticari amaçla toplanması, satışı, geri kazanımı ve bertaraf edilmesi yasaktır. İlçemizde bu konuda lisans sahibi olan firmalar vardır. Bu firmaları daha önceki açıklamalarımızda defalarca belirttik. İlçemizde endüstriyel atıkların gelişi güzel bertarafını önlemek ve yaşanacak her türlü çevre probleminin önüne geçebilmek amacıyla İnegöl Belediyesi olarak Zabıta Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturduğumuz özel bir ekiple bu günden itibaren bu konuyla ilgili daha etkin bir denetim sağlamayı hedefliyoruz. Oluşturulan bu yeni ekibimiz sivil veya üniformalı olarak her an sahada bulunacak ve bizzat gözleyerek, istihbarat alarak, çevre işyerlerinin kamera görüntülerini izleyerek, ihbarları değerlendirerek bu konuda yapılan ihlalleri tespit etmek suretiyle yasada öngörülen şekilde cezalar uygulanacak ve endüstriyel atık kirliliğinin önüne geçmek için etkin bir mücadele yapılacaktır. Çevre kanununun bu konuda ön gördüğü cezalardan da bahsetmek istiyorum. 2872 sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi (j) bendi gereğince atıklarını kanun ve yönetmelikte belirlenen kurallara aykırı olarak atanlara 49.045 TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41/4 maddesi gereğince inşaat atıklarını kanuna aykırı olarak çevreye bırakanlara, bu özel kişiyse 219 TL ile 6.732 TL aralığında, tüzel kişi ise 219 ile 11.228 TL aralığında idari para cezası uygulanır. Bu vesileyle halkımızı, üretim yapan sanayici esnafımızı bir kez daha uyarmış olalım” açıklamalarında bulundu.
MÜCADELEMİZİ EN ETKİN ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ
Alper Taban, İnegöl’ün her konuda örnek alınan bir şehir olduğunu da dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arkadaşlar İnegöl tüm güzellikleriyle adeta cennetten bir köşe. Bizler bazı sorumsuz ve duyarsız kişiler tarafından kirletilerek şehrimizin bu güzelliğini kaybetmesine izin vermeyeceğiz. İnegöl her konuda örnek alınan bir şehir, çevre temizliği konusunda da örnek bir ilçe olmak adına mücadelemizi en etkili şekilde sürdüreceğiz. Unutmayalım ki Dünya atalarımızın bize mirası değil, gelecek nesillerin bize emanetidir.”
Son Güncelleme: 12.08.2016 10:57