Erken teşhiste hayat kurtaran, son evrelerde ise ölümlerle sonuçlanan kansere dikkat çekmek için her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinlikler yapılan Kanser Haftası nedeniyle İnegöl´de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Kanser Haftası nedeniyle basın açıklaması yapan KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Simge Tezel, “1-7 Nisan Kanser Haftasında olduğumuz bu günlerde kanserin nasıl bir hastalık olduğundan ve erken teşhisin öneminden bahsetmek istiyorum. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp, çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100´den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Belli bir tür kansere yakalanma olasılığını artıran her şey risk faktörüdür. Sigara, alkol ve benzeri gibi risk faktörleri kontrol edilebilirken, yaş, genetik özellikler gibi bazı risk faktörleri de kontrol edilememektedir. Pek çok risk faktörünün direkt olarak hastalığa neden olup olmadığı bilinmemektedir. Risk faktörleri, doktorların kansere yakalanma olasılığı yüksek kişileri teşhis etmesinde yardımcıdır” dedi.
RİSK FAKTÖRLERİ
Risk faktörlerinden bahseden Tezel, “Biyolojik Risk Faktörleri: Biyolojik Risk Faktörleri; yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Genetik Risk Faktörleri: Genetik Risk Faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir. Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara içmek, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz” diye konuştu.
KANSER BELİRTİLERİ
Kanser belirtilerini de açıklayan Tezel, “Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez. Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, ben ve siğillerdeki değişiklikler, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, yukarıda anlatılan başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye´de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur” ifadelerini kullandı.
TEŞHİS İÇİN KETEM´E GELİN
Dr. Simge Tezel, Huzurevi yanındaki Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM)´de meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri ile ilgili taramaların ücretsiz yapıldığını da aktardı. Tezel, ayrıca hafta kapsamında kurum ve kuruluşlarda uzman ekipler tarafından kanser hakkında verdikleri seminerlerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Son Güncelleme: 02.04.2016 11:31