Jeopolitik konumu itibariyle hava kalitesi oldukça düşük olan İnegöl´de, özellikle sanayi atıklarının yakılarak hava kirliliğine yol açılmasına karşı denetimlere başlandı.
Hava kirliliğine neden olan atık veya yakıtları yakanları ağır cezalar bekliyor.
Havaların iyice soğuması ile birlikte denetimlere başlandığını bildiren Kaymakam Ali Akça, sanayi ve zararsız atıkları yakan firmalara ağır cezaların uygulanacağını, bu konuda Çevre Müdürlüğü ekiplerinin denetimlere başladığını bildirdi. Kaymakam Akça, “Hava kirliliği konusunda Türkiye´nin il ve ilçeleri online olarak izleniyor. Bu gün haberleri izlerken, Pekin´de kırmızı alarm verilmiş. Yani dünyanın belki en çok üreten ülkelerden biri Çin ama hava kirliliği de halledilmemiş. İnegöl´de geçtiğimiz yıl, diğer yıllara göre daha rahat geçti. Bu yılda inşallah biraz rahat geçer diye umuyorum. Çünkü biz bu konuyla alakalı tarafların yer aldığı önemli toplantılar yaptık” dedi.
GEREĞİNİ YAPMAK DURUMUNDA KALACAK
Sanayi atıklarının toplanmasına yönelik bir sistemin kurulduğunu hatırlatan Akça, “Bu sisteme entegre olan firmalar var ki, ben onlara teşekkür ediyorum. Entegre olmayıp da gayri yasal bir şekilde hem mevzuata uymayan hem de bulunduğu kente saygı anlamında baktığımızda, çokta doğru olmayan davranış içerisinde olan firmalar varsa, bunlarla ilgili de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gereğini yapmak durumunda kalacak” diye konuştu.
KURALARA UYMAYANLARI YAKACAK CEZALAR
Sanayi atığı veya zararsız atak yakmanın ağır cezalarının olacağına dikkat çeken Kaymakam Akça, “Şahıs firmaları ya da tüzel ve anonim olsun, bu firmalara uygulanacak cezalar arasında fark var. Her haliyle hangi firma olursa olsun kuralara uymayanları yakacak cezalar” şeklinde konuştu. Akça, tehlikeli atıkların yanı sıra tehlikesiz atık yakanlara da ağır cezaların uygulanacağının altını çizdi.
600 BİN LİRA CEZA
Ceza rakamlarını da açıklayan Kaymakam Akça, “Tehlikesiz atık yakan şahıs firmasına 40 ila 50 bin lira arasında, kurumsal firmalara ise bunun üç katı yani 140 ila 150 bin lira arasında. Tehlikeli atık yakmanın cezası ise gerçek kişi firmalarına 190 ila 200 bin arasında değişiyor. Kurumsal firmalar da ise bu üç katına çıkıyor, 600 bin liraya yakın ceza uygulanabilir. Burada atığın ne kadar miktar yakılıp yakılmadığın bahsedilmiyor, tehlikeli ve tehlikesiz atık ayrımı ceza da belki ‘ben tehlikesiz atık yakıyordum´ demekte kurtarmıyor. Ne kimsenin ceza almasını isterim ne de kimsenin atıklarını bertaraf ederken, insanların sağlığıyla veya İnegöl´ün havasının kirlenmesi konusunda hak kimseye verilmemiştir” dedi.
DENETİMLER BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin sahada denetimlere başladığını duyuran Akça, “Bütün uyarılara rağmen kurallara uymayıp yakan firmalar mercek altında. Gerekli tespitleri yapıyorlar ve gerekli cezalara çarptırılacaklardır” ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 22.12.2015 10:43