İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Küçük Sanayi Sitesi Metal İşleri ve Ağaç İşleri Bölümünde 2017 yılının ilk dört ayında yaklaşık 400 iş kazası meydana geldi. İnegöl´de her gün ortalama 4 ila 5 işçi, iş kazası sonucu yaralanırken, uzmanlar bu sayının artışını önleme konusunda işverenleri uyararak, iş kazalarını önlemek için sistemli çalışmak gerektiğini belirttiler.
2015 yılında İnegöl´de meydana gelen iş kazalarında İnegöl Devlet Hastanesi acil servisine bin 500 kişi başvurdu. Bu sayı 2016 yılında yüzde 5 artarak bin 550 oldu. 2017 Ocak ayında 90, Şubat ayında 99, Mart ayında 116 ve Nisan ayında 97 iş kazası meydana geldi. İnegöl´de her gün ortalama 4 ila 5 işçi, iş kazası sonucu yaralanarak acil serviste tedavi altına alınıyor. Trafik kazalarında da durum aynı. 2015 yılında 2 bin 160 kişi trafik kazasında yaralanarak acil Serviste tedavi altına alındı. 2016 yılında ise rakam 2 bin 120. 2017 yılı Ocak ayında 120, Şubat ayında 110, Mart ayında 200 ve Nisan ayında 202 kişi trafik kazasında yaralanarak hastanede tedavi altına alındı.
KAZALAR ÖNLENEBİLİR
İş kazalarının önlenebileceğini belirten uzmanlar ise, önlemenin, ödemekten daha ucuz ve insancıl olduğunu, iş kazalarını önlemek için sistemli çalışmak gerektiğini ifade ederek, "İş kazalarını önleyerek maliyetleri azaltabiliriz. Kurumsal sosyal sorumluluğumuzu yerine getirir, itibarımızı koruyabiliriz. Verimliliğimizi artırır, yeni iş imkanları sağlar, rekabette öne geçebiliriz. Türkiye´de ortalama olarak her 82,4 iş kazasında bir ölüm meydana geliyor. Her 6,8 dakikada bir iş kazası meydana geliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, her yıl dünyada 1,2 milyon kadın ve erkek iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her yıl 250 milyon insan iş kazaları, 160 milyon insan da meslek hastalıklarına maruz kalırken, iş kazaları nedeniyle 22 bin çocuk da henüz oyun çağında hayata veda ediyor. ILO kaynakları, küresel toplam gelirin yüzde 4´ünün iş kazalarında kaybedildiğini ortaya koyuyor. Kazaların sektörler açısında dağılımında ise metal eşya imalatı ilk sırayı alırken, bunu sırasıyla inşaat, dokuma ve kömür madenciliği izliyor" diye konuştular.
OLUMSUZ ŞARTLAR
İşyerlerindeki olumsuz fiziksel ve kimyasal etmenlerin oluşturduğu çevre koşulları çalışan insana etkileri nedeniyle güvensiz davranışların oluşmasına kaynaklık ettiği gibi işyerlerindeki güvensiz koşullarında başında geldiğini belirten uzmanlar, "Üretimde kullanılan teknolojinin niteliği güvensiz durumların başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Geri ve eski teknoloji ile üretim yapan işyerlerinde iş kazalarının yoğunlaştığı görülmektedir. İşyerlerindeki güvensiz koşulların nedenlerini oluşturan geri ve eski teknolojiye dayalı olarak kurulan işyerlerinde, kuruluş da var olan güvensiz durumlar ve sağlıksız koşulların sonradan düzeltilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması güç ve pahalı olmaktadır. Böylece sağlıksız ve güvensiz koşulları içeren işyerleri kurulduğunda genellikle bu olumsuz koşulların sürüp gittiği ve bu niteliklerdeki işyerlerinde iş kazalarının önemli boyutlara ulaştığı görülmektedir. Makine ve tezgahların koruyucu sistemlerinin bulunmaması yanında, amacı dışında ve kapasitelerinin üzerinde kullanılması, bakım ve kontrollerinin zamanında ve gereğince yapılmaması güvensiz koşulların oluşmasına neden olmaktadır. Makine ve tezgahların yerleşim düzeninde, hammaddelerin ve üretilen ürünlerin depolama, istifleme, yükleme ve taşınmasında yapılan yanlışlıklar ve noksanlıklar ile genelde işyeri düzensizliği güvensiz durumların oluşmasını doğurmaktadır. İşyerinde üretimde kullanılan teknolojiden makine ve tezgahlara, çeşitli araç ve cihazlardan el aletleri ve yardımcı ekipmana, işyeri düzeni ve depolamadan bakım ve kontrollere kadar birçok aşamada güvensiz durumlar ortaya çıkmakta ve bunun sonucunda da iş kazaları oluşmaktadır. Değişken bir nitelik taşıyan üretim süreci boyunca yönetim ve denetim eksiklikleri ile işçi ve işverende iş güvenliği bilincinin yeterince oluşmaması iş kazalarının oluşmasında birinci dereceden nedenlerini oluşturmaktadır. Birinci dereceden nedenlerin sonucu olarak ortaya çıkan güvensiz davranışlar ve güvensiz durumlar ise iş kazalarının ikinci dereceden nedenlerini oluşturmaktadır. Bu nedenleri ortadan kaldırmadan iş kazalarının önlenmesi ise olanaklı değildir" şeklinde konuştular.
Son Güncelleme: 11.05.2017 09:57