Sıfır otomobil piyasasındaki yükselişin yanı sıra yaz ve yaklaşan bayram nedeniyle ikinci el otomobil piyasası canlandı. İnegöl ilçesinde kurulan ikinci el oto pazarına ilgi yoğun olurken, alışverişler sıkı pazarlıklara sahne oldu.
Haziran ayında beklentilerin üzerinde bir taleple karşılaştıklarına dikkat çeken oto galericiler, satışlar açısından son 5 yılın en yoğun Haziran ayını yaşadıklarını dile getirdiler. Galericiler, ikinci el otomobil piyasasının Haziran ayı ile birlikte önemli ölçüde hareketlendiğini ve giderek artan bu trendin Ramazan Bayramı’na kadar devam etmesinin beklendiğini söyledi.
"SON 5 YILIN EN YOĞUN HAZİRAN AYINI YAŞIYORUZ"
İkinci el otomobil piyasasındaki hareketliliğin nedeninin yaz ve yaklaşan bayram tatili olduğuna işaret eden galericiler, satışlar bakımından son 5 yılın en yoğun Haziran ayını yaşadıklarına değinerek, “Haziran ayında beklentimizin üzerinde bir taleple karşılaştık. Geçmiş yıllardaki Haziran aylarıyla kıyasladığımızda, bu yıl aynı ayda satışlarımız yüzde 20-30 daha fazla" dedi.
İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN DİKKAT
İnegöl Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkan Yardımcısı Şükrü Sütcü ise yaptığı açıklamada, son günlerde hareketlenen ikinci el oto satışları konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
ARAÇ ÇALINTI OLABİLİR
Vatandaşların ikinci el araç alırken dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Şükrü Sütcü, “Tüketicilerimizden gelen şikayetlerden yola çıkarak çeşitli bilgilendirmeler yapıyoruz. Mağduriyetler derneğimize geldiğinde, gereken değerlendirmeler ile araştırmalar yapıldıktan sonra tüketicilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurban Bayramının yaklaşması ve sıfır araçların da dolar artışı nedeniyle zamlanması ikinci el araçlara tercihi yoğunlaştırmıştır. İkinci el araba alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Aracın çalıntı olup, olmadığını anlamak için ruhsatındaki şasi ve motor numaralarını aracın üzerindekilerle mutlaka karşılaştırın, mümkünse tanıdığınız bir oto tamircisi ve oto kaportacısı ile birlikte gidin. Kaza geçirip sonradan onarılmış olabilir. 2003 yılından itibaren trafik kaza tespit tutanağı tutulan araçlar, yetkili serviste kasko veya trafik tarafından takip altında işlem gören araçların hasar geçmişleri, trafik sigorta gözetim merkezi (SBM-5664) tarafından kayıt altında tutulmaktadır. 5664 numaralı telefonu aradığınızda aracın hasar durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Ancak polis ve jandarma tarafından işlenen kaza kayıtları bu sisteme tabi tutulmadığından sorgulama sonrası kaza bilgisine ulaşmanız mümkün değildir” dedi.
ALACAĞINIZ ARACI MUTLAKA DENEMELİSİNİZ
Aracın ağır hasarlı veya pert olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirten Sütcü, “Bir aracın ağır hasarlı veya pert olup olmadığını anlamak için daha önce çalıştığınız Sigorta/Kasko şirketi ile iletişime geçerek plaka, şase ve motor numarası ile sorgulama talebinde bulunabileceğiniz gibi ruhsat üzerinde aracın trafiğe çıkış tarihi, plaka değişikliği, sigorta/kaskosunun ara verilip verilmediği detaylı olarak incelenmelidir. Hasar kayıtlı pert araçların sadece plakası satıldığından piyasadaki kazalı araçlar ile değiştirilme ihtimali olabilir. Bu nedenle aracın mutlaka noter kayıtları, servis kayıtları ile ruhsat bilgilerini alıp motor üzerinde yazan bilgilerle karşılaştırmanız gerekmektedir. Başka bir yöntem ise www.tramer.org.tr. adresine girildiğinde yetkili kullanıcı adımından ağır hasarlı araç sorgulaması yapılarak bilgilere ulaşabilirsiniz. Aracın kilometresi ile oynanıp, oynanmadığını kontrol etmelisiniz. Direksiyon simidi, vites topuzu, pedallar ve aracın iç döşemelerinde yıpranmalar size aracın kilometre değeri hakkında bir ipucu verebilir. Alacağınız aracı mutlaka denemelisiniz. Vergi numarası uygulaması nedeniyle artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak yine de yanlış uygulamalar olabileceğinden ruhsat sahibiyle anlaşarak aracın servis kayıtlarını gösterir belgelere veya yağ değişim kartına bakarak periyodik bakımının düzenli olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etmelisiniz. Aracın sahibi ile anlaştıktan sonra Trafik Şube Müdürlüğünden arabanın durumunu birlikte öğrenin. Aydınlık ortamda aracı boya ve kaporta hasarlarına karşı inceleyin. Parçalar arasında renk farkı, eşit olmayan boşluklar, iç kısmındaki cıvataların değişmiş olması, kapıların rahat açılıp kapanmaması önceden işlem görmüş olduğunun işareti olsa da mutlaka yanınızda bir bilen götürmenizde veya uzman kişilere kontrol ettirmenizde fayda vardır” diye konuştu.
13 Haziran 2016 Pazartesi 11:00