Belediye Başkanı Alper Taban, “Hep birlikte İnegöl için çalışıyoruz” sloganıyla düzenlenen Ortak Akıl Buluşmaları kapsamında meslek odaları ve mesleki kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi. Taban, İnegöl’e ilişkin fikir ve önerileri dinlediği istişare toplantısında, kurmak istediği yeni sistemi anlatarak; “Ben hiç iş başında olmasam dahi tıkır tıkır yürüyen bir sistemimizin olmasını istiyorum. İnsanlar acaba bu işimi halledebilmek için belediyeden kimi arasam, kimi bulsam diye düşünmemeli. Kişilerin insafına kalmış bir sistem istemiyoruz” dedi.
2017 Kasım ayında yaşanan Başkanlık değişiminin ardından göreve geldiği günden bu yana ortak akıl vurgusu yaparak İnegöl’ü şehrin tüm dinamikleriyle yönetmenin önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Alper Taban, geride kalan 5 aylık sürede yapılan tespitler ve incelemelerin ardından “Hep birlikte İnegöl için çalışıyoruz” sloganıyla düzenlenen Ortak Akıl Buluşmalarında şehrin dinamikleri bir araya gelmeye başladı. Geçtiğimiz hafta ilki hemşeri dernekleriyle gerçekleştirilen Ortak Akıl Buluşmalarının ikincisi, dün akşam meslek odaları ve mesleki kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Park Otel’de gerçekleştirildi.
ORTAK AKIL BULUŞMALARININ BİR AMACI VAR
18.30’da yemekle başlayan Ortak Akıl Buluşmalarına, meslek odaları başkan ve yöneticileri ile mesleki kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Belediye Başkanı Alper Taban, Başkanvekili Turgay Yel, Başkan Yardımcıları Adil Kansu ve Eşref Yiğit ile AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan’da katıldı. Yemeğin ardından Belediye Başkanı Alper Taban kürsüye çıkarak konuklarına hitaben bir konuşma yaptı. Göreve gelmesinin ardından yaklaşık 5 aylık bir zaman diliminin geçtiğini hatırlatan Taban, “Ortak akıl buluşmaları kapsamında bu akşam sizlerle bir araya gelelim istedik. Göreve geldiğimiz günden bu güne önce muhtarlarımızla bir araya geldik, ardından Kent Konseyimiz ve arkasından hemşeri derneklerimizle bir araya geldik. Bugün de esnaf odalarımız, mesleki ve teknik odalarımız ile kooperatiflerimizi misafir etmek, istişarelerde bulunmak istedik. Ortak akıl buluşmalarının bir amacı var. Muhakkak bizim bir ekibimiz var, çalışanlarımız var. 800 kişilik bir kadroyla İnegöl’ü yönetmeye çalışıyoruz. Ben bunun yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunun için şehirdeki tüm dinamikleri harekete geçirmek istedik. Mutlaka herkesin bu şehirle ilgili bir düşüncesi, fikri vardır. Şehri gelin birlikte yönetelim dedik. Ortak aklı söylerken de laf olsun diye söylemedik. Bugün sizlerin bizlere iletmek istediği düşünceleri, eleştirileri duymak istiyoruz” dedi.
SİZİN HAYALİNİZDEKİ İNEGÖL’Ü DİNLEMEK İSTİYORUZ
Yerel yönetimlerin halkın oylarıyla geldikleri için halkın sesine de kulak vermesi gerektiğini ifade eden Başkan Taban; “Aslında bizler de ortak akıl buluşmalarıyla bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Buradaki meslek temsilcilerimiz de kendilerine bağlı olan meslek komitelerini temsil ediyorlar. Bu buluşmalardan da ortak paydamız İnegöl olduğuna göre hep birlikte İnegöl adına nasıl bir kazanç ortaya koyabiliriz düşüncesiyle bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Burada bizim konuşmamızdan ziyade, sizlerin gözüyle nasıl bir İnegöl var, nasıl bir İnegöl olmasını hayal ediyoruz bunları dinlemek istiyoruz” diye konuştu.
KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA BÜYÜK FARKINDALIKLAR
Küçük dokunuşlarla büyük farkındalıklar oluşturmak istediklerini vurgulayan Taban, “Bir Başkanlık değişimi yaşandı. Alinur Aktaş Başkanımızın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmesinin ardından, meclis üyelerimizin yaptığı oylama sonucunda da beni bu göreve layık gördüler. Devlette devamlılık esastır. Biz de önceliğimizin yürüyen projelerin tamamlanması olduğunu beyan ettik. Onların yanı sıra yine bizlerin gözüyle ve yaptığımız çalışmalar neticesinde elde edilen verilerle İnegöl’de daha neler yapabiliriz bunları da değerlendireceğiz. Şunu ifade ettik; küçük dokunuşlarla büyük farkındalıklar oluşturabiliriz. Zaten içerisinde bulunduğumuz süreç bunun için çok yeterli olan bir zaman değil. Zaten 5 yıllık planlarımız, projelerimiz hazır ve dönemin tamamlanmasına 1 yıl kaldı” ifadelerinde bulundu.
Başkan Taban, göreve gelmesinin ardından büyük farkındalıklar oluşturacak küçük dokunuşlara imza atmaya başladıklarını da hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Göreve gelmemizin ardından çok sayıda ziyaret talebi oldu. Bunları mesai saati sonrası değerlendirmek istedik. Bu ziyaretlerden de bir çıkarım sağlamayı amaçladık. Ziyarete gelenler hayırlı olsun dileklerini iletirken, aynı zamanda sorun, öneri ve taleplerini de iletiyor. Bu sayede İnegöl’de yapılması gereken çalışmalarla ilgili de veri havuzu oluşturma fırsatı yakaladık. Yine kendi gözlemlerimiz ve tespitlerimizi de bu havuzda toplayarak önce daire müdürlerimiz ve Başkan Yardımcılarımızla mutfak toplantılarımızı yaparak önümüzdeki kısa, orta ve uzun vadede yapılacak planlarımızı gerçekleştirdik. Şehrimizle ilgili acil ekipler oluşturduk. Bu ekipler ne iş yapar derseniz? Vatandaşımız aradığında, onların sorunlarına hemen cevap verebilecek, hızlıca bu sorunları giderebilecek ekipler oluşturduk. Bu manada hareket kabiliyetimizi arttırdığımızı düşünüyoruz. Hizmet Masamızın daha etkin olması adına adını Çözüm Merkezi olarak değiştirdik. Aslında burada amaç sadece tabela değişikliği değildi. Gerçekten çözümün merkezi olabilmekti. Bundan da çok olumlu dönüşler almaya başladık. Ayrıca Çözüm Merkezimiz 24 esaslı çalışacak. Belki gece 1 veya 2 telefon gelecek ama önem derecesi yüksek bildirimler gelebilir.”
“KİŞİLERİN İNSAFINA KALMIŞ BİR SİSTEM İSTEMİYORUZ”
“Vatandaşlarımız sorunlarını sadece bir Başkan veya yetkili, görevli gördüğünde iletmemeli. Sistem böyle olmamalı. Benim hayalimdeki sistem bu değil. Ben hiç iş başında olmasam dahi tıkır tıkır yürüyen bir sistemimizin olmasını istiyorum. İnsanlar acaba bu işimi halledebilmek için belediyeden kimi arasam, kimi bulsam diye düşünmemeli. Kişilerin insafına kalmış bir sistem istemiyoruz. Aksine standartlarımızı koymuş, herkese eşit, herkese adil hizmet edilen ve hizmet kalitesinin de yükseltildiği bir sistemi çevirmeliyiz mevcut yapıyı.”
BELEDİYEDE E-DEVLET DEVRİMİ
“Belediyemizde kullandığımız yazılım sistemimizi de yeniliyoruz. Yeni bir sisteme geçiş yapıyoruz. Artık daire müdürlerimiz, yöneticilerimiz daha hızlı bir şekilde iş emri oluşturup e-imza ile bulundukları her yerden iş ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Böylece imzalar beklemediği gibi vatandaşımız da beklemek durumunda kalmayacak ve hızlı bir işleyiş sağlanacak. Buna kurumsallaşma veya e-dönüşüm de diyebiliriz. Şöyle bir hedefimiz de var; bu yazılım tamamlandığında yaklaşık 1 yılsonunda İnegöl Belediyesi Türkiye’de e-devlet üzerinden en çok işlem yapılabilen belediye hüviyetini kazanacak. Şuanda en fazla işlem yapan belediyeler 25-30 civarında işlem yapıyorlar. Yaptığımız araştırmalarla inşallah 1 yılın sonunda 41 işlemi e-devletten tamamlayabilme noktasında adımlarımızı atıyoruz. Artık dünya buraya gidiyor. Biz işi daha kolaylaştırmak istiyoruz.”
TEMİZLEYEREK DEĞİL, KİRLETMEYEREK TEMİZ TUTALIM
“Küçük dokunuşlarla büyük farkındalıklar oluşturmak istediğimiz konulardan biri de temizlik. Biz bugüne kadar eforumuzu daha çok temizleme üzerine kurguladık. Ama asıl olan kirletmeyerek temiz tutmaktır. Şimdi çevre komisyonumuzla bunun üzerine uzun soluklu bir çalışma başlatmak istiyoruz. Bu belediye yaşadığı sürece devam edecek bir çalışma olacak.”
Alper Taban’ın konuşmasının ardından, toplantıya katılanlara söz verildi. Tek tek söz alarak İnegöl hakkındaki fikirlerini, düşüncelerini, kendi tespitlerini, görüş ve önerilerini paylaşan konuklar, özellikle trafik konusunu ortak bir sorun olarak ifade etti. Hava kirliliği ile otopark konularının da dile getirildiği toplantıda, Başkan Taban kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı.