Türkiye´de kasket veya şapka kültürünün yıllara yenik düşmesi ile birlikte kaybolan meslek haline gelen Kasket İnegöl´de üretiliyor. 8 köşe tabir edilen kasketi 40 yıldan bu yana üreten Recep Atlı, kasketin Türkiye´de dayanıklılığı nedeniyle ömür boyu garantisi olan tek aksesuar olduğunu söyledi.
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Babası Kadir Atlı´nın 1950´li yıllarda başladığı mesleği 11 yaşındayken öğrenen ve bugünlere kadar sürdüren 53 yaşındaki Recep Atlı, bugün Bursa genelinde Kasket üretimi yapan tek kişinin kendisi olduğunu söyledi. Atlı, eski yıllarda tarz olan fakat son yıllarda kültürel giysi olmaktan çıkan kasket üretiminin hikayesinden bahsetti.
40 YILDIR BU MESLEĞİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYORUM
8 köşeli özelliği ile Fatih Kısaparmak´ın türkülerine konu olan, dönem dönem tarz aksesuar olarak kullanılan kasket üretimine babasının 1950´li yıllarda, kendisinin ise 1975´li yıllarda başladığını ifade eden Recep Atlı, “11 yaşında bu mesleği öğrendim. Babamın ekmeğini kazandığı meslekten bende 40 yıldır ekmeğimi kazandım. Kasket kültürünün kaybolmasıyla birlikte bizim de kendimizi yenileyemediğimizden dolayı bu işi bırakma noktasına geldik” dedi.
BURSA´DA TEK
Kasket ustası Recep Atlı, “Bursa genelinde şu anda benden başka kasket üretimi yapan usta yok. Mesleğin devam ettirilmesini isterdim ama meslek kazandırmıyor, o nedenle çırağa verecek bir paramız da yok. Artık farklı sektörlerden para kazanmaya çalışıyorum” dedi.
BİR ÖMÜR BOYU GARANTİLİ
Önceki zamanlarda yapılan kasketlerin ömürlerinin ortalama bir yıl olduğunu ifade eden Atlı, “Bildiğim ağabeylerimiz var, 23 yıldan bu yana aynı kasketi kafasından çıkarmıyor. Bir ömür garantili kasketlerimiz var. Şimdi hangi giysi veya ürün bir yıl giyiliyor ki. Bir pantolon veya gömlek bile bir sene gitmiyor ama bu kasketler yıllarca deforme olmadan kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLERE KEP
Mesleği faal bir şekilde yapmadığını ifade eden Atlı, siparişlere göre öğrenci Kepleri veya fes üretimi de yapabileceğini sözlerine ekledi.