Sanayisiyle olduğu kadar tarım potansiyeliyle de Türkiye’nin sayılı şehirlerinden biri olan İnegöl, 6’ncı tarım fuarına hazırlanıyor.
10-13 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak İnegöl Tarım Fuarı (İNTARF) öncesi bugün MODEF Fuarcılık binasında tarım sektörünün temsilcileri ile fuara katkı veren kurumların temsilcileri bir araya geldi. Belediye Başkanı Alinur Aktaş Başkanlığında yapılan toplantıda İnegöl’ün tarım sektöründe de ihracat odaklı çalışmalara başladığının müjdesi verilirken, fuara yurt dışından ziyaretçilerin geleceği de ifade edildi. Başkan Aktaş, İnegöl’ün artık tarımda da büyük düşünmesi gerektiği mesajını verdi.
TARIM POTANSİYELİMİZİ DAHA VERİMLİ KULLANMAK İSTİYORUZ
İstişare toplantısı öncesi fuar ve yapılan çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Aktaş, “Güzel bir günde hayırlı bir vesileyle bir araya geldik. Bu güzelliklerin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kentimize artı bir değer katan İNTARF’ın lansmanını yapmak için bir araya geldik. Fuarın niteliğini, kalitesini ve önemini ortaya koyabilmek ve bunu daha da arttırabilmek adına konunun muhataplarıyla bir değerlendirme toplantısı da gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu vesileyle Tarım Fuarında stant açacak kırsal mahalle muhtarlarımız ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimizin kura çekimi de gerçekleştirilecek. İnegöl tüm değerleriyle; köftesiyle, mobilyasıyla, Oylat’ıyla, Mehteriyle, tarihiyle, kültürüyle, sosyokültürel yapısıyla, doğal güzellikleriyle örnek bir ilçe. Tabi tarım da bu şehrin önemli değerlerinden bir tanesi. Ama şu da bir vaka ki biz tarımdaki potansiyelimizi çok daha verimli ve bereketli kullanmak istiyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar da bunun için” dedi.
ARTIK BÜYÜK DÜŞÜNMENİN ZAMANI GELDİ
İnegöl’ün tarım konusunda da gıda konusunda da hayvancılık konusunda da ülkemize değer kattığına vurgu yapan Aktaş, “Bölgemizde önemli bir potansiyel mevcut. İnegöl bu büyük potansiyelin büyük bir kısmına hitap edebilecek birikime, güce, yeteneğe, akla ve alt yapıya sahip. İnegöl’ün sanayicisi de üreticisi de geziyor, Pazar araştırıyor. Bu noktada yeni yeni pazarlar bulmaya çalışıyor. İnşallah tarımla alakalı da aynı süreci gerçekleştirmenin arzusu ve heyecanı içerisindeyiz. Bildiğiniz gibi MODEF 2005 yılında şirketleşmiş bir kuruluş. Gayri resmi fuarlar yapılırken benim Belediye Başkanlığım döneminde fuar takvimine girmiş, akabinde B2B’ler yapmış, Katar’a gitmiş, Kazakistan’a gitmiş, Dubai’ye gitmiş… Çok verimli görüşmelere aracılık etmiş ve nihayetinde finansman gücüne ulaşmış bir kurum MODEF. Bunun da mobilyacıya çok olumlu yansımaları olmuş. Allah’ın izniyle bunu aynı şekilde tarımda da gerçekleştirmek arzusundayız. Tarımın da bir sanayisi ve ihracatı var. Yeni yeni açılımlara ihtiyaç olduğunu ifade etmek istiyorum. Büyük düşünmenin zamanı geldi. Bu konuda hiç tevazu yapmaya gerek yok. Şöyle bir başımızı kaldırıp nerede olduğumuzu, sektörün neler yaptığını, bizim sektör içerisindeki konumumuzun İnegöl olarak ne olduğunu değerlendirmemiz ve buna göre hareket etmememiz gerekiyor. Hiç azımsanmayacak önemli başarılar var” diye konuştu.
ORTADOĞU VE AFRİKA PAZARLARINDA CİDDİ AŞAMA KAYDEDİLDİ
Aktaş, İnegöl Belediyesi’nin tarıma yönelik destekleri ve çalışmalarından da bahsederek “Erken uyarı sistemlerinden Çiftçi Malları Korumaya, Ürün Toplama Merkezlerinden sera örtüsü, ceviz silkme makinesi, salça çekme makinesi, arı kovanı ve kestane fidanına varana kadar her türlü dağıtımlar İnegöl Belediyesi harcamalarıyla yapılmaya çalışılıyor. Farklı fuarlar geziliyor ve farklı yerlerde istişareler yapılmaya çalışılıyor. Şimdi de şükürler olsun özellikle Ortadoğu ve Afrika’yla alakalı Pazar arayışlarında ciddi bir aşamaya geldik. Eylül veya Ekim gibi bizim de Afrika’ya yönelik bir B2B’miz olacak tarım sektörüyle alakalı. Nihayetinde bunların hepsi gezen kurt aç kalmaz misali yeni Pazar arayışlarına gireceğiz” şeklinde konuştu.
İNTARF’A YURT DIŞINDAN DA MİSAFİRLER GELECEK
Bu yıl 6’ncısı düzenlenecek İNTARF’a yurt dışından da misafirler geleceğini hatırlatan Aktaş, “Biz sadece Türkiye pazarıyla yetinmeyip daha farklı pazarlara elmamızı, armudumuzu, çileğimizi, şeftalimizi anlatmanın derdindeyiz. O yüzden 10-13 Eylül tarihleri bizim için çok özel bir tarih. Tarım sektöründeki arkadaşlarımızın özellikle bu tarihe yönelik üzerine düşenleri yapmasını istirham ediyorum. Bir şeyler yapmış olmaktan ziyade bizim artık daha kurumsal adımlar atmaya ihtiyacımız var. Mevcutları tekrarlamaktan ziyade bizim daha büyük adımlar atmak gibi bir zorunluluğumuz var. Yoksa herkesin bu hesapları kitapları yaptığını, her ticaret odasının, belediyenin, her şehrin, her kurumun bu hesaplar içerisinde olduğunu unutmamak lazım. Dolayısıyla daha profesyonel adımlar atmaya şiddetle ihtiyacımız var” açıklamalarında bulundu.
İNTARF 2017 İHRACATIN KAPILARINI ARALAYACAK
İnegöl’ün bu fuar vesilesiyle ihracat kapısını ciddi manada aralayacağını da duyuran Aktaş, şöyle devam etti: “10-13 Eylül tarihlerinde 6’ncısını gerçekleştireceğimiz, ayçekirdeği şöleniyle başlayıp bugün İNTARF Tarım Fuarı ile şehrimizin üretim potansiyelini tanıtmaya, bölgesel üretimi teşvik etmeye, kent ekonomisine katkı sağlamayı ve kırsal kalkınmayı önceleyen bu fuarımızı en üst düzeyde yapmayı hedefliyoruz. Fuarımızı İnegöl Belediyesi’nin ciddi finansman desteği ve MODEF Fuarcılığın organizasyonuyla; İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamız, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, İnegöl Ziraat Odamız, Muhtarlarımızın destekleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın katkılarıyla Mer-Pa’da gerçekleştireceğiz. Bu fuar biliyorsunuz TOBB’un fuar takviminde yer almakta. Bu konuyla ilgili ciddi bir potansiyelimiz var ve inşallah bu fuar yine sektörün taraflarının daha üst düzeyde buluştuğu güzel bir organizasyon olacak. Özellikle ihracat kapısını çok ciddi manada bu fuar vesilesiyle aralamayı hedefliyoruz. Daha önce bir Almanya fuarı organizasyonumuz olmuştu. Fuarın ardından yapacağımız B2B’de bu defa daha üst düzeyde ve ihracata yönelik bir çalışma yapılacak. Ürdün ve Sudanlı heyetlerle görüştük. İnşallah kararlı bir şekilde yolumuza devam ettiğimizde kısa bir sürede bu işin nasıl katlanarak büyüdüğünü görmüş olacağız.”
“İNEGÖL’ÜN SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİĞE DE İHTİYACI VAR”
“İnegöl’ün bir mobilya gerçeği var ama aslında İnegöl’ün bir sektörel çeşitliliği de ihtiyacı var. Yılmadan, bıkmadan, usanmadan ve asla ye’se düşmeden, ümitsizliğe kapılmadan kararlı bir şekilde yolumuza devam etmek durumundayız. Evet, biz yurt içi ve yurt dışından ciddi misafirler ağırlayacağız ama özellikle belirtiyorum bu işin küçük veya büyük tarafı olan herkesin bu fuarı gezmesi gerektiğini belirtmek istiyorum.”
STANT KURALARI ÇEKİLDİ
Açıklamanın ardından fuarda yer alacak 18 kırsal mahallenin yerlerinin belirlendiği kura çekimi yapılırken, ayrıca fuarda 37 firmanın stant açacağı, 18 kırsal mahalle ve 4 kurumla birlikte toplam 59 standın yer alacağı ifade edildi. Stant satışlarının ise sürdüğü dile getirildi.