Mobilya ve beyaz eşyada Şubat 2017´de hayata geçirilen ve iç pazarda yaşanan hareketlilik dolayısıyla süresi 30 Nisan´dan 30 Eylül´e kadar ikinci defa tekrar uzatılan KDV indiriminin yeniden uygulanması isteniyor. Vergi indirimi yapılan sektörlerde indirimin etkisinin çok büyük olduğunu ve indirimlerin sona ermesinin ardından satışların hızla düştüğüne işaret eden İnegöllü esnaflar, KDV indirimi uygulamasını geri istiyor.
Bakanlar Kurulu kararları ile piyasaları canlandırmaya yönelik tedbirler kapsamında geçtiğimiz yılın Şubat ayında beyaz eşya ile bazı küçük ev aletlerinden alınan ÖTV sıfıra çekilmiş, mobilyada ise KDV oranı yüzde 8´e indirilmişti. Sektördeki olumlu sonuçlar ve bu tedbirlerin devam etmesine ilişkin taleplerin etkisiyle söz konusu vergi indirimlerinin süresi uzatılmıştı.
CİDDİ BİR DURGUNLUK VAR
İndirimin piyasaya olumlu anlamda çok ciddi etkisi olduğunu ifade eden Airfel Marmara Bölge Distribütörü Genel Müdür Yardımcısı Ali Canıtez, “KDV ve ÖTV indirimi Kasım ayı sonuna kadar çok ciddi etkili oldu. Beyaz eşya sektöründe Kasım ayından günümüze kadar ciddi bir durgunluk var. Bu durgunluğun aşılması için KDV ve ÖTV indiriminin tekrar yapılmasının çok ciddi faydası olacağına inanıyorum. Daha öncesinde elektronik tarafında yapılmamıştı. Elektronik tarafında da yapılırsa, piyasaya faydası daha fazla olacaktır” dedi.
FAİZLERİN YÜKSELMESİ PİYASALARI ETKİLEDİ
Şuanda kredi faizlerinin çok yüksek olduğunu belirten Canıtez, “Bu yükseklik emlak sektöründeki satışları etkiliyor. Dolayısıyla zincirleme olarak bütün sektörlere olumsuz yansıyor. Kredi faizlerinin düşürülmesi de başta emlak sektörü olmak üzere bütün sektörleri hareketlendirecektir” diye konuştu.
DÖNEMSEL İNDİRİM FAYDALI OLUR
Canıtez, “KDV ve ÖTV´deki indirim sabit kalırsa, açıkçası bu işe yansımaz. Tabi ki devletin vergi politikası açısından da yanlış olur. Dolayısıyla indirimlerin dönemsel olması çok daha mantıklıdır. Çünkü sabit olursa, tüketici talebe yönelmeyecektir. Geçici olup, belirli bir süreyle sınırlanırsa, bu süre de çok uzatılmazsa, 3-4 ay gibi kısa bir süre yapılırsa etkili olacağı kanaatindeyim” dedi.
İNDİRİM PİYASAYA CANLILIK GETİRİR
Atatürk Bulvarı üzerinde beyaz eşya üzerine faaliyet gösteren Yazıcı Ticaretin sahibi İlhan Yazıcı ise, “KDV ve ÖTV indirimin yapılmasını istiyoruz. 2-3 aydır işlerimiz durgun. Vatandaşta, esnafta bu yönde devletimizden bir beklenti içindedir. Geçtiğimiz yıl yapılan KDV ve ÖTV indiriminin gerçekten faydasını gördük. İnşallah bir daha yapılır diye umuyoruz. Bu sayede esnaf bir nefes alır. Kışın işlerimiz zaten durgun. Yaz sezonu başladığı bu dönemde KDV ve ÖTV indirimi yapılırsa, piyasaya canlılık getireceğine inanıyorum” diye konuştu.
HÜKÜMETİMİZDEN BİR KDV İNDİRİMİ DAHA BEKLİYORUZ
İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise, “2018 yılı sezon başlangıcındayız. Düğün sezonları, taşınma ve tadilat gibi işlerle birlikte sektörümüze hareket gelmesini umuyoruz. Bu hareketin gelmesi için de 2018 yılı içerisinde 6 aylık bir KDV indirimi istiyoruz. 2016-2017 yılları içerisinde hammaddemize çok zamlar geldi. Bu zamları mümkün olduğu kadar tüketiciye yansıtmamak için uğraştık. Fakat ister istemez gelen zamlar sonucunda yansıtmak zorunda kaldık. Tüketici mobilya mağazalarını geziyor, fiyatları görünce de duraksıyor, alışverişini yapamıyor. Türkiye´deki asgari ücret 1400 liradan 1600 liraya çıktı. Gelir düzeyinde çok büyük bir artışımız yok ama tüketim konusunda mobilyada özellikle son 2 yıl içinde hammaddeye gelen yüzde 100´e yakın zamlar bizleri zor durumda bıraktı. Tüketicilerimizin mobilyalarımızı alması için 2018 yılı içinde de KDV indirimini hükümetimizden talep ediyoruz. Piyasaya bir hareketlilik getireceğini düşünüyoruz. Hem düğün yapacak olanların hem ev alanların masraflarından tasarruf edebileceklerini düşünüyoruz. Hükümetimizden bir KDV indirimi daha bekliyoruz” şeklinde konuştu.
ÖTV VE KDV İNDİRİMİ YENİDEN YAPILMALI
Ocak ayında beyaz eşya satışlarının yüzde 17 oranında düştüğünü ve bu düşüşlerin önüne geçmek için başta beyaz eşya ve mobilya sektörü olmak üzere bir çok sektörde vergi indiriminin getirilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken´de, ´Vergi indirimlerinin ekonomik canlanmaya faydası büyük olur. En önemlisi vergi indirimleri vergi gelirlerini azaltmaz tersine artırır´ dedi.
Vergi indirimi yapılan sektörlerde indirimin etkisinin çok büyük olduğunu ve indirimlerin sona ermesinin ardından satışların hızla düştüğünü işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ´2017 yılında gerçekleştirilen vergi indirimi sonrasında yurt içi satışlar beyaz eşyada yüzde 25, mobilyada yüzde 35, konutta yüzde 8,2 arttı. Satışlardaki bu artışın büyüme oranının yükselmesine etkisi ise oldukça fazla. Eylül ayında sona eren vergi indirimlerinin geri gelmesi ile piyasalar yeniden canlanacaktır´ diye konuştu.
´DEĞİŞİK SEKTÖRLERDE DE VERGİ İNDİRİMİ YAPILMALI´
2017 yılında gerçekleşen ekonomik büyüme hızının sürdürülebilir olabilmesi için farklı sektörlerde de vergi indirimlerinin değerlendirilmesi gerektiğine inandığını belirten Palandöken, ´Beyaz eşya, mobilya ve inşaattaki vergi indirimlerinin geçtiğimiz yıl ekonomiye olumlu etkisini hep birlikte gördük. 2018 yılında vergi indirimlerine yeni sektörler ilave edilerek devam edilmelidir. Otomotivde yapılan ÖTV indirimi daha da genişletilmeli ve elektronik eşya gibi sektörlerde de ÖTV VE KDV indirimlerine gidilmeli´ şeklinde konuştu.
´EVLİLİKLER ARTMASI GEREKİRKEN TERSİNE AZALIYOR´
Evlilik yaşına gelen nüfusun her yıl 100 bin kişi arttığını belirten Palandöken, ´Evlilik yaşına gelen nüfus arttığı halde evlilikler azalıyor. 2015 yılında 602 bin çift evlendi. Bu sayı 2016´da 594 bine, 2017´de ise 569 bine düştü. Oysa nüfusun demografik yapısına göre 2017´de yaklaşık 700 bin çiftin evlenmesi gerekiyordu. Evliliklerin artması ve ekonominin canlanabilmesi için beyaz eşya, mobilya, elektronik eşya, ev tekstili, züccaciye, giyim gibi sektörlerde vergi indirimleri yapılmalı. Böylelikle hem sektörlerde ciddi bir canlanma hem de vergi gelirlerinde artış olacaktır” dedi.