KOBİ'lere 1 milyon liraya destek

22 Eylül 2017 Cuma 10:14 2017-09-22 10:18:35
KOBİ'lere 1 milyon liraya destek

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde KOBİ Gelişim Destek Programının (KOBİGEL) tanıtımı yapıldı.

TSO toplantı salonunda düzenlenen programa İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Anıl, yönetim kurulu üyeleri ile oda üyeleri katıldı.

İNEGÖL BİR SANAYİ ŞEHRİDİR

Programın açış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, “İnegöl çok dinamik, ekonomik seviyesi çok ilden yüksek, dış ticaret hacmi her geçen gün artan, üç tane OSB´si, bir tane ıslah yolunda OSB´si olan, mobilyada Türkiye´nin başkenti olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen bir sanayi şehridir. Tabi bu sanayi şehrinin önünü açmak, yatırımlarını hızlandırmak, dış ticaretini geliştirmek ve ileri teknoloji ile tanıştırma adına İTSO olarak üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz. İnegöl´ün ekonomik yapısı, hepinizin içinde olduğu ve bildiğiniz üzere küçük ve orta boy işletmelerden kuruludur. Bu küçük ve orta boy işletmeleri geliştirme ve bir adım daha öteye taşıma adına 2011 yılında KOSGEB ile bir anlaşma yaptık. Bizim küçük ve orta boy işletme sahibi arkadaşlarımız ve çalışanlarımız KOSGEB hizmetleri alma adına Bursa´ya gitmesinler, İnegöl´de bu hizmeti alsınlar istedik ve odamız bünyesinde KOSGEB temsilciliğini kurduk. KOSGEB´de işi olan arkadaşlarımızın Bursa´ya gitme gereği kalmadı, artık bu hizmeti İnegöl´den veriyoruz ve her yıl 3 grupta uygulamalı girişimcilik düzenliyoruz” dedi.

KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI VAR

Başkan Anıl, “12 Eylül tarihinde başvuruya açılan ve 20 Ekim´e kadar süresi olan bir KOBİ Gelişim Destek programı var. Bu 8 farklı konu üzerine çağrıya çıktı. Söz konusu destek programı imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalara 300 bin lirası geri ödemesiz, 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 1 milyon TL´ye kadar destekler sağlayan bir programdır. KOSGEB´den gelen arkadaşlarımız bu programın detayları ile alakalı bilgilendirmelerde bulunacaklar. KOSGEB´in sağladığı bu desteğin ‘Gel müracaat yap, paranı al´ şeklinde olmadığını biliyoruz. Bunun bir prosedürü var. Bu prosedüre göre çalışmalarımızı yapacağız. İnegöl bu hibe ve destekten umduğumuz kadar faydalansın ve KOBİ olarak çalışan arkadaşlarımız kendilerini büyüterek yollarına devam ederler. Bu toplantının İnegöl´ümüze hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

İNEGÖL´E 20 MİLYON LİRA KREDİ FAİZ DESTEĞİ

banner380

KOBİ Gelişim Destek Programının (KOBİGEL) tanıtımını yapan KOSGEB Bursa Müdürlüğünde görevli KOBİ Uzmanı Erdem Seçkin Bayır, “2017 yılı Eylül ayına kadar KOSGEB Bursa Müdürlüğü olarak Bursa´da işletmelere 33,5 milyon lira hibe desteği verdik. Yılsonu itibariyle hedefimiz bu rakamın 50 milyon liraya ulaşmasıdır. İnegöl´e ise, Eylül ayına kadar 20 milyon lira kredi faiz desteği verdik. Bursa geneline ise, 298 milyon lira kredi faiz desteği verildi. Bursa´da en fazla kredi desteği alan ilçe 98 milyon lira ise Osmangazi´dir. Ayrıca Bursa´da 9 milyon lira girişimci desteği dağıttık” dedi.

KOBİ´LERİN DESTEKLENMESİ

İmalat sanayi sektörünün gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Bayır, “Türkiye´de de imalat sanayinin toplam istihdam, katma değer ve ihracat içindeki ağırlığı belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Türkiye´nin son dönemlerde gerçekleştirdiği ekonomik büyüme ve ihracat artışında imalat sanayi sektörü temel itici güç olmuştur. İmalat sanayi sektörünü güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak, Türkiye´nin sürdürülebilir büyümesi için gereklidir. Katma değerli ve ileri teknolojili sektörlerin, Türkiye ekonomisinin üretim ve dış ticaret yapısının değişmesinde öncü rolü oynaması öngörülmektedir. KOBİ´lerin bu süreçteki yatırım, tasarım ve beceri geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. 4. sanayi devrimine hazırlık sürecinde imalattaki dijitalleşme düzeyinin arttırılması, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin üretim ve ihracattaki payının arttırılması, katma değerli ve ihracat odaklı üretim yapısına geçiş, mikro ölçekli imalatçı işletmelerin mühendislik ve tasarım becerilerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütmelerinin sağlanması, enerji verimliliği, yeşil üretim ve bilgi işlem altyapı iyileştirme temalarını içeren proje teklif çağrısı ile imalat sanayiinde yapısal dönüşümün aktörü olacak KOBİ´lerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Teklif çağrısı ve sonraki dönemde uygulanabilecek tamamlayıcı ve devamı nitelikteki çağrılar ile; üretim ve üretim lojistiği süreçlerinde KOBİ´lerin bilgi teknolojileri imkanlarından yararlanma düzeyi geliştirilecek, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili imalat sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ sayısı arttırılacak, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin toplam üretim ve satış hacmindeki ağırlığı arttırılacak, ihracat yapan KOBİ sayısı ve KOBİ´ler tarafından gerçekleştirilen ihracat hacmi arttırılacak, mikro ölçekli işletmelerin mühendislik becerilerini ve iş hacimlerini geliştirerek ölçek büyütmeleri, KOBİ´lerin çevreye duyarlı ve enerji verimliliği arttırılmış imalat süreçleri oluşturmaları sağlanacaktır. Proje başvuru tarihleri ise, 11 Eylül - 20 Ekim 2017. Başvuru sistemi 20 Ekim 2017 günü saat 23:59´da başvuruya kapatılacaktır. Bu tarih ve saate kadar sistem üzerinden onaylanmayan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Çağrı bütçesi 500 milyon liradır” diye konuştu.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Uygun proje konuları hakkında bilgi veren Çayır, “Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları. Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması. Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş. İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım. Mikro ölçekli işletmelerde tasarım - mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme. Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi. Enerji verimliliğinin arttırılması. Yeşil üretime geçiş. Proje süresi en az 6 ay ve en fazla 12 aydır. Geri ödemesiz 300 bin lira ve geri ödemeli 700 bin lira olmak üzere toplam bir milyon lira destek verilecek. Proje başvurusu 11 Eylül – 20 Ekim 2017. Kontrol süreci; ilk kontrol: 23 – 27 Ekim 2017, işletme düzeltme 30 Ekim - 3 Kasım 2017, son kontrol: 6 – 10 Kasım. Kurul değerlendirmesi 17 – 30 Kasım 2017 (1. safha – çevrimiçi değerlendirme, 10 iş günü), 4 – 22 Aralık 2017 (2. safha – toplantılar, 15 iş günü). Kabul edilen projelerin bildirilmesi 2 Ocak 2018” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 22.09.2017 10:18
Anahtar Kelimeler:
InegölDestekKobi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<