“Kumaşlarla Geçmişten Günümüze Anılarda Yolculuk”

22 Eylül 2017 Cuma 16:54
“Kumaşlarla Geçmişten Günümüze Anılarda Yolculuk”

Kırkyama sanatçısı Nilgün Başaran’ın öğrencileriyle birlikte hazırladığı 7’si yorgan olmak üzere 40 farklı eserden oluşan “Kumaşlarla Geçmişten Günümüze Anılarda Yolculuk” isimli sergisi, İnegöl Kent Müzesinde izlenime sunuldu.

banner380

Farklı sanat dallarında birçok sergiye ev sahipliği yapan İnegöl Kent Müzesi’nin 88’inci sergisi bugün açıldı. Yurt dışında aldığı eğitimler ve hem yurt içi hem de yurt dışında açtığı sergilerle kendini geliştirerek kırkyama sanatında kendi tarzını oluşturan Nilgün Başaran’ın 40 farklı eserden oluşan “Kumaşlarla Geçmişten Günümüze Anılarda Yolculuk” isimli sergisi, bugün 14.30’da düzenlenen törenle İnegöl Kent Müzesinde izlenime sunuldu. Çalışmalarını İstanbul Bostancı Halk Eğitim Merkezi ve İzmit’te İZMEK bünyesinde sürdüren kırkyama sanatçısı Nilgün Başaran’ın öğrencileriyle birlikte hazırladığı eserlerin yer aldığı sergi, 29 Eylül tarihine kadar açık kalacak.

KIRKYAMA BİR SANAT TERAPİSİDİR
Serginin açılış törenine Belediye Başkan Yardımcıları Alper Taban, Gülhan Şahin, AK Partili meclis üyeleri ve yöneticiler ile çok sayıda davetli katıldı. Sergi açılışında konuşan Kırkyama sanatçısı Nilgün Başaran, konuşmasına İnegöl Belediyesine kendilerine sergi açılması için sağladıkları olanak için teşekkür ederek başladı. Kırkyama sanatının tarihinden söz eden Başaran, “Osmanlı öncesi ve sonrasında tarihsel gelişimi olan kırkyama, bohça olarak Osmanlı evlerinin içerisine girmiş olup el sanatına dayalı bir araçtır. O dönemlerde savaşların ve yoklukların yüküm sürdüğü yokluk yıllarında her evde bir kırpıntı bohçası bulunurmuş. Bunlardan yapılan seccadeler, yorgan yüzleri, gündelik yaşamda kullanılırmış. O dönemde yine elinde bohçası, kucağında çocuğu olmadan sokağa çıkan Osmanlı kadınına iyi gözle bakılmazmış. Yine o dönemde askerlik bohçası, okul bohçası ve Allah’ın 99 isminin yazıldığı Esma-ül Hüsna gündelik yaşamda kullanılan bohça çeşitleri arasında görülüyor. kırkyama sanatı aynı zamanda bir sanat terapisidir. Kişinin kendini kumaşlarla ve renklerle daha iyi hissettiği, pozitif bakış açısı kazandığı, kendini daha yararlı hissettiği bir araçtır. Bugün bu eserleri göreceğimiz sergimizi sizlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyorum. Katılımlarınız için tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

İNEGÖL KENT MÜZESİ YAŞAYAN BİR TARİH
Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban da açılış öncesi bir konuşma yaptı. Belediyelerin pek çok hizmetler yaptığına dikkat çeken Taban, “Özellikle alt yapıda, üst yapıda, bunun yanında da sanatsal ve kültürel anlamda pek çok işler yapar. Aslında şuanda bir şehir müzesinin içerisindeyiz. Burada buraya gelen özellikle geçmişten bu güne İnegöl’de ikamet eden her fert kendinden bir parça bir şeyler bulabiliyor. Yani burası yaşayan bir tarih. Dolayısıyla işte burası da 2009 yılında Belediye Başkanımızın ve kurucu arkadaşlarımızın gayretleriyle faaliyete geçti. Hemen akabinde 2014 yılında mobilya müzemiz faaliyete geçti ki o da çok önemli bir müzedir” diye konuştu.

40 ESER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Bu sanatları ve değerleri yaşatmak ve geleceğe taşımak için bu sergi salonlarının oluşturulduğunu ifade eden Taban, “Biz sanatçımıza buradan çok teşekkür ediyoruz. Kendileri ve öğrencileriyle beraber bu sergiyi hazırladılar. Bu sergi aynı zamanda Kent Müzemizde vatandaşlarımızla buluşturduğumuz 88’inci sergimiz. ‘Kumaşlarla Geçmişten Günümüze Anılarda Yolculuk’ isimli sergimizde 7’si yorgan olmak üzere toplam 40 parça burada sergilenecek. Bu ve benzeri eserlerin sergilenmesi noktasında başta Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere bizler de her zaman katkılarımızı sunmaya devam edeceğiz. Ben emeklerinden dolayı Nilgün Hocamıza, öğrencilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Alper Taban, kırkyama sanatçısı Nilgün Başaran’a üzerinde İnegöl’ün değerlerinin yer aldığı bir tablo hediye ederken, sergi açılışı kurdelenin kesimiyle gerçekleştirildi. Davetliler sergilenen eserleri ilgiyle inceledi.

Anahtar Kelimeler:
InegölE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<