Mobilyada küçük büyük bölünmesi

06 Ocak 2016 Çarşamba 20:33 2016-01-06 20:48:18
Mobilyada küçük büyük bölünmesi

 Mobilya sektörünün iki kuruluşu MOSDER ile MOSFED arasındaki anlaşmazlık nedeniyle sektör ikiye bölündü ve aynı ayda iki farklı fuar organize edildi. MOSDER, “Ben büyüğüm küçük dinlemek zorunda” derken, MOSFED “Büyükler küçükleri ezemez” uyarısında bulundu.

banner380
MOBİLYA sektöründe iki yıl önce başlayan birlik havası çabuk dağıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun bulunduğu mobilya sektöründe, dağınıklığı ortadan kaldırmak ve beraberliği sağlamak için Temmuz 2014´te Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) kuruldu.

FUAR, BÖLÜNMEYE YOL AÇTI

İstanbul´da 11 yıldır düzenlenen mobilya fuarı, sektör açısından oldukça önemli. Fuarda kimin daha çok yer alacağı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sektörün büyükleri ile küçükleri arasında anlaşmazlık meydana geldi ve bölünme yaşandı. MOSDER, 12-17 Ocak´ta TÜYAP´ta İSMOB Fuarı´nı gerçekleştirilecek. Bu fuarın hemen ardından da 26-31 Ocak´ta CNR´da bu kez MOSFED tarafından İMOB düzenlenecek. Olayın tarafları bölünmeden dolayı birbirlerini suçluyor. “Fuarı zaten biz yapıyorduk. Diğerleri de bizim katılımcıydı” diyen MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, CNR ile tarih konusunda anlaşamadıklarını söyledi. Doğan, şöyle konuştu: “Yılın ilk haftası olsun istiyorduk. Fiziksel şartlar da uygun değildi. Yoksa biz 11 yıldır o fuarı yapıyoruz. MOSDER olarak TÜYAP´a geçtik. Bazı arkadaşlarımız geldi, bazıları kaldı. Türkiye pazarının bugün yüzde 85´ine, ihracatın da yüzde 70´ine hakim olan sektör orada. Bu, bölünmek değil. Öbür türlü pazardaki büyük oyuncular bölünseydi esas problem orada olurdu. Küçük, büyüğün sözünü dinlemek zorundadır. Pazara hakimseniz oradaki diğer oyuncular da onların yanında durmalıdır. Neticede burası bir çekim merkezidir.”

‘BEN BÜYÜĞÜM´ DİYEMEZLER

Sektör için bir federasyonun kurulduğunu hatırlatan MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç ise genel kurul kararları ile hareket edildiğini söyledi. Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Kimsenin ben büyüğüm, ben yöneteceğim deme lüksü yok. Kendilerini kanunlar üstünde gören insanların sonu felaket. Bu fuarda yer yok, dolu. CNR´daki fuara katılmayan sadece 50 firma. Yer bulamayan 10 firma. İsmail ve benzeri büyüğüz diyenler sadece 5-10 firma tepki. Bu fuar 12 yıldır yapılıyor. Bizim fuarı destekleyen MOBDER, MOBSAD, OMSİAD, MUDER, İMOS, KAYMOS, ANSİMOD, MODSİAD ve ekstrada MAKSDER. Bizim fuarı 9 dernek destekliyor. MOSDER üyesi olup da bizim fuara gelen 15-20 firma var. CNR´da sadece biz olalım dediler. Böyle bir şey olabilir mi? Bütün mobilyacılar bunları. CNR´nin ‘Ben federasyonla bu fuarı geniş tabanlı yapıyorum´ demesi sonrası bunlar ‘Küçük olsun bizim olsun´ dediler. Biz şunu diyorduk. Birisi çadırda metrekaresi 150 dolara katılıyorsa, birisi ben büyüğüm içeride 50 dolara katılıyorsa, bu adalet değildir. Büyük firmalar en güzel yerde uygun fiyata fuara giriyor, küçükler de çadırlarda sürünüyor.

RANT PEŞİNE DÜŞTÜLER TARİHİ BİR HATA YAPTILAR

Diğerlerinin kendileri ile gelmeleri için şahsen çok mücadele verdiğini anlatan İsmail Doğan, “Küçümsemek için değil bunlar. Onların mobilya piyasasındaki payı yüzde 3-4´ü geçmez. Onlar biraz rant peşine düştüler. Kardeşim bu iş dünyada böyle. Türkiye´ye özgü bir şey değil. Bunu kabul edecek herkes. Bölünmeden müthiş derecede rahatsızım. Ama bu Ahmet efendinin kendi egosundan dolayı yapılan tarihi bir hatadır” dedi.

VERDİĞİ RAKAMLAR HİÇBİR VERİYE DAYANMIYOR

İsmail Doğan´ın verdiği sektör rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ahmet Güleç, “Egonun kimde olduğu belli. Küçükler büyükleri dinlemek zorunda diyendir. Cevap vermeyi bile uygun bulmuyorum. Nezaketsiz bir yaklaşım bu. Kendisine yüzde 85 diyor İsmail Bey. Hodri meydan, gitsin TÜİK´ten, TİM´den, Gümrük Bakanlığı´ndan rakamları alsın. Kimin ne büyüklükte olduğu belli. 10 bin ihracatçı, 36 bin üretici var. Bugün MOSDER sadece ev mobilyaları üretiyor. Ofis, mutfak, outdoor mobilyaları var. Bu yüzde 85 demesini komik buluyorum. İsmail Bey kendi evinde kullandığı mobilyalara baksın. Yüzde kaçı temsil ettiğini görür. Verdiği rakamlar hiçbir veriye dayanmıyor. Sadece halisünasyon.” Dedi.


Kaynak:Yeniyüzyıl

Son Güncelleme: 06.01.2016 20:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<