Mobilyanın Ustaları Mesleli Eğitimden

11 Ocak 2018 Perşembe 09:51
Mobilyanın Ustaları Mesleli Eğitimden

Mobilyanın başkenti” hedefine koşar adım ilerleyen İnegöl´de 1983 yılında İnegöl Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde kurulan Mesleki Eğitim Merkezi, bugüne kadar İnegöl sanayisine yaklaşık 10 bin çırak, kalfa ve usta yetiştirdi.

Mesleki eğitimin önem kazandığı son yıllarda atılım yapmayı hedefleyen İnegöl Mesleki Eğitim Merkezleri, sanayi de sektör temsilcileriyle işbirliğine girerek, verdikleri eğitimi güncellemeye çalışıyor. Sanayinin istediği nitelikteki elemanları yetiştirmek isteyen İnegöl Mesleki Eğitim Merkezinde 27 alanda 141 dalda eğitim veriliyor. 14 personelle hizmet veren merkezde bugün itibariyle yaklaşık 250 öğrenci eğitim görüyor.

İLK MEZUNLAR MOBİLYA USTALARI

1983 yılında İnegöl Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde 2 sınıf ve 1 müdür yardımcısı ile 2089 Sayılı Çıraklık ve Ustalık Kanunu ile faaliyetine başlayan İnegöl Çıraklık Eğitim Merkezinden, 1983-1984 eğitim öğretim yılında 65 mobilyacıya ustalık belgesi verildi. 1983 yılında 2 meslek dalı ile eğitim öğretime başlayan Çıraklık Eğitim Merkezi 19 Haziran 1986 tarihinde 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunun yürürlüğe girmesi ile 18 meslek dalında eğitim vermeye başladı. İnegöl sanayisinin hızla gelişmesi ve çırak öğrenci sayısının artması nedeniyle İnegöl Belediyesi tarafından tahsis edilen alanda yapılan inşaat çalışması sonucunda 1994 yılında şuan ki mevcut binasına kavuşan merkezde, bugüne kadar İnegöl sanayisine 10 bini aşkın çırak, kalfa ve usta yetiştirildi. 2016 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Genel Müdürlüğüne bağlı iken, yapılan kanun hükmündeki kararname Mesleki Eğitim Merkezlerinin zorunlu eğitime alınmasıyla kurum Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlandı. 64. hükümet reform eylem planı gereğince çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almasıyla, çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim içerisinde mesleki eğitim merkezi bünyesinde kalfalık ve ustalık eğitimine götüren programlar olarak yapılandırıldı. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu eğitim kapsamına alınarak eğitimine başladı.

ÖĞRENCİ SAYILARI DÜŞÜYOR

İlk kurulduğu yıllarda öğrenci bulmada sıkıntı yaşamayan Mesleki Eğitim Merkezleri, 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte öğrenci bulmada sıkıntılar yaşıyor. İlk yıllarda eğitim öğretim döneminde 500 ila bin arasında öğrencinin eğitim gördüğü Mesleki Eğitim Merkezinde son yıllarda 200 ila 300 öğrenci arasında eğitim vermeye başladı. 2010 yılında 218, 2011 yılında 310, 212 yılında 253, 2013 yılında 210, 2014 yılında 193, 2015 yılında 188, 2016 yılında 91 ve 2017 yılında 151 öğrenci kalfalık ve ustalık belgesi alırken, bugün itibariyle yaklaşık 250 öğrenci Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görüyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELİNİYOR

Mesleki Eğitim Merkezine ilginin arttırılması için merkez yönetimi sektör temsilcileriyle bir araya geliyor. Görüş alışverişlerinin yapıldığı toplantılarda en son mobilya sektörüyle, motorlu araçlar LPG sistemleri sektörünün temsilcileriyle bir araya gelindi. Yapılan toplantılarda alınan bilgiler ışığında, sektörün istediği ara elemanların yetiştirilmesi sağlanacak.

AMACIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZE EN İYİ EĞİTİMİ VERMEKTİR

banner380

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı, motorlu araçlar teknolojisi alanı, mobilya ve iç mekan tasarım alanı, metal teknolojisi alanı ve elektrik-elektronik alanlarında kalfa ve usta yetiştirdiklerini belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Yılman, “Amacımız, tüm öğrencilerimizi bilgili, becerikli, meslek ahlakını benimsemiş kişisel yeterliliklerini tamamlamış bireyler olarak yetiştirmek, hizmet alanımız içerisine giren tüm işletmelerde çalışan kişileri belge sahibi yapmak. İlkelerimizi ve değerlerimizi benimsemiş çalışanlarımızla birlikte işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu çırak, kalfa ve ustaların geliştirilmesini sağlamak istiyoruz. Vizyonumuz, ülkemizin, Atatürk´ün muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkartılabilmesi yolunda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip insan gücünün yetiştirilmesini sağlamak suretiyle mesleki ve teknik Eğitim alanında önemli bir kurum olmaktır. Hedeflerimiz; bütün öğrencilerin öğrenebilir, yapabilir ve başarılı olabilir ilkesinin temel alındığı bir eğitim öğretim anlayışına sahip olmak. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan ve onlara çağdaş, kaliteli ve eşitlik ilkesi gözetilen, demokratik bir eğitim-öğretim ortamı hazırlamak. Öğrencilerin kişiliklerine değer verilen ve fikirlerinin önemsendiği bir öğrenme ortamı yaratmak, sosyal, kültürel, sanatsal aktivitelere daha fazla önem vermek. Öğrencilerin mutlu olduğu bir okul ortamı hazırlamak, gerek çalışanların gerek öğrencilerin motivasyonunu sağlamada ve verimliliğini arttırmada ödüllendirmenin önemli olduğunu kabul etmek ve ödüllendirme mekanizmasını işler hale getirmek, Yeni düşünceler üretmek ve farklı düşüncelerin öğrenme ve öğretme ortamını zenginleştireceğinin bilincinde olmak. Okulumuzu, sağlık koşullarına uygun, güvenliğin tüm anlamıyla temin edildiği, temiz, iç açıcı bir fiziksel ortama dönüştürmek. Gerek çalışanların gerek öğrencilerin motivasyonunu sağlamada ve verimliliğini arttırmada ödüllendirmenin önemli olduğunu kabul etmek ve ödüllendirme mekanizmasını işler hale getirmek, Yeni düşünceler üretmek ve farklı düşüncelerin öğrenme ve öğretme ortamını zenginleştireceğinin bilincinde olmak ve okulumuzu, sağlık koşullarına uygun, güvenliğin tüm anlamıyla temin edildiği, temiz, iç açıcı bir fiziksel ortama dönüştürmektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<