Sussam gönül razı değil, söylesem tesiri yok...
7 Haziran seçimleri öncesi siyasi partilerin merakla beklenen Aday listeleri açıklandı. AK Parti’nin İnegöl patentli mevcut vekili Hüseyin Şahin, Bursa 4. sırada yer alırken, yine İnegöllü bir isim İl eski yöneticisi H.Serpil Şahin 16. sıradan listeye girdi. Milliyetçi Hareket Partisinde ise, 2014 yerel seçimlerinde İnegöl Belediye Başkan Adayı olan Fikret Fidan 5. sırada yer bulurken, genel seçimler için görevinden ayrılan İl eski Başkanı Hasan Toktaş ise, Fidan’ın hemen ardından 6. sırada MHP Listesinde yer buldu kendisine. Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise 15. sırada Kurşunlu eski Belediye Başkanı Erkan Dönmez’in adı yer alıyor.
Son seçimlerde AK Parti 11, CHP 5, MHP 2 vekil çıkarmıştı Bursa’dan. Aslında pek sürpriz yok İnegöl adına bu anlamda bakacak olursak. Bu tabloya göre sadece AK Parti Adayı Hüseyin Şahin seçilebilecek sıradan Aday durumda.
MHP içinde çok umutlanmıştık ilk iki sırada İnegöllü bir isim görür müyüz diye, lakin olmadı.
En çok merak edilen AK Parti’nin Adayı kim olacaktı? Genel Merkez kararını verdi ve “yeniden Hüseyin Şahin ile yola devam” dedi.
Peki neden?
Şahin’in diğer Aday Adaylarını geride bırakmasını sağlayan neydi?
Bu sorunun cevabını başka illere bakarak anlamak mümkün. Gezi ve 17 Aralık olaylarına tepkileri ile sık sık boy gösteren CHP Parti Meclisi eski üyesi Savcı Sayan, Adıyaman Milletvekili, Gazeteci Mehmet Metiner ve Gaziantep Milletvekili Gazeteci Şamil Tayyar gibi isimler neden listelerde yer aldıysa, Hüseyin Şahin ve benzeri birçok vekil de bu sebeple listelerde. Aslında üç dönem kuralı dışında, liste dışı kalan tüm isimlerde aynı sebepten dışarıda…
Hatırlayın; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlık koltuğunu Davutoğlu’na devrederken altını çize çize belirttiği bir konu vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deyimiyle “Yeni Hükümetin ilk hedefi illegal yapılarla mücadele…”
Hükümet, sadakatini kanıtlamayan hiçbir vekil ile bu yola çıkmayacağının işaretini o gün vermişti. 17 Aralık sonrasında istifa eden Bakanlar için yapılan Yüce Divan oylamasında verilen fireleri de bu çerçeveden ayrı tutmamak lazım. Yani işin özeti; sorun çıkarma ihtimali olan vekiller dışında hiçbir vekil liste dışında kalmadı. Bu sebeple de yerlerine alternatif dahi aranmadı.
Üç dönem kuralı ile dışarıda kalanların yerine geçen yeni isimlerde, partideki değişimi sürdürmeye devam etti.
Bunlara ilave olarak, 25. dönemin ana gündemi olacak Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa gibi konular tartışılmaya başlandığında, Hükümetin en son ihtiyacı olacağı şey, partinin güdümünden çıkma ihtimali olan vekiller. Yani sıfır risk, sıfır sorun.
Listede isimlerini göremeyen Aday Adaylarının parti ilkelerine bağlılığında sorun var demiyorum yanlış anlaşılmasın. Mevcut vekilin bu anlamda bir sorunu yoksa, iş Aday Adayı değerlendirilmesine bile kalmadı demek işin özeti olacaktır.
Genelim MHP’ye.
Daha önceki yazılarımda MHP’de Hasan Toktaş isminin iyi bir sırada olacağını tahmin ettiğimi dile getirmiştim. Yeni transfer Ekmeleddin İnsanoğlu’nun 1. sıradan aday olduğu bir seçimde, partiye yıllarını vermiş, İlçe, İl Başkanlığı yapmış Hasan Toktaş’ın seçilmesi çok zor olacak bir yerde aday gösterilmesi nasıl adlandırılır, onu da partililere bırakıyorum. Aslında sadece MHP’de değil, tüm partilerde yaşanır hale geldi bu durum. Yani, yıllarca bir davanın peşinden koşup, bir gecede üstünüzün çizilmesi kabullenmesi çok kolay vakalar değil.
Ama bunun adı siyaset…
Tüm partilerde seçilemeyen Aday Adaylarının haletiruhiyesini için en güzel söz sussam gönül razı değil, söylesem tesiri yok…
Son Güncelleme: 09.04.2015 10:51