Seracılığa ilgi artıyor

24 Kasım 2016 Perşembe 10:05 2016-11-24 10:09:52
Seracılığa ilgi artıyor

 Mobilya, köfte ve kaplıcanın yanı sıra önemli bir tarım şehri olan İnegöl´de her mevsim ürün yetiştirmek isteyenler için seracılığa ilgi artıyor.

banner380
İnegöl'de seracılığın yoğun olarak yapıldığı Cerrah ve Çeltikçi´nin ardından Edebey Mahallesi´ndeki bazı çiftçilerde seracılığı ilk adımı attı. Afyon´da Tarih Öğretmenliği okuyan 25 yaşındaki Gökhan Savaşçı, ailesine çıkan devlet desteği ile birlikte seracılığa başladı. Savaşçı, eğitim süresi boyunca sürekli İnegöl´e geldiğini ve öğrenimini tamamladıktan sonra da seracılık yapmaya devam edeceğini belirtti.

HEM OKUYOR HEM SERACILIK YAPIYOR

Seracılığa nasıl başladığını anlatan Savaşçı, "Üniversite son sınıf öğrencisiyim. Edebey mahallesinde oturuyorum. İnegöl´de son 4-5 yıldır seracılığın geliştiğini görüyoruz. Bu anlamda biz de aile olarak bir girişimde bulunmaya karar verdik. Devlet desteği ile beraber bir girişimde bulunduk. Seracılığın başkenti Antalya diyebiliriz. Antalya yıllardan beri seracılıkla uğraşan bir bölge. Ona nazaran Bilecik İnhisar bölgesi de son yıllarda seracılık faaliyeti gösteriyor. İnegöl´de ise 4-5 yıldır kendini gösteren bir sektör. Bu yüzden Antalya´ya gittik babam ve ağabeyim ile. Bilecik bölgesini de gezdik. Oradaki seracılarla konuştuk. Kazançları hakkında, üretimleri hakkında. Yani seracılık hakkında geniş bilgiler aldık. Sonra kararımızı verip Edebey´de bu işi yapmaya başladık" dedi.

SERACILIK YAYILMALI

Seracılığın İnegöl´de gelişmesini istediklerini belirten Savaşçı, "Bugün baktığımızda Cerrah, Çeltikçi gibi yerlerde de seracılık faaliyeti yapılıyor. Biz aslında bunun daha da yayılmasını istiyoruz. İnegöl´de büyük bir sektör haline gelmesini istiyoruz. Çünkü iyi bir sektör haline gelmesi demek hem pazar alanının daha fazla olması demek hem de İnegöl´ümüzün tarımsal faaliyetleri açısından gelişmesi demek" dedi.

ÜNİVERSİTE İLE BİRLİKTE SERACILIĞA DEVAM

Şu anda Afyon´da Tarih Öğretmenliği okuduğunu, okulu bitince doğup büyüdüğü Edebey´e gelerek Seracılığı sürdürmek istediğini belirten Savaşçı, "Üniversiteyi bitirdikten sonra kesinlikle devam etmeyi düşünüyorum seracılığa. Çünkü önü açık bir sektör. Geliri de aslında yüksek bir sektör. Tarımla uğraşan insanlar olarak, maliyeti biraz göz korkutabilir ama işin içine girdikten sonra gerçekten iyi bir sektör. Bu nedenle üniversite bittikten sonra tekrar gelerek bu işin daha da ileriye götürmek için çalışmalar gerçekleştireceğim" diye konuştu.

MALİYETİ GÖZÜNÜZÜ KORKUTMASIN

Seracılığa ailesi ile birlikte başladığını aktaran Savaşçı, "Bu sera bir dönümlük alanda kuruldu. Bu seranın maliyeti yaklaşık 35-40 bin TL oldu. Su ücreti ve çim ücreti ile beraber yaklaşık 40 bin TL gibi bir maliyeti oluyor. Bu anlamda İnegöl´de gelişen bu sektörün içerisinde bizde yerimizi aldık. İnşallah çok güzel olacak. İnegöl´e son yıllarda baktığımızda tarımsal faaliyetler açısından bir gelişme söz konusu. Bu gelişmenin daha çok artmasını istiyoruz. Şu anda burada sadece marul ektik. Çünkü kış aylarında yeşil soğan, maydanoz ve marul gibi kışlık sebzeler ekiliyor. Maruldan sonra Mart ayı, Nisan ayı başlarına doğru domates ekmeyi planlıyoruz. Bir yılda iyi bakıldığında, iki üründen çok güzel gelir elde edebiliyorsunuz. Seranın öyle bir avantajı var; kapalı olduğu için doğa olaylardan etkilenmeyi en aza indiriyor. Ürünün kaliteli olmasını sağlıyor. Hem de daha güzel çalışabilme olanağı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

GENÇ ÇİFTÇİLERE SESLENDİ

Savaşçı, "Şu anda alanımız bir dönüm. Bu bir dönüm olarak kalmayacak. Daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu sektöre artık tamamen yönelmeyi düşünüyoruz ve arazimizin şartlarını da göz önüne alarak yıldan yıla kazanarak daha fazla alanda daha fazla sera kurulması için çalışacağız. Buradan genç çiftçi arkadaşlarıma seslenmek istiyorum. Çalışmak her zaman iyidir. Toprakla uğraşmak her zaman iyidir. Bu tür girişimde bulunmaktan kaçınmasınlar ve İnegöl´de seracılığın daha da gelişmesine katkıda bulunsunlar" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 24.11.2016 10:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<