“Trafik Terörüne Dur Diyelim”

28 Kasım 2017 Salı 16:23
“Trafik Terörüne Dur Diyelim”

İnegöl Belediyesi ve İnegöl Kent Konseyi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında maddi ve manevi birçok olumsuz etkiye neden olan Trafik Terörüne dur demek için kolları sıvadı.

Türkiye için her açıdan olumsuz etkileri olan Trafik Terörüne dur demek için İnegöl Belediyesi ve İnegöl Kent Konseyi düğmeye bastı. Broşür ve bilbordlardan oluşan bir dizi projeler ile startın verileceği bu uygulama ile insanlara bu acı tabloyu göstererek, daha sorumlu ve duyarlı olunması gerektiğine vurgu yapılacak. İnegöl’den başlatılan bu hareketin, kent konseyleri ve belediyeler aracılığıyla tüm ülkeye yayılması hedefleniyor.

banner380

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ile İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah Trafik Terörüne dur diyecek bu önemli proje hakkında açıklamalar yaptı. Son yıllarda yapılan yatırımlarla yolların iyileştirilmesi, bölünmüş yolların çoğalması, araç kalitesinin artırılması gibi konularda ciddi mesafeler kat edilse de trafik kazalarındaki artış ve ölüm oranları ürkütücü bir boyutta.

RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ
Trafik Terörüne dikkat çekilen açıklamada 2016 TÜİK Raporlarına da dikkat çekildi. TÜİK Raporlarına göre, ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası. Trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişi öldü, 303 bin 812 kişi yaralandı. Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %43,5’i sürücü, %33,1'i yolcu, %23,4'ü ise yaya. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin %77,9'unun erkek, %22,1’inin kadın, yaralananların ise %69,3'ünün erkek, %30,7'sinin kadın olduğu görülüyor.

Türkiye’de 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 kusura bakıldığında ise kusurların %89,6'sının sürücü, %8,7'sinin yaya, %0,8'inin yol, %0,5'inin taşıt ve %0,4'ünün yolcu kaynaklı olduğu görülüyor. 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 295 bin 727 taşıtın %52,1'i otomobil, %15,7’si motosiklet, %15,7’si kamyonet, %3,1’i minibüs, %2,9’u kamyon, %2,4'ü çekici, %2,3’ü otobüs, %1,1'i traktör ve %4,7'si diğer taşıtlardan oluşuyor. Türkiye’de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında ise Temmuz ayı %10,7 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken, Ocak ayı %5,9 pay ile en az kazanın meydana geldiği ay olduğu görülüyor. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazaların %15,1 pay ile en fazla Cuma günü ve %13,6 pay ile en az Perşembe günü gerçekleştiği, 185 bin 128 ölümlü yaralanmalı kazanın ise %67,6'sı gündüz, %29,9 ’u gece ve %2,5 ’i alacakaranlıkta olduğu görülüyor.

“ÖRNEK BİR UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Trafik Terörüne dikkat çekmek için hayata geçirilecek örnek uygulama hakkında konuşan Belediye Başkanı Alper Taban ise, “2016 da meydana gelen trafik kazalarını incelediğimizde ülke olarak çok vahim durumda olduğumuzu belirtmek isterim. Yolların iyileştirilmesi, bölünmüş yolların çoğalması, araç kalitesinin artırılması gibi konularda ciddi mesafeler kat etsek te sonuçta trafik kazalarında artış ve ölüm oranları bizleri ürkütmekte. İşte bu korkutucu tabloya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturacak bir uygulamayı hayata geçirmek için düğmeye bastık. Amacımız Trafik terörüne karşı daha sorumlu ve duyarlı olması gerektiğini anlatmak. İnegöl’den başlatacağımız bu hareketin, kent konseyleri ve belediyeler aracılığıyla tüm ülkeye yayılmasını amaçlıyoruz”

“TRAFİK TERÖRÜNE DUR DEMEK İSTİYORUZ”
Trafik sorunlarıyla ilgilenmek üzere sosyologlar, psikologlar, emniyet mensupları, siyasiler, hukukçular ve ilahiyatçılardan oluşan heyetlerin bir araya gelerek çağın bu ölümcül problemine çözüm aramak zorunda olduklarına inanıyoruz diyen Taban, “Kazaları bitirmek imkansız ama aza indirmenin mutlaka yolları var. Kurallara uymayarak insan öldürenin katil hükmünde olduğu gerçeği kanaat önderleri tarafından anlatılmalı. Trafik Terörünün önüne geçecek ve bu önemli soruna çözüm olabilecek önerileri İnegöl Kent Konseyinin ele aldığını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu vesile ile ‘Trafik Terörü’ ile ilgili çözüme katkı olacak şu dört konuyu belirtmek istiyoruz. Öncelikle uygulamalar ve kameralar çoğaltılmalı, yetkililer, cezai müeyyideleri uygulamalı ve miktarlar caydırıcı şekilde artırılmalı. Zira hiçbir şey insan hayatından daha kıymetli değil. Ayrıca yayalar ve sürücüler sürekli olarak film ve kamu spotuyla bilinçlendirilmeli, kazalara sebep olan yol, kavşak, üst geçit, araçlardaki zafiyetler vb. konulardaki sorunlar acil bir şekilde giderilmeli. Son olarak toplu taşımacılık daha da yaygınlaştırarak, hava yolu taşımacılığı daha cazip hale getirilmeli. Bu konulara dikkat çekerek ülkemizin önemli sorunlarından biri olan Trafik Terörüne dur demek istiyoruz. Hayata geçireceğimiz bu örnek uygulama ile bu alanda farkındalık oluşturacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
InegölE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İsmini vermek istemeyen bir okur 2017-11-29 02:14:51

Trafik kazalarına son vermek istiyorsak eğer bu memlekete 120 yi geçmeyen araçlar gelsin hız ibresi ne kadar yüksek olursa insan boş yolu gördükçe gaza geliyor ve benim arabam en son kaç yapıyor diye soruyor ve birilerine de havasını atıyor...

<